Избата донесе най-много отличия за страната на виненото състезание във

...
Избата донесе най-много отличия за страната на виненото състезание във
Коментари Харесай

„Вила Ямбол“ спечели единствения златен медал за България на международния конкурс Vinalies Internationales

Избата донесе най-вече оценки за страната на виненото съревнование във Франция Най-старата маза в Южна България „ Вила Ямбол “ завоюва пет от общо 18 оценки за български виновност на влиятелния международен конкурс Vinalies Internationales, който се организира в Париж при започване на месеца.

Единственото златно отличие за наше вино също е за производителя от Ямбол – за вино от микрорайон до гр. Болярово. Сребърни медали получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат. Серията Kabile е специфична за винарната – кръстена е на античния град Кабиле, който се намира до Ямбол като знак на респект към традициите на този винен район. Общо българските виновност с медали от Vinalies Internationales са 18.

За пет дни общо 150 винени специалисти от 40 националности се включиха в сляпата дегустация на над 3500 проби от целия свят. Журито е разграничено в групи от 5 до 7 души, като по правилник двама от членовете на всяка комисия би трябвало да са французи. След сляпа дегустация на всяка една проба ръководителят на комисията обобщава в действително време направените мнения и, в случай че е належащо, се пристъпва към полемика до момента в който се оформи единно мнение за виното. Конкурсът се провежда от Съюза на енолозите във Франция от 1994 година насам. Тероарното вино със златен орден е от класическия френски вид Каберне Совиньон. Да надделееш във Франция с френски вид е огромен триумф, разясняват от избата победител. Лозовият масив е близо 500 дка до гр. Болярово - като една част от масива е по-стар, засаден 2004 година, друга – през 2007. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви – 1/3 нови, 1/3 на първо зареждане и 1/3 рециклирани. Гроздето се бере на ръка при следен рандеман, описаха още от екипа на избата.

В момента „ Вила Ямбол “ бутилира бутикова партида от Болярово и се чака да го пусне на пазара през септември. Освен него, производителят има упоритостта да предложи през есента още две тероарни виновност от микрорайони – от Тополица и от Тенево. Това от Тенево е купаж на Мерло, Каберне Фран и При Вердо, отлежало 14 месеца във френски дъбови бъчви. Виното от Тополица е чиста сира, отлежала 12 месеца във френски барици.

Тероарът е основна характерност за високия клас виновност. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които дефинират характерния усет и узряването на гроздето в избран регион, микрорайон или обособен имот. От значение е също ориентацията и наклона на лозето. Установено е, че при висококачествените виновност спецификите на тероара преобладават над характерностите на сорта. Тероарните виновност от висок клас са отражение на новата линия на „ Вила Ямбол “.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР