Из китайския интернет се носят слухове за преврат. Говори се

...
Из китайския интернет се носят слухове за преврат. Говори се
Коментари Харесай

Слухове за военен преврат в Китай заляха социалните мрежи frognews.bg

Из китайския интернет се носят клюки за прелом. Говори се за пукотевица покрай централата на държавното управление и за извънредно оживление на пекинското военно летище. А какво споделя комунистическата власт? Тя си мълчи.

 

В началото на предходната седмица държавен представител увери, че нямало опит за прелом, но това не заглуши спекулациите. Предположенията, че на върха на държавно-партийната пирамида се води битка за власт, се появиха за пръв път преди десетина дни по отношение на отстраняването от Политбюро на Бо Силай - водач на комунистическата партия в самостоятелния град Чунцин, който под управлението на Бо Силай се трансформира в главен стопански център. Бо се прочу като индивида, осъществил впечатляващата промяна на Чунцин, който съгласно някои е най-големият мегаполис в света. Бо Силай, някогашен министър на търговията, поведе енергична акция против корупцията в Чунцин и имаше упоритостта да възроди в града така наречен " революционен блян " - повече от 30 години след гибелта на Мао.

 

Тъй като формалните медии мълчат, спекулациите се вихрят с цялостна мощ по блоговете - пространството, което се радва на най-голяма независимост в Китай. Интересът беше толкоз огромен, че трябваше да се намеси цензурата - което усили слуховете още повече. Според известията, които в това време бяха заличени от интернет, аргументите за свалянето на амбициозния Бо Силай отиват доста по-надълбоко от неговата " алена политика " в Чунцин или бягството на тамошния шеф на полицията в американското консулство. Целта била да се осуети издигането му в Постоянния комитет на Политбюро на ККП, тъй като двама от авторитетните членове на Комитета, дружно с някогашния партиен началник Цзян Цзъмин, желали да сложат Бо отпред на партията и да изтласкат избрания за поста Си Цзинпин.

 

 

.Мнозина настояват, че президентът Си Цзинпин е бил отхвърлен от поста и че е бил подложен под домакински арест от Народноосвободителната войска на Китай (НОА). Нито един сериозен новинарски източник по света обаче не е коментирал слуховете и най-вероятно те не са правилни.

 

През последните няколко дни няколко китайски обществени медии твърдяха, че Си Цзинпин е бил лишен от пълномощия и е под домакински арест, пишат индийски медии. Твърдеше се, че „ превратът “ е осъществен до момента в който китайският министър председател е бил в Самарканд в Узбекистан, на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие. Според слуховете висши партийни функционери са се съюзили против Си и са се споразумели за отстраняването му.

Дженифър Дзенг, китайска активистка за човешки права, която в този момент живее в Съединени американски щати, разгласява видео в своя Туитър акаунт, в което твърди, че НОА придвижва свои елементи към Пекин.

" Военни транспортни средства на НОА се насочат към Пекин на 22 септември. Започвайки от окръг Хуанлай покрай Пекин и завършвайки в град Джанджиакоу, провинция Хъбей, цялата върволица е дълга до 80 км. "

Докладите също по този начин допускат, че съвсем 60% от полетите в Китай са били анулирани в петък, без никакво пояснение.

Китайският създател Гордън Чанг, който също е основан в Съединени американски щати, цитира видеоклипа на Дзенг в Туитър и написа: " Това видео на военни машини, които се движат към Пекин, идва незабавно след прекъсването на 59% от полетите в страната и задържането на висши чиновници. Има доста пушек, което значи, че има пожар някъде в Китай. Китай е неустойчив. "

Сред индийските политически водачи Субраманиан Суами написа в Туитър: " Нов слух, който би трябвало да бъде тестван: Дали Си Цзинпин е под домакински арест в Пекин? Когато Си беше в Самарканд неотдавна, водачите на китайската комунистическа партия трябваше да отстранят Си от партийното командване на армията. След това последва домакински арест. Така върви слухът ", отбелязва Суами като показва туитове по новината.

Рускоезичният ефирен канал Инсайдер UA също означи слуховете и написа в Телеграм: " Нещо необичайно се случва в Китай. Има всеобщи клюки в Twitter за боен прелом в Китай и предварителната оставка на Си от поста. Има доста от тези изявления и от разнообразни публикации/медии. Войските са всеобщо трансферирани към Пекин, видяна е колона с дължина 80 километра. Освен това Китай анулира повече от 6000 (!) вътрешни и интернационалните полети. Освен това всички билети, продавани с високоскоростна железница, са спрени и железопътният трафик е изцяло спрян. "

 

Засега всички клюки за боен прелом в Китай нямат правдиво удостоверение.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР