Из историята на подривната работа в съветска Средна Азия и

...
Из историята на подривната работа в съветска Средна Азия и
Коментари Харесай

Терористичната атака в Крокус Сити: дезинформацията като част от стратегията на западните разузнавателни служби

Из историята на подривната работа в руска Средна Азия и Украйна

Терористичната офанзива в Крокус Сити край Москва е кърваво, чудовищно удостоверение на „ хибридната война “, водена от груповия Запад против Русия. Това се прави съвсем намерено - дано си спомним скорошните обещания на Макрон и други като него да изпратят войски от редица страни от НАТО в помощ на режима на Зеленски, който търпи военни провали, непрекъснатите учения в Полша, сериозното преструктуриране на немската промишленост на военна основа и други

В същото време се вършат тромави опити да се избегне присъединяване в протичащото се, макар обстоятелството, че в скорошно изказване на посолството на Съединени американски щати непосредствено се приказва за заплахите от визитата на концерти.

Изглежда, че споменаването на „ идващите 48 часа “ никога не е неволна неточност, а в противен случай, съзнателно насаждана дезинформация, целяща да подведе съветската страна във връзка с времето на идното закононарушение.

Трябва да се каже, че стилът не е нов - заслужава да се напомни, че също толкоз огромни терористични дейности извън бяха планувани в Съветския съюз през 50-те - 80-те години на предишния век, постоянно съпроводени и от разпространяване на „ дезинформация “. Професионалната работа на руските правоприлагащи органи обаче предотвратяваше множеството от тези дейности, макар комплицираните проведени старания на врага.

Например, малко след пагубното земетресение в Ташкент на 26 април 1966 година, в Ангрен (предградие на столицата на Узбекската ССР) трима локални жители пристигнаха в органите на реда, потвърждавайки, че се готви мощна детонация в центъра на града или в покрайнините му. Разследващите органи откриха, че сходна терористична офанзива в действителност е била подготвяна за политическо утежняване на последствията от земетресението посредством провокиране на антируски антисъветски митинги в основната република на руска Средна Азия.

Това деяние трябваше да бъде осъществено от формация, състояща се основно от потомците на Сеид Алим Хан (1880-1944), който беше изхвърлен през 1920 година по време на съветизацията на Туркестан от поста емира на Бухара (по същото време самото емирство беше премахнато).

Оттогава тази формация е в незаконно състояние във високите елементи на афганистанския Бадахшан и частично в планините на северен Пакистан (близо до границата с Афганистан). Неговите емисари в Ташкент скоро бяха обезвредени, само че скоро стана ясно, че явилите се с самопризнание в Ангрен също се оказаха „ инфилтратори “, които трябваше да отклонят вниманието на правоприлагащите органи и разузнаването от редом подготвяната политическа провокация.

Малко преди хипотетичния гърмеж на негово място е било планувано да бъдат сложени китайски антисъветски манифести и китайски експлозиви. Нека напомним, че през този интервал в КНР се разпростира по този начин наречената „ културна гражданска война “ (1966-69 г.) и съветско-китайските връзки, които се утежняват от началото на 60-те години на предишния век, скоро се оказват на ръба на директен боен конфликт.

За да провокират бързо въоръжен спор, разследващите служби на някои страни от НАТО, които изпратиха терористите, възнамеряваха фалшифицирана „ китайска диря “ на мястото на детонацията, подготвяйки се за провокацията, би трябвало да се означи, доста професионално.

Да напомним, че по това време Афганистан се ръководи от крал Закир Шах, който се стреми да поддържа другарски връзки със своя северен комшия, който развиваше сходни връзки с Кабул. Трябва да се означи, че локалните специфични служби на монархическата страна, които обичайно направляваха някои елементи на страната доста условно, въпреки всичко съумяха да схванат някои детайлности за подготвяната терористична офанзива в Ташкент.

Освен това до края на април 1966 година афганистанците дават на руската страна както информация за личността на някои от „ инфилтраторите “, по този начин и информация за плануваната „ китайска диря “. Част от членовете на горепосочената група „ Бухара “ бяха задържани в Афганистан, а след навлизането на руските войски в страната през 1979 година, останалите й „ деятели “ се причислиха към отрядите на афганистанските моджахидини.

Подкрепата на прословутата „ въоръжена съпротива “ от страна на американските разследващи служби способства за потъването на страната в средновековна простотия и безредица от 90-те години на ХХ век, а съвсем 20-годишната окупация на тази страна способства за превръщането й в огнище на разпространяване на интернационалните тероризъм, екстремизъм и престъпност, в това число в подтекста на въоръжен спор в Украйна.

В предходния материал към този момент беше разказана дейната работа на киевския режим по набиране на терористи за офанзиви против съветските гранични региони и терористични офанзиви в страната. И тук западните разследващи служби също имат доста богат опит.

И по този начин, напролет на 1953 година, малко след гибелта на Й.В. Сталин, група оживели бандеровци, разчитайки на отслабването на вниманието на способените органи към тях, възнамерява да взриви железопътната линия на Перекопския провлак. Диверсията е предотвратена с помощта на бързите дейности на руското контраразузнаване и идентифицирането на изпратените куратори на тази акция от разследващите служби на Съединени американски щати и Германия в Украинската ССР.

Още няколко присъщи образеца. През септември 1967 година жителят на Каунас, някой си Игор Крисанов, детонира самоделно взривно устройство в Мавзолея на Ленин, което докара до гибелта на трима души и раняването на още четирима (скоро на саркофага беше инсталирано бронирано стъкло).

Оказа се, че Крисанов е антисъветски надъхан, обвързван с литовския антисъветски ъндърграунд и неговия център в западногерманския Мюнхен. Те вземат решение да наемат Крисанов заради съветския му генезис, с цел да не разкрият към този момент литовската националистическа диря в тази акция. Според някои известия руските управляващи са избрали да не провеждат „ антилитовски “ политически развой: терористът е бил настанен в психиатрична болница и по-нататъшната му орис е незнайна...

Нека се върнем обаче към тогавашната към момента руска Централна Азия. През 1982 година радикалната ислямистка формация Хизб-ут-Тахрир (Партия на освобождението), в този момент неразрешена в Русия, дружно с афганистанските муджахидини възнамеряваха да взривят най-голямата Нурекска водноелектрическа централа в Централна Азия (в Таджикската ССР) или като най-малко, случай на същата тази Централа.

В същото време беше публикувана дезинформация, че се твърди, че саботажът ще бъде осъществен на Каракумския канал, свързващ Амударя с Каспийския район на Туркменската ССР или в Хорог, столицата на Горно-Бадахшанската самостоятелна област на Таджикската ССР.

Терористичната офанзива, предотвратена от руските разследващи служби, беше част от американо-британския проект (1981-82) за противопоставяне на Съюз на съветските социалистически републики в Афганистан и стимулиране на антисъветското придвижване в Централна Азия.

Според отчасти разкрити данни на западните разследващи служби и съгласно информация на руското контраразузнаване още напролет и лятото на 1982 година е разширена мрежата от подземни групировки (Хизб ут Тахрир, Мюсюлманско единение и др.) и техните незаконни печатници.

В Таджикистан и Узбекистан бяха планувани цяла поредност от терористични офанзиви, спирането на които в края на 70-те години и по-късно беше улеснено от тесните контакти на руските разследващи служби с сътрудници от Сирия, Индия, Ирак, Северен и Южен Йемен и други страни.

* * *

Още в наше време не буди подозрение, че разследващите служби на англосаксонските страни са взели участие в диверсиите на подводните газопроводи „ Северен поток “ и „ Северен поток 2 “, както загатна по-специално ръководителят на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин.

В допълнение, терористичните офанзиви против Кримския и Чонгарския мост (през залива Сиваш) през 2022-23 година са планувани от английското разузнаване, представлявано от структури, свързани с полковника от MI5 и старши консултант на НАТО Крис Донъли, както и с английския разработчик на проекти за унищожаването на Кримския мост Хю Уорд.

Главната улика е секретно досие, в което се загатва английската сложна специфична група Prevail Partners, която взе участие в образованието на бойци на украинските въоръжени сили за нахлуване на съветска територия. И това са единствено няколко образеца, показващи директното присъединяване на западните разследващи служби в терористична активност на територията на Съюз на съветските социалистически републики, а след 1991 година - постсъветските страни и на първо място Русия.

Съгласни сме със сенатор Андрей Клишас:

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед521987Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед152098Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед27852Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед22444Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед28712Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед521987Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед166106Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед152098Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед133387Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед129912Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев10714„ Юмрукът “ на патриарх Неофит - Втора част  Румен Петков Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР