Ивона Якушко-Дудка - съветник в Посолството на Република Полша, и.д.

...
Ивона Якушко-Дудка - съветник в Посолството на Република Полша, и.д.
Коментари Харесай

Откриха изложбата Съкровищата на Краков в Историческия музей - Пловдив

Ивона Якушко-Дудка - консултант в Посолството на Република Полша, и.д. шеф на Полския културен институт в София, доцент доктор Стефан Шивачев - шеф на Регионалния исторически музей в Пловдив и – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив откриха нощес изложбата " Съкровищата на Краков ".

Експозицията, подредена в Музейния център за модерна история на ул. “Ангел Букорещлиев “ 14, демонстрира в 20 пана 90 творби на изкуството, архитектурни монументи и обекти на нематериалното културно завещание, свързани с града. Селекцията съдържа информация в фотоси и текст за значими обекти и творби, оценени високо поради културната им стойност, а някои от тях - шедьоври.

Сред гостите на откриването бе и ръководителят на Общински съвет Пловдив – инж. Александър Държиков. Вечерта стартира с осъществявания на Девическа хорова групировка " Евмолпея " с диригент Алия Хансе и музикален акомпанимент Йорданка Иванова, които впечатлиха и развълнуваха публиката и гостите. След като направи своите встъпителни думи и показа гостите, домакинът доцент доктор Стефан Шивачев прочете приветствен адрес от Кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Изложбата бе показана от госпожа Ивона Якушко-Дудка. Експозицията е разграничена на осем хронологични елементи: Началото (преди 989 г.), Принц и свещеник (989–1257), Градът (1257–1493), Разцвет (1493–1655), Упадък (1655–1794), Духовна столица (1794–1918), Кратко столетие (1918–1989) и Eпилог (след 1989). Историята на Краков допълват още четири пана: Хълмът Вавел, Университетът, Еврейският Краков и Краковската еднаквост.

Изложбата е самобитен роман за Краков – милионен град в сърцето на Европа, остарялата столица на Полша – люлка и мавзолей на полските крале, значим център в Централна Европа през средновековието, град на папата и бохемата, на науката с един от най-старите университети в Европа. Град на музеите, само че и на младостта – акцентира госпожа Дудка. В Краков има 26 висши образователни заведения и затова при население от 767 000 души, в града живеят към 200 000 студенти. Космополитен епохи наред, мултикултурен и отворен към хрумвания извън, Краков остава най-полският от полските градове със модерна метрополия, който употребява капацитета на културното си завещание. През 1978 година той е първият европейски градски комплекс, включен в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО. През 2000 година Краков беше Европейска столица на културата. Г-жа Ивона Якушко-Дудка описа и за три забележителни неща, с които Краков се гордее. Папа Йоан Павел II, който е бил свещеник на града и е първият папа, който не е италианец в 450 годишната история, забележителният еврейски квартал, в който е сниман кино лентата " Списъкът на Шиндлер “ и краковските гевречета със сол, които се вършат единствено и само там.

Приветствие към уредниците и гостите насочи и заместник-кмета.

" Замисляйки се какви са приликите сред Краков и Пловдив, намирам толкоз общи неща. Разбира се, и двата града са били Европейска столица на културата, а това значи че споделяме общи полезности. Бих желал да подчертавам на това, че имаме обща задача по запазване на културното завещание и гордо съумяваме да я пазиме дружно и сполучливо. Краков е част от фамилията на ЮНЕСКО, има прелестен под земята музей на повърхност от съвсем 3 дка. Епископската базилика на Филипопол в Пловдив е международен музей на повърхност от 2 дка, който напълно скоро ще стане част от ЮНЕСКО. Много са общите неща, съдействието ни има богата история и аз имам вяра, че след пандемичните две години, тази галерия ще е единствено началото на още взаимни начинания в региона на културата. Пожелавам триумф на изложбата “, сподели в приветствието си заместник-кметът.

Документалната галерия " Съкровищата на Краков " в Музейния център за модерна история на ул. “Ангел Букорещлиев “ 14 може да бъде прегледана до 30 април.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР