Иво Никодимов и операторът Боян Манолов успяха да стигнат до

...
Иво Никодимов и операторът Боян Манолов успяха да стигнат до
Коментари Харесай

Достъпът до най-южните части на Черноморието вече е възможен

Иво Никодимов и операторът Боян Манолов съумяха да стигнат до Синеморец и Резово, които повече от денонощие след водната буря бяха изолирани. Достъпът до най-южните елементи на Черномрието към този момент е вероятен.

Тежка техника, пристигнала през нощта, стартира отстраняването на падналия мост на главния път от Бургас към Ахтопол и Синеморец.

" Съоръжетието е направено с плоско фондиране, междинната опора е завъртяна, надлежно високата ударна вълна, която пристигнала подкопава междинната опора, тя се е завъртяла и оборудването е пропаднало ", съобщи инж. Митко Порязов, шеф на Областно пътно ръководство Бургас.

Първо с дрон, а след това и с амфибия специалистите огледаха деликатно поддалите основи на моста, с цел да преценяват по какъв начин би трябвало да се проектира възобновяване му, с цел да се понижи до най-малко риска от ново проваляне.

" Тук ще бъде употребявано пилотно фондиране, с което ще се прокарат пилони до здрава канара и по този метод ще се заздрави основата на оборудването ", съобщи инж. Митко Порязов, шеф на Областно пътно ръководство Бургас.

До монтирането на краткотрайния мост единственият различен път към Варвара, Ахтопол и Синеморец е през къмпинг Нестинарка. И в двете направления част от трасето обаче минава през черен път, който е същинско тестване даже за високопроходими коли и опитни водачи. Водната буря минала през Синеморец не е оставила съществени вреди.

Причината Синеморец да остане откъснат за денонощие от света е преливането на река Велека, която заля пътя и моста при започване на селото. От през вчерашния ден следобяд, откакто водата се отдръпна, пътят е отворен. В най-южното обитаемо място - Резово, водата е отнесла 12 от лодките на риболовците в морето. Митко намира своята на дигата на река Резовска, на няколко метра над водата.

Митко: " Знаят, че тази река е проблем. Да оповестяват. Нищо друго не желаеме, нищо друго... ние лодките ще ги изкараме отсам и няма да има проблем. Сега риба няма да се лови. Докато не се оправят тези неща, риба не може да се лови. Добре, само че това ти е поминъкът? - Ще се спасяваме някак. Отнякъде помощ? Само на пенсията ".

Резово остава без вода неразбираемо до по кое време.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР