Ивицата Газа може вече да е негодна за живот заради

...
Ивицата Газа може вече да е негодна за живот заради
Коментари Харесай

95% от водата на Газа не е годна за консумация

Ивицата Газа може към този момент да е негодна за живот поради десетилетията на ръководство на групата ХАМАС и израелската обсада, предизвестиха от Организация на обединените нации. В изявление за организация „ Франс прес “ представителят на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси в Палестинските територии Робърт Пайпър съобщи, че всички знаци за изискванията на живот в териториите „ се движат в неправилната посока “, написа ДАРИК.

„ Предсказахме преди няколко години, че Газа бързо ще стане негодна за живот въз основата на редица знаци, както и че крайният период доближава даже по-бързо от предстоящото “, сподели той. Според отчет на Организация на обединените нации от 2012 година палестинските територии няма да бъдат подобаващи за обитаване до 2020 година, в случай че не бъдат подхванати ограничения за облекчение на израелската обсада.

Той уточни също, че тук-там снабдяването с електричество доближава до два часа дневно, младежката безработица е над 60% и неведнъж достъпът до здравни грижи е стеснен. При сходни условия „ за мнозина от нас тази точка на неспособност за живот към този момент е премината “, сподели той.

Ислямисткото придвижване ХАМАС пое контрола върху Ивицата Газа през 2007 година от секуларисткия президент Махмуд Абас. Това принуди Израел да вкара обсада на териториите, което съгласно критици санкционира и близо 2-та милиона цивилни там. В същото време Египет – единствената друга страна, с която газа има сухопътна граница, значително затвори пропусквателните си пунктове и унищожи стотици тунели на трафиканти, за които се допуска, че също по този начин са употребявани от ХАМАС за трафик на оръжия.

Според последния настоящ отчет на Организация на обединените нации за положението на Газа 95% от водата там не е подобаваща за консумация, а доставките на електричество са достигнали сериозно равнище през последните месеци, достигайки едвам няколко часа дневно. Официалната палестинска власт в лицето на интернационално приетото държавно управление на Западния бряг неотдавна също стартира дейности за оказване на напън върху ХАМАС, измежду които понижаване на енергийното финансиране и ограничение на издадените позволения за заболели поданици на Газа, търсещи медицински грижи в чужбина. Според критици дейностите на управляващите в допълнение утежняват ситуацията на живеещите в територията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР