Ивицата Газа – Халил ал Дегран не се е прибирал

...
Ивицата Газа – Халил ал Дегран не се е прибирал
Коментари Харесай

Противопоставяйки се на смазващо костите изтощение, лекарите в Газа работят въпреки войната на Израел

Ивицата Газа – Халил ал Дегран не се е прибирал у дома от 12 дни, работейки без спиране в отделението за незабавни случаи в болничното заведение на мъчениците ал-Акса в Дейр ал-Балах, централната част на Ивицата Газа.

„ Получаваме десетки ранени хора едновременно, което е голямо “, сподели той. „ Всички кревати в болничното заведение са цялостни, тъй че прибягнахме до лекуване на ранените на пода или в двора. “

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла „ Свободен свят, къде си? “ Шефът на болничното заведение в Газа се моли след убити бебета Единствената болница за рак в Газа може да бъде затворена на фона на войната и обсадата на Израел Снимки: Арабската болница ал-Ахли в Газа, ден по-късно завършек на списъка

Израел стартира да бомбардира обсадената територия на 7 октомври, откакто изненадваща офанзива от Хамас против израелски военни бази и градове покрай Ивицата умъртви 1400.

Оттогава повече от 4200 палестинци са били убити от израелски въздушни офанзиви, а други 12 000 са ранени. Най-малко 1524 от починалите са деца, като едно дете е убито на всеки 15 минути.

Семейството на Ал-Дегран идва от време на време да го види в болничното заведение, само че той споделя, че доста други лекари и медицински сестри не могат да се приберат у дома дни наред.

Всички към момента работещи лечебни заведения в линията Газа освен са неистово заети, само че също по този начин изпитват сериозен дефицит на медикаменти и консумативи, а и електричеството, и водата са нищожни, откакто Израел спря доставките на гориво, което резервира електроцентралите и инсталациите за обезсоляване работи.

В четвъртък шефът на болничното заведение Al-Aqsa Martyrs, Iyad al-Jabri, сподели, че „ стратегическите ресурси от медикаменти и медицински консумативи на болничното заведение са изчезнали “ и че има дефицит на личен състав.

„ Няма задоволително съоръжение в операционната зала или интензивното лекуване “, сподели ал-Дегран. „ Имаме пациенти със съществени пострадвания, само че не можем да ги лекуваме вярно. “

Пациентите не могат да бъдат прехвърляни в други лечебни заведения, тъй като и те също са в точка на спиране.

Миналия петък Световната здравна организация прикани за неотложен филантропичен достъп, изтъквайки, че всеки загубен час излага „ повече животи на риск “.

„ Затягане на примката на палестинците “

В Газа има към 30 лечебни заведения, 13 от които се ръководят от здравното министерство, а други са частни.

Израел предизвести 24 лечебни заведения да се изтеглят, в това число най-голямата, болничното заведение ал-Шифа в град Газа.

Министерството на здравеопазването в Газа сподели, че четири лечебни заведения – Бейт Ханун, Хамад, Карама и Дура – ​​не работят, откакто са били бомбардирани от Израел, до момента в който други 25 са претърпели вреди от бомбардировките.

„ Израелските удари доведоха до гибелта на 44 и раняването на 70 медицински личен състав “, сподели представителят на здравното министерство Ашраф ал-Кудра в четвъртък. По-рано той сподели, че 14 здравни заведения са спрели да работят, откакто им е свършило горивото за техните електрогенератори.

„ Всички останали уреди работят на 150 % потенциал “, сподели ал-Кудра. „ В резултат на това бяхме принудени да правим хирургически интервенции на пода. Свършихме изцяло горивото, медицинските консумативи и медикаментите във всички лечебни заведения в Газа. Очакваме броят на смъртните случаи да нарасне. “

Според доктор Мухамад Закут, общоприет шеф на лечебните заведения в линията Газа, заведенията към този момент са страдали от огромен дефицит на медицински консумативи, възлизащ на 40 % от потребностите, преди 7 октомври.

„ По време на тази война 70 % от медицинските консумативи и медикаменти към този момент са изразходвани “, сподели той. „ Това, което нормално използваме за един месец, сме употребявали за един ден заради броя на случаите.

„ Израелската окупация стяга примката си върху палестинците тук, като затваря пропускателните пунктове “, сподели Закут. „ Рафах е единственият пропускателен пункт, където могат да влязат животоспасяващи медицински консумативи “, добави той, имайки поради сухопътния пункт сред Газа и Египет, който Израел бомбардира няколко пъти по време на офанзивата си.

Отхвърляйки израелските военни заповеди за евакуация и повтаряйки, че бомбардирането на лечебни заведения е закононарушение против човечеството, лекарите в Газа заеха твърда позиция и отхвърлиха да оставят пациентите си.

„ Всички са решени да не се изтеглят “, сподели ал-Дерган. „ Дори не е допустимо. Как можем да прехвърлим пациенти в интензивно лекуване или такива, подложени на интервенция? Ако израелците желаят да бомбардират лечебните заведения, тогава това ще бъде над главите ни, защото ние стоим до нашите пациенти. “

СЗО назова заповедите за евакуация на Израел „ смъртна присъда “ за заболели и ранени.


„ Преобладаващо болногледачите са избрали да останат и да съблюдават клетвите си като здравни експерти да „ не вредят “, вместо да рискуват да реалокират сериозно болните си пациенти по време на евакуации “, се споделя в изказване на СЗО.

„ Здравните служащи в никакъв случай не би трябвало да вършат такива невъзможни избори. “

Намиране на личното ви семейство измежду жертвите

Една от най-трудните обстановки, с които лекарите се сблъскват по време на рецесия, е откриването на членове на фамилията измежду ранените или убитите.

Това се случи с доктор Фади ал-Худари в болничното заведение ал-Шифа в понеделник, когато той откри брат си и татко си измежду убитите при израелска офанзива в град Газа.

Докторът се строполи на пода в потрес, викайки, до момента в който лекарите към него се опитваха да го утешат.

Тази сцена се повтори същия ден за доктор Хамид Абу Муса в Nasser Medical, когато той откри, че синът му е бил погубен вследствие на израелски боен аероплан, ориентиран към къщата му западно от южния град Кан Юнис.

Закут, генералният шеф на лечебните заведения, сподели, че медицинският личен състав е покрай безсилие заради безмилостните израелски въздушни удари и стотиците жертви, идващи в лечебните заведения всеки ден.

„ Продължаването на безразборните бомбардировки на линията Газа освен ще изтощи медицинските екипи, само че и ще им попречи да работят и да се оправят с лекуването на ранените “, сподели той.

В допълнение към физическото безсилие, други фактори пречат на медицинския личен състав да дава грижи и услуги на ранените, добави той, като да вземем за пример контузията от научаването за гибелта на членове на фамилията, бомбардирането на някои от домовете им и разселването на техните фамилии.

„ Повече, в сравнение с можем да понесем “

„ Никой доктор не може да понесе да види отрязаните елементи от тялото на деца “, сподели ал-Дегран. „ Разумно ли е да би трябвало да прибираме останките им по този метод – обезглавена глава, отрязана ръка… Много ме боли сърцето. “

Той добави, че се бори, когато чува писъците на ранени деца, мъже и дами, контусени и покрити с кръв, „ мислейки, че са в сигурност в домовете си, преди ракета да падне над главите им “.

„ Това, което претърпяваме като лекари в лечебните заведения, е милион пъти повече, в сравнение с можем да понесем “, сподели ал-Дегран. Той прикани света да застане до Газа и „ да не я изоставя “.

„ Няма електричество или вода в лечебните заведения и ние разчитаме на потреблението на генератори в операционната зала, интензивното лекуване и детската стая, в допълнение към стаята за диализа “, сподели той.

„ Спрете тази война против Газа, където цели фамилии към този момент са заличени от гражданския указател. Тази гибел и заличаване е задоволително. ”

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР