Ивета Анави беше най-възрастната жена пред паметника, издигнат до Дома

...
Ивета Анави беше най-възрастната жена пред паметника, издигнат до Дома
Коментари Харесай

99-годишната Анави се поклони пред паметта на евреите

Ивета Анави беше най-възрастната жена пред паметника, повдигнат до Дома на Младоженците в Пловдив за спасението на евреи от гибелта в нацистките лагери.

Жената е на 99 година и описа на поклонението, че е признателна на българския народ и цървата, с помощта на които над 800 пловдивчани са били избавени от депортирането си. На честването на 75-годишнината пред паметника пристигнаха кметът Иван Тотев, регионалният шеф Здравко Димитров, митрополит Николай, зам-мин. на културата Амелия Гешева, дипломати, измежду които беше и посланичката на Израел, а също по този начин и жители.

Бабата и дядото на Амелия Гешева също са били подготвяни за изпращане в нацистките лагери на гибелта.

Посланичката на Израел госпожа Ирит Лилиан благодари на българския народ и на българската православна църква  за подвига през 1944 година като означи, че езикът на омразата, расизма и ксенофобията не е изкоренен изцяло и през днешния ден, по тази причина прогресивните нации би трябвало да бъдат обединени.

Дядо Николай напомни голямата роля на пловдивския митрополит Кирил, който е споделил на събраните в учебното заведение евреи: " Където сте вие, там съм и аз ".

Винаги ние българите сме ругани, подигравани и гонени и тъй като знаем какъв брой боли, сме солидарни и сме подготвени да помогнем на другите онеправдани хора, сподели в словото си Митрополит Николай.

Снимки: Наташа Матева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР