Ивайловград почете 9 май - Ден на Европа и Ден

...
Ивайловград почете 9 май - Ден на Европа и Ден
Коментари Харесай

Ивайловград почете с венци и цветя Деня на Европа

Ивайловград уважи 9 май - Ден на Европа и Ден на успеха, с венци и цветя пред паметника на починалите 26 ивайловградчани през Втората международна война, а възпитаници от СУ „ Христо Ботев” Ивайловград отдадоха своята респект с рецитал, отдаден на 9 май, оповестиха от Общината.
В своето послание към жителите на Ивайловград, шефът на Общински исторически музей, госпожа Величка Чорбаджиева напомни историята на празника - 9 май и събитията, които са се случили на този ден преди 73 години.
Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на остарелия континент. Тази година се навършват 73 години от края на Втората международна война и 68 години от декларацията на Робер Шуман.
Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединяване в Европа. На 9 май 1950 година, единствено 5 години след края на Втората международна война, той приканва за съюзяване на френските и западногерманските запаси и индустрия за произвеждане на въглища и стомана, с цел да се избегнат бъдещи военни спорове.

" Декларацията на Шуман " е в основата на Европейската общественост за въглища и стомана, предходник на днешния Европейски Съюз.
В този ден се слага началото на обединяване на страните в Европа и поддържането на мирни връзки на Стария континент. Това предложение остава в историята като „ Декларацията на Шуман " и се смята за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общественост на споделени полезности и общи ползи.
„ 9 май е празник, който припомня за тежкото минало, за милионите жертви във Втората Световна война. Тази дата носи значими послания – тя е ден на поклонение и респект, знак на единение, мир и разцвет.Паметните дати като днешната са мотив да отдадем заслужената респект на починалите, които отдадоха живота си за свободата на Европа. За да можем с горделивост, през днешния ден, да се назовем европейци!” – сподели кметът на Община Ивайловград, госпожа Диана Овчарова, в своето слово.
Пред паметника на починалите ивайловградчани във Втората международна война, венци и цветя в символ на благодарност сервираха: Община Ивайловград, Общински Съвет – Ивайловград, Общинско дружество „ Спектър”, Общинско дружество „ Общинско горско”, НЧ „ Пробуда – 1914”, Общински исторически музей – Ивайловград, СУ „ Христо Ботев” – Ивайловград, Детска градина „ Ивайловград”, Дирекция „ Социално подпомагане” – Ивайловград, Районно ръководство полиция – Ивайловград, Пенсионерски клуб „ Дълголетие”, Пенсионерки клуб „ Щит и меч”, Пенсионерски клуб „ Дружба”, Общинско сдружение на хората с увреждания – Ивайловград, Общински Съвет на Българска социалистическа партия и групата съветници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР