Ивайло Трифонов / на снимката горе вдясно, а вляво е

...
Ивайло Трифонов / на снимката горе вдясно, а вляво е
Коментари Харесай

Ивайло Трифонов за novini.bg: Македония е болна тема за всеки българин

Ивайло Трифонов / на фотографията горе вдясно, а вляво е Димитър Луджев/ е прочут политик и посланик, по обучение е инженер физик, бил е учител в Алма матер. Той е от създателите на Обществения комитет за екологична отбрана на Русе през 1988 година, а след това и член на управлението на Клуба за публичност и народна власт. Бил е учредителен секретар на НКС на и шеф на канцеларията на президента Желю Желев  Желю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 година - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва от 1990 до1996 година. Също по този начин, длъжностен вицепремиер в държавното управление на Ренета Инджова (1994-1995) и дипломат на България в Белградот 1997 до 2001г. Понастоящем е пенсионер. 

Македония е болна тематика за всеки българин. Водили сме две войни, плюс Първата международна, за Македония. За злощастие обаче цялата й история се развива по-сръбско-руски път. След сантименталния интервал в историята ни с Македония, както споделяше президентът Петър Стоянов, тя сякаш стана  независима официално от Белград, само че в реалност си остана нейна провинция. 

Сърбите не престават да я назовават „ Южна Сърбия ”.

Имам доста топли връзки там, основани още по времето на Свободан Милошевич през 1997 година, когато отидох. Идеята беше тяхната съпротива да се сплоти по модела на и това стана. Тяхната ДОС стана незаобиколим фактор във вътрешно-политическия им живот и принуди Милошевич да подаде оставка, да не се използва мощ. Аз бях очевидец на всичко това през 2000 година Добре, че Милошевич не се подаде на внушенията, в това число и от страна на злокобната си брачна половинка Мира Маркович, която го вкара в гроба. Той беше предразположен, отстъпчив, образован, а тя бе мрачна фигура в сръбската история, политическо изкопаемо.

Милошевич е правил кариера като банкер, бил е в Съединени американски щати десетки пъти, само че...

Той влиза в политиката, посредством своя наставник и другар от студентските си години Иван Стамболич, някогашен президент на Сърбия. Трагедията е, че Милошевич и брачната половинка му са виновници за гибелта на своя наставник Стамболич. Той оглави опозицията и по време на бомбардировките беше тук в България, в една вила на наши другари в Родопите. Иван Стамболич беше съвременен социалдемократ, само че си отиде трагично от този свят. Казваха, че физическият му палач е българин, от алените барети.
Познавах се тогава още и със Зоран Джинджич, с писателя Вук Драшкович. Вук беше кралят на площадите, написа хубава литература, само че си остана националист.. Зоран го убиха със снайпер, излизайки от министерския съвет. Познавах също доста интелектуалци и персони от университетските им среди. 
През 80-те години на м.в. стартира сръбския национализъм и някъде тогава се постави началото на разпада на Югославската комунистическа партия, което докара и до развалата на федерацията им. След напускането на Хърватска и Словения,  се стигна до  разруха на армията, където в управлението  влязоха шовинисти по асортимент от Мира Маркович. И по този начин се отвориха вратите адови...
По мое мнение, първият президент на самостоятелна Македония Киро Глигоров, който е приключил в СУ, съумя да удържи Македония самостоятелна от сръбските мераци.

 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Novini.bg
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР