Ивайло Трифонов е известен политик и дипломат, по образование е

...
Ивайло Трифонов е известен политик и дипломат, по образование е
Коментари Харесай

Защо Македония е болна тема за всеки българин?!

Ивайло Трифонов е прочут политик и посланик, по обучение е инженер физик, бил е учител в Алма матер. Той е от създателите на Обществения комитет за екологична отбрана на Русе през 1988 година, а след това и член на управлението на Клуба за публичност и народна власт. Бил е учредителен секретар на НКС на и шеф на канцеларията на президента Желю Желев  Желю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 година - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва от 1990 до1996 година. Също по този начин, длъжностен вицепремиер в държавното управление на Ренета Инджова (1994-1995) и дипломат на България в Белград  от 1997 до 2001г. Понастоящем е пенсионер. Помолих го да напомни в резюме по какъв начин Македония получи своята самостоятелност, която България първа призна още през 1992 година



Сн. булфото/архив/ Ивайло Трифонов /вляво/ в диалог с президента Желю Желев  Желю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 година - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва /вдясно/ и симпатизанти.

Скопие предходната година предложи президента Ж.Желев за посмъртна премия по тази причина, че България първа призна независимостта на страната, отделила се от федеративна Югославия. В Македония даже има и площад, кръстен на името на президента Желев, който бе основател и двигател  за признаването й като самостоятелна страна.

Македония е болна тематика за всеки българин.

Водили сме две войни, плюс Първата международна, за Македония. За злощастие обаче цялата й история се развива по-сръбско-руски път. След „ сантименталния интервал в историята ни с Македония ”, както споделяше президентът Петър Стоянов, тя стана  независима официално от Белград, само че в реалност си остана сръбска провинция и сърбите не престават да я назовават „ Южна Сърбия ”.

Имам доста топли връзки там, основани още по времето на Свободан Милошевич, през 1997 година, когато отидох. Идеята беше тяхната съпротива да се сплоти по модела на и това в действителност след това стана.

Тяхната ДОС стана незаобиколим фактор във вътрешно-политическият им живот и принуди Милошевич да подаде оставка, да не се използва мощ.

Аз бях очевидец на всичко това през 2000 година Добре, че Милошевич не се подаде на внушенията, в това число и от страна на злокобната си брачна половинка Мира Маркович, която съгласно мен, го вкара в гроба. Той беше предразположен, отстъпчив, образован, а тя бе мрачна фигура в сръбската история, политическо изкопаемо.

Познавах се тогава още и със Зоран Джинджич, с писателя Вук Драшкович.

Вук беше кралят на площадите, написа хубава литература, само че си остана националист.

Зоран го убиха със снайпер, излизайки от министерския съвет. Познавах също доста интелектуалци и персони от университетските им среди.

През 80-те години стартира началото на сръбския национализъм

и някъде тогава се постави началото на разпада на Югославската комунистическа партия, което докара и до развалата на федерацията. След напускането на Хърватска и Словения,  се стигна до  съсипия на армията, където в ръководството  влязоха шовинисти по асортимент от Мира Маркович. И по този начин се отвориха вратите адови...

По мое мнение, първият президент на самостоятелна Македония Киро Глигоров, който е приключил в СУ, съумя да удържи Македония самостоятелна от сръбските мераци.

Сега аз мисля, че нашето държавно управление би трябвало да откри метод за влизането на нашите братя македонците в Европейски Съюз, само че и те би трябвало да промеят най-сетне, че имаме обща история, която можем дружно да съхраняваме, а не непрекъснато да се разделяме.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР