Ивайло Стоянов по професия е каменоделец, но се заел с

...
Ивайло Стоянов по професия е каменоделец, но се заел с
Коментари Харесай

Магарешкото мляко – лек, имуностимулант и вкусна напитка

Ивайло Стоянов по специалност е каменоделец, само че се заел с развъждане на магарета. Преди години избавил магаре, като го купил, с цел да не го убият. От тогава до момента всяка година прибавя най-малко по 2-3 нови животни към стадото си. Опитите да си купува магарета от околните села обаче се оказват несполучливи, тъй като този тип животни изчезва.

„ На 10 села има по 2-3 магарета, и то остарели. В България сме несъмнено десетина индивида, които гледаме магарета и младите към този момент са доста малко ", споделя Ивайло и добавя, че точно затова си резервира всяко женско магаре и последователно усилва стадото, най-много поради млякото.

„ Подарявам и продавам на някои, с цел да може да си изкарат за храната. Един литър мляко коства 60 лв.. Така е в цяла България. На ден мога да издоя 750 мл, от които спечелвам 45 лева Но магаретата изяждат доста повече от тези 45 лв.. Така че няма някаква облага. Просто желая да ги размножавам, с цел да се резервира породата ", изяснява още стопанинът.

Магаретата съществуват от 5000 години. Смята се, че първите екземпляри са опитомени в Египет и Месопотамия и още от преди новата епоха животното е било асистент на индивида в селскостопански труд. Сега, когато има толкоз доста машинизация в международен мащаб, се счита, че магарешкото мляко е извънредно скъпо и по тази причина хората го търсят.

„ Купува се най-много от хора, които имат проблеми с белия дроб - кашлици, астма, бронхит. Засилва и имунитета. Хипократ в миналото е предписвал магарешкото мляко като лек. И аз имам вяра, тъй като си пия понякога и мога да кажа, че тая зима веднъж не съм се разкашлял. Здрав съм, кръвното ми е обикновено, холестеролът ми е по-нисък от нормата, а съм наедрял човек ", споделя още Ивайло. И удостоверява, че магарешкото мляко, с изключение на потребно, е и вкусно. Има проекти да стартира да прави сапун от замразено мляко. Казват, че той оказва помощ за псориазис.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР