Ивайло КонстантиновВ 70 български общини вече няма транспортни фирми, заяви

...
Ивайло КонстантиновВ 70 български общини вече няма транспортни фирми, заяви
Коментари Харесай

Превозвачи предупреждават за срив в сектора заради нови европравила

Ивайло Константинов

В 70 български общини към този момент няма транспортни компании, съобщи в предаването „ Преди всички “ на БНР Ивайло Константинов от Националното съдружие на автобусните превозвачи. Според него е действителна заплахата, в случай че се одобри вторият пакет „ Мобилност “, села и дребни и труднодостъпни обитаеми места да останат без транспорт. „ Вторият пакет „ Мобилност “ либерализира напълно вътрешните пазари в страните членки. На процедура всяка компания от Европа би могла да пристигна където и когато изиска и да започва обслужване, в това число и вътрешни транспорти в страните членки. В момента, в който се случи тази либерализация, на страната ще коства доста скъпо, тъй като никой няма да желае да обслужва нерентабилните линии, тъй като така наречен рентабилни линии към този момент ще бъдат в свръхконкуренция, която на процедура би довела до напълно разнообразни резултати “, твърди той.
Вторият проблем са така наречен 12 правоимащи групи жители, които употребяват понижение: „ Всичко това няма по какъв начин да се случи в един либерализиран пазар. Ако българските превозвачи работят по българското законодателство, което регламентира тези понижения, то интернационалните превозвачи не са длъжни да се съобразят “.
Според Константинов във връзка с втория пакет „ Мобилност “ ще има повече съдружници: „ С изключение на Германия и Франция, съвсем всички страни са мощно контролирани – не ми е ясно по какъв начин тези страни биха приели сходен фасон “.
„ Попитах министър Московски какво се случва, откакто тези страни /бел. ред. Франция/ през днешния ден не съблюдават правото, в тази ситуация правилник 1370, отговорът беше – правото не е за всички “, разяснява Ивайло Константинов.
За законопроекта за автомобилната камара той уточни: „ На днешната конференция всички, които бяха срещу законопроекта ще кажат „ не “ на него и по-късно ще кажат „ Ние сме дружно, обединени ", като ще упоменем и периодите, в които ще се случи въпросното обединяване. Личните нападки нямат значение. Не съм самичък, всички пътнически превозвачи са с нас. Протестът не е проведен от мен, а от всички нас. Хубавото е, че господин Борисов бързо разбра тематиката, хубаво е, че неговото предпочитание съответствува с нашето, а то е, че той страна няма да взима в никой спор досега, в който ние не решим кой е потребният вид за всички ни. Такъв закон няма да има – това беше неговото предпочитание и това е и нашето. До момента диалози с насрещната страна не са се провели. Продължаваме да ги каним и постоянно сме отворени за разговор. Всяка от страните би трябвало да каже своите причини. Ние сме сигурни в нашите причини и можем да убедим сътрудниците си в това, че има съществени пропуски в този законопроект, който беше отдръпнат. Ако толкоз държат да се случи това обединяване със закон, да седнем и да го работим още веднъж напълно “.
Проблемите на пътническия и товарния превоз са доста разнообразни, безапелационен бе той и добави: " Навсякъде тези сектори са поотделно. Не знам чия е била концепцията и за какво тъкмо в България взеха решение да бъдат обединявани в един отрасъл. В една обща камара гласът на пътническия транспорт в никакъв случай нямаше да се чуе ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР