Ивайло Калфин е един от двамата фаворити за поста генерален

...
Ивайло Калфин е един от двамата фаворити за поста генерален
Коментари Харесай

Ивайло Калфин е един от фаворитите за нов директор на ОЛАФ

Ивайло Калфин е един от двамата любимци за поста общоприет шеф на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ), съобщи " Медиапул ". Това стана ясно във вторник след снощното гласоподаване в комисията за бюджетен надзор на Европейския парламент.

Финландецът Виле Итала получи 13 гласа, а Калфин - 11. Двамата се класират за последната фаза на конкуренцията. Европейски Съюз търси правоприемник на позицията на досегашния началник на ОЛАФ Джовани Кеслер. По думите на Калфин резултатът би трябвало да стане явен до края на април.

Финландецът е любимец на Европейската национална партия. Калфин е някогашен член на групата на социалистите и демократите. Крайното решение ще вземе Европейската комисия, а европарламентът и Съветът на Европейски Съюз би трябвало да насочат решаващи рекомендации.

Виле Итала е някогашен народен представител и евродепутат от финландската партия Национална коалиция (Кокоомус), която е член на Европейската национална партия в европарламента. До 2004 година той беше водач на Кокоомус, след което управлението й пое Юрки Катайнен, който сега е заместник-председател на Европейската комисия. От 2012 година Итала е член на Европейската счете палата, написа " Капитал ".

Калфин беше вицепремиер и министър на външните работи в държавното управление на Сергей Станишев, както и вицепремиер и министър на труда и обществената политика във втория кабинет на Бойко Борисов. Като някогашен член на така наречен група " Монти ", която изготви отчет за вероятните промени в приходната част на европейския бюджет, от април 2017 година Калфин е специфичен консултант на европейския комисар по бюджета Гюнтер Йотингер.

ОЛАФ търси нов общоприет шеф от юли предходната година, когато стана ясно, че дотогавашният титуляр на поста – италианецът Джовани Кеслер, ще напусне службата, с цел да оглави митническата и антимонополна организация в родината си. До избирането на нов общоприет шеф ролята се извършва краткотрайно от Николас Илет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР