Ивайло Андонов - директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът

...
Ивайло Андонов - директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът
Коментари Харесай

Борсов коментар Dow Jones с нов рекорд, злато и петрол гоня...

Ивайло Андонов - шеф ИЦ Пловдив в капиталова компания. Авторът има над 20-годишен опит в областта на вложенията и финансовите пазари



През миналата седмица отбелязахме следващ исторически връх за американския водещ показател Dow Jones. В четвъртък, след извънредно положителните вести от пазара на труда в Съединени американски щати, показателят се изкачи на равнище от 34 548 пункта. Ентусиазмът на финансовите пазари не стопира, като Dow Jones реализира 23-ти връх от началото на тази година. Позитивните настроения са подхранвани от положителния регистриран сезон на фирмите и вероятността за икономическо възобновяване, което за Съединени американски щати се оказа по-бързо, в сравнение с мнозина предвидиха. От 419 членове в необятния S&P 500, които към този момент са отчели резултатите за първото тримесечие към 6 май, към 88% декларират облаги, които надвишават упованията на анализаторите. Това е и най-високото равнище, откогато се регистрират данните от 1994 година Паричните тласъци от страна на ФЕД също подхранват рекордния растеж на приходите на семействата, увеличавайки потреблението и помагайки за ускоряването на възстановянето на стопанската система.

Акциите на Berkshire Hathaway нарастнаха с 4,4%, откакто управляваният от Уорън Бъфет фонд регистрира 20% растеж в оперативната облага и продължи да изкупува огромни количества от личните си акции. В началото на седмицата Бъфет разгласи, че при вероятно отдръпване най-вероятният му правоприемник ще бъде заместник-председателят по незастрахователни интервенции на Berkshire Hathaway Грег Абел, който е на 59 година.

Легендарният вложител Бъфет, който е на 90 години, ръководи Berkshire Hathaway повече от пет десетилетия

Инвестиционната компания има дялове от повече от 60 сдружения, измежду които Apple, Geico, Dairy Queen, American Express, Coca-Cola, JPMorgan Chase и други За една година растежът на Berkshire Hathaway е 67%.

От Pfizer Inc /седмичен растеж от 1,5%/ оповестиха във вторник, че покачват прогнозата си за покупко-продажби на ваксини за COVID-19 за актуалната 2021 година с повече от 70% до 26 милиарда $. Очакват се приходите от имунизацията - създадена с немския сътрудник BioNTech SE - да съставляват повече от една трета от продажбите на Pfizer за тази година.

Ваксината против COVID-19 е генерирала 3,5 милиарда $ доходи през първото тримесечие

Общите доходи за тримесечието възлизат на 14,6 милиарда $, надхвърляйки прогнозите на анализаторите от 13,5 милиарда $. Нетната облага за тримесечието нараства до 4,88 милиарда $, или 86 цента на акция. От конкурентната компания Moderna оповестиха също, че положителният пласмент на имунизацията срещу COVID-19 е оказал помощ за отчитането на първата тримесечна облага в историята си. На тримесечна база Moderna е отчела покупко-продажби за 1.7 милиарда $, само че упованията са, че за цялата 2021 година те да доближат 19.2 милиарда $. За година компанията е нараснала цената на акциите си с 201%.

На Стария континент пазарите приключиха седмицата малко под рекордните си равнища, регистрирани през април.

Компаниите с най висок седмичен растеж бяха Adidas AG, Siemens AG, Barclays PLC

От немския колос за спортни артикули Adidas AG /+ 8%/ оповестиха в петък, че тримесечната чиста облага е 558 милиона евро. Продажбите са се нараснали с 20% до 5,27 милиарда евро, водени от солидни резултати в директните доходи към потребителите и мощната електронна търговия.

На стоковите пазари цената на паладия се увеличи до рекордни равнища в резултат на опасенията към незадоволителното предложение на метала, който се употребява главно в автомобилната промишленост.

Златото мина границата от 1800 USD за тройунция за първи път от месец февруари

Цените на петрола се повишиха до седемседмични върхове, откакто повече страни отвориха границите си за туристи, което усъвършенства вероятностите по отношение на търсенето на бензин и самолетно гориво. В началото на седмицата петролът от сорта Брент нарастна до 69.40 $ за барел, доближавайки се до най-високото си равнище от средата на март, до момента в който щатският лек недопечен нефт се търгуваше на цена от 66.20 $ за барел. При затварянето на търговията в петък цената и на двата сорта отстъпи с $ за барел.

Висок градус на БФБ

Двете работни сесии на БФБ София се оказаха кошмарни за акциите на " Градус " АД. Скандалите към сдружението изнерви част от дребните вложители и те побързаха да продават. Така при пускане на търговията в петък цената на старозагорското сдружение се срина с 9% и покупко-продажби се сключваха на 1,40 лева " Първа капиталова банка " АД продължи да пропада и приключи на равнище 1,53 лева За една година сривът при акциите на банката е към този момент 40%. На другия полюс бе " Агрия груп холдинг " АД, компанията добави нови 4% и от началото на годината растежа е 65%.

Материалът е с информативен темперамент и не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните скъпи бумаги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР