Ивайла Бакалова и Веселин Денков. Снимка: БТА Във временната комисия, сформирана

...
Ивайла Бакалова и Веселин Денков. Снимка: БТА
Във временната комисия, сформирана
Коментари Харесай

Ивайла Бакалова и Веселин Денков за случая „Нотариуса“: Ако прокуратурата не изнудва, такива хора няма да има, създадени са от системата

Ивайла Бакалова и Веселин Денков. Снимка: Българска телеграфна агенция

Във краткотрайната комисия, образувана от българския парламент за следствие на дейностите на убития Мартин Божанов-Нотариуса и неговата незаконна група, бяха изслушани някогашният модел Ивайла Бакалова и предприемачът Веселин Денков . Техните свидетелства предоставиха тревожна картина на корупция, репресии и корист с власт, замесващи висши прокурори и политици . Те пристигнаха в Народното събрание с юрист Ина Лулчева.

Веселин Денков описа за опитите за изнудване , с които се е сблъскал, когато от него били поискани 100 000 лв. от профилираната прокуратура , с цел да не стане обвинен. Ивайла Бакалова добави, че са били подложени на непрестанен напън, в това число проверки и подслушване , които тя свързва с прокуратурата и избрани медии. Бизнесменът стартира описа си по какъв начин другари му предали преди време, че профилираната прокуратура желае той да заплати 100 000 лв., с цел да не стане обвинен. Посланието било:

​​ “Ще намерят защо да ме задържат, в случай че не платя. “

След многократни предизвестия Денков изискал среща със Сотир Цацаров , тогава ръководител на КПКОНПИ, при което Цацаров му споделил да подаде сигнал. Последвало оповестяването му за търсене. След като бил упрекнат и задържан, делата за ограниченията му почнали да се гледат при едни и същи съдии от спецсъда: Андон Миталов, Георги Ушев и Галя Георгиева .

„ Ще ви опиша история, която може да се случи на всеки. Когато в страната има алчни и корумпирани хора “ , уточни Бакалова. Тя не видяла нищо законно в ограниченията за неотклонение. Съдиите не били чели даже делото . Бившият модел акцентира:

​​​​​​​ “Прокурори си играеха на тетрис, до момента в който се решаваше човешка орис. “

Свидетелствата на Бакалова и Денков осветляват и бездействието на институциите да се оправят с корупцията , което по думите на някогашния модел е разрешило на Нотариуса да процъфтява. Тя описа за заканите от Божанов и неналичието на дейности от страна на управляващите, откакто е дала записи на Антикорупционния фонд /АКФ/.

„ Минахме през пъкъла, с цел да сме тук през днешния ден и да ви разкажем тези неща. Но не знам дали в действителност желаете да разкриете истината, тъй като тя е доста нелицеприятна “, изясни Бакалова. Тя посочи, че юристът на Нотариуса е бил Емил Писков .

Адвокат Ина Лулчева обясни по време на чуването, че изнасянето на всички имена е проблем при обществено чуване.

„ Последният човек, който пристигна беше Алексей Петров. Той ми сподели, че ще се случи това, което се е случило с него. Не беше прелестен диалог, не беше другарски. Беше се обадил на Ивчето /Ивайла Бакалова/, че не съм се държал обичайно “, съобщи още Денков. Той съобщи, че може да каже още имена и в закрито съвещание .

„ Аз се видях с Алексей Петров в „ Делвите “. Той ми сподели, че задържането на Денков е било политическо. Когато му натиснаха копето „ ентър “, тогава беше арестуван.
Коя прокуратура се произнесе за „ Барселонагейт “? Тази, която гледаме в „ Осемте джуджета ли “? “, попита Бакалова.

„ Има няколко папки, събрани в ГДБОП. Аз персонално с господин Рашков и още много хора, които отидоха да дадат показания по моя молба. В тази директория имаше много информация, тогава беше казано къде си държи флашките с компромати, само че това беше през 2021 година. Помогнах за това, само че смени се министърът, държавното управление и това завърши. Тази директория някъде се изгуби, не знам къде – в Министерство на вътрешните работи или в ГДБОП “, уточни Бакалова при поискани от Настимир Ананиев от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ папки с информация за избрани депутати.

„ Мартин Божанов е основан от системата. Той не може да вирее, в случай че няма политически чадър. Много хора ги е боязън, само че знаете ли, че когато излизах от Министерство на вътрешните работи и пътувах към ГДБОП, излезе в един от уеб страниците, че аз съм при Рашков за някакви измислици и пътувам към ГДБОП. Как бихте се почувствали? Няма никаква сигурност за хората, които дават сведения “, счита още Бакалова поради случилото се в нейното семейство. Денков сподели от своя страна:

„ Ако прокуратурата не изнудва, такива хора няма да има, тях ги е основала системата. “

Бакалова отговори и на Константин Бачийски за изтритите от конфискувания й телефон чатове с Борислава Йовчева :

„ Не мисля да се дублирам, няма кой да ме чуе в тази страна. В конфискуваните ми неща имаше телефон, който не можах да отключа в никакъв случай повече. Там имаше информация за „ Барселонагейт “ – фотоси, чатове, разговори… “

Историята, разказана пред комисията, загатва за съществуването на „ политически чадър “ над незаконните действия на Нотариуса . Бакалова и Денков акцентираха връзки сред Божанов и висши политически и правосъдни лица, които съгласно тях са спомогнали за неговата недостижимост. Разкритията пред краткотрайната анкетна комисия акцентират дълбоките проблеми в българската правосъдна система и нуждата от съществени промени. Историята на Бакалова и Денков е обезпокоителен сигнал за равнищата на корупция и корист с власт , която може да съществува в страната.

„ Галя Георгиева, Георги Ушев, Ясен Тодоров, представители на Обществения съвет за правораздаване да бъдат поканени “ , предложи депутатът Златанов. С това завърши чуването на Бакалова и Денков. Антоанета Цонева от „ Демократична България “ заяви, че Министерство на вътрешните работи е отказало да отговори дали Божанов му е конфиденциален помощник и предложи тази информация да бъде изискана от Комисията.

„ Това е значимо, с цел да се разбере дали върху него е имало чадър и дали статутът му е помагал за това “, акцентира Цонева.

Този случай акцентира неотложната нужда от бистрота, отговорност и ангажираност към битката с корупцията в България. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР