Иванов призна за избора на депутата от ДПС Делян Пеевски:

...
Иванов призна за избора на депутата от ДПС Делян Пеевски:
Коментари Харесай

Христо Иванов поиска ДПС да извади Пеевски от конституционната комисия, отказаха му

Иванов призна за избора на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски: " Не стана добре! " и прикани Движение за права и свободи да го изтегли от комисията, откакто се успокоят пристрастеностите, след няколко дни.

Той уточни, че се отнасят с почитание към правото на всяка парламентарна група да предлага членове на комисии, само че тази комисия не е като всички останали. " Трябва да създадем всички старания в тази комисия - нейният състав, нейната активност, нейният формат да не провокират никакви разногласия и никакви разделения ", съобщи Христов Иванов.

" Българското правораздаване се срутва пред очите ни ", съобщи той и отбрани потребността от конституционни промени. И разяснява, че през днешния ден същите членове на Висш съдебен съвет, които са избрали основния прокурор Иван Гешев, ще гласоподават за неговото премахване. Това не носи чувство за правдивост, установи водачът на Демократична България. 

" Необходима е базисна реорганизация, след което ще би трябвало да попълним реконструирания Висш правосъден съвет ", уточни той.

" И не, тук не става дума някой да бъде посочен с пръст... Аз не съм в тази комисия, естествено е, че на мен ми се желае да си сложа името върху нея. Даже, може би имам някакви аргументи за това, само че ме е боязън, че ще си сложа името върху нейния неуспех ", сподели водачът на " Да, България ".

В отговор на намека на Иванов за евакуиране на Пеевски от комисията, от Движение за права и свободи пък бяха безапелационни, че той остава неин член и няма да го сменят. Пеевски и неговият екип са създатели на плана за промени в Конституцията, които от ПП-ДБ са харесали, откакто са ги съветвали с специалисти, стана ясно от думите на Цонев.

Снимка: БТА

" Г-н Пеевски е и ще бъде в тази комисия, тъй като той създаде този план, без значение от фейсбук експертите ", съобщи Йордан Цонев.

" Само Движение за права и свободи приказва за това, че базово би трябвало да се трансформират нещата, а не да се смени личността на основния прокурор, тъй като тя основава политически турболенции ", сподели Цонев, като уточни, че те датират още от началото на 90-те години и са годни за личността на всички основни прокурори. 

" Ако някой се бои за електората си, ние също се боим, тъй като прегръдката с вас нашият електорат изрично не я харесва ", обърна се той към ПП-ДБ.

" Реформата ще бъде направена такава, каквато е нужна на българската правосъдна система, на българското общество, на нашите сътрудници. Ще бъде направена тук от този парламент, с присъединяване на Движение за права и свободи и на господин Пеевски. И това не е дебелоглав и не е изпиране, както желаете да го визиите вие, тъй като няма какво да перем ", сподели Йордан Цонев.

Снимка: БТА

Последва реакция по сюжета и от " ИТН " - Тошко Йорданов разказа по какъв начин наподобява обстановката от гледната им точка в декларация от трибуната. " Христо Иванов отива на крайници при Делян Пеевски, отива да договаря с Движение за права и свободи конституционна промяна и конституционно държавно управление, в резултат на което г-н Пеевски и господин Карадайъ ги подпират леко откъм гърба, това държавно управление, с цел да мине ", означи той по адрес на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. 

Представете си една млада младоженка - ПП-ДБ, палава младоженка, която се взима с умел, по-възрастен сътрудник, само че също много палав  - ГЕРБ, в тоя миг се намесва Движение за права и свободи в ролята на парапет - да не вземат да се хлъзнат ", употребява метафората Йорданов.

" Вчера тази метафора ви я навряхме в очите не за друго, а тъй като в действителност се вършиме, че не сте в брак с ГЕРБ и с Движение за права и свободи ", сподели депутатът. " Вие ходихте да ги молите, няма да се скриете, ние ще демонстрираме каква обич въртите, където там се съберете ", обърна се той към ПП-ДБ.

Снимка: БТА

И добави, че когато се вършат, че не са дружно, от Има Такъв Народ ще демонстрират " кой ви е парапетът във връзката, кой ви е младежът във връзката и каква обич въртите където там се съберете ". Йорданов продължи с метафорите и описа какво е гледал по " Анимал планет " - че мравоядът, в случай че желае да си свърши работата, самичък си завира хобота в мравуняка.

" Не разбирам какво срамно има в това господин Пеевски да ви е в комисията, в случай, че му ходихте на крайници да го молите ", разяснява Йорданов. " За тази конституционна промяна помолихте единствено Движение за права и свободи, никой различен и това също е реалност, както е реалност, че по-късно те ви гласоподаваха държавното управление ", сподели още депутатът.

По-късно ръководителят на Народно събрание Росен Желязков наложи глоба за думите на Тошко Йорданов, само че посочи, че не е поради " метафората, а поради едно съответно съществително име ". " Не мога от тази естрада да го прочета още веднъж в метафората ", призна Желязков.

Йорданов обаче репликира: " Дупарата не е метафора, това е откъс от Борисов. Мравоядът беше нещо, което съм гледал в " Анимал планет ".

" Без да е метафора - забележката си е забележка ", отвърна Росен Желязков и разсмя залата.

Снимка: БТА

По конституционния въпрос се включиха и водачите на " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

" Големият въпрос, който чака отговор, е " С кого ще избра да прави конституционна промяна ПП-ДБ? " - с Движение за права и свободи или с " Възраждане ", тъй като трети вид няма ", сподели Костадин Костадинов, като подсети, че трябват не 160, а 180 депутатски гласа.

Снимка: БТА

Корнелия Нинова пък заключи: " Искате през Конституцията да измененията Висшия правосъден съвет. Да има нов избор, с цел да имате надзор върху този развой и да участвате в избора на новия основен прокурор ".

Снимка: БТА

От Политическа партия не разясниха сюжета и заложиха на различен. Мирослав Иванов предложи промени в Правилника за работата на Народното събрание със завишаване на глобите за непочтено държание. Предложението е предизвикано от вчерашните събития в пленарната зала, когато депутатите от " Възраждане " попречиха на Явор Божанков да приказва от трибуната.

Иванов изясни, че трябват наказания, които да " лимитират откритата нецензурност, физическата и вербална експанзия, които всекидневно са на тази естрада ". И прикани ръководителя на Народно събрание Росен Желязков и заместниците му за по-стриктно съблюдаване на разпоредбите, с цел да не разрешават " тази естрада да се употребява по на ниска цена и неподобаващ метод, който разрушава демокрацията ".

От " Възраждане " обявиха, че отсега нататък ще дават опция на Божанков да приказва от трибуната, само че без " да плюе и да храчи " по тях .

Рангелова се обърна към Явор Божанков и Манол Пейков, към които от партията й се бяха заканили да не позволяват повече да приказват от трибуната: " Не спекулирайте с публичното мнение като се изкарвате жертви на офанзиви. Недопустимо е, няма да позволим да отправяте обидни квалификации от тази естрада. Сега ще ви дадем опция, господин Божанков, да вземете процедура без да плюете и храчите. Имате опция да се реабилитирате ".

Това провокира звук на отвращение откъм редиците на ПП-ДБ. Росен Желязков подсети, че той е индивидът, който дава думата, след което Явор Божанков съумя да направи своята имитация несмущаван от депутати на " Възраждане ".

Росен Желязков цитира Правилника на Народно събрание, акцентира, че там са разказани всички правила на държание и наказания, като от думите му стана ясно, че те са изцяло задоволителни и са по-скоро " духовен императив ", а не санкции.

" Това е по-скоро рамка на съблюдаване на персоналното ни държание в залата и не би трябвало да разчитаме на глоба ", сподели той и уточни, че не би трябвало само страхът от наказания да ги възпира да прекрачват границата, а да мислят, че не съставляват себе си, а гласоподавателите и народа. " На последно място би трябвало да дойдат глобите ", счита Желязков. 

Снимка: БТА

" Надали наказания ще трансформират метафоричния език, алегориите, басните, желанието да се уязви съперника. Споделям разбирането, че би трябвало да се пази първо институцията, след това обществото, което се показва от нас като негови представители и на последно място да дойдат глобите ", добави още той.

" Да не стане политически пожар, тъй като опожаряваме доверието в институцията. Нека се постараем пътят да бъде по-малко плевел и да не бъде опожарен ", прикани към намаляване на експанзията ръководителят на Народно събрание, като подсети и на какво се дължи ниският рейтинг на Народното събрание.

" На втория ден се сбихте, не издържахте и седем дни, до това водят изкуствените съюзи по сметка, сделки и задкулисия , преодоляване на страната ", реагира лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя уточни, че единствено социалистите са партията, която мислела за хората и се възмути, че на никое място медиите не са подчертали на тяхното предложение за повдигане на минималната работна заплата от юли, което никоя друга парламентарна група не подкрепила.

В началото на пленарното съвещание ръководителят на Народно събрание разгласи решението на Конституционен съд, че е неприемливо Народното събрание да променя закон преди да е обнародван в " Държавен вестник ".Желязков огласи и настояването на основния прокурор на имунитетите на депутатите от " Възраждане " Веселин Вешев и Ангел Георгиев, както и че те са се съгласили сами да си го дадат за следствието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР