Ивана Мари Зелничкова бяга от Желязната завеса, за да щурмува

...
Ивана Мари Зелничкова бяга от Желязната завеса, за да щурмува
Коментари Харесай

Ивана, жената, която създаде “бранда” Доналд Тръмп

Ивана Мари Зелничкова бяга от Желязната завеса, с цел да щурмува Ню Йорк и да помогне за основаването на усуканото знамение – Доналд Тръмп.
Ивана Тръмп живееше сама в седеметажната си градска къща в Ню Йорк. Никой не знае по кое време тя прави последната си крачка по стръмните спираловидни стълби в дома си, за които околните й неведнъж я предупреждавали, че някой ден може да я убият. Както се и случва.

Отиде си девет месеца, откакто погреба четвъртия си брачен партньор, красивия италиански плейбой Росано Рубиконди, който съумя да я накара да се почувства още веднъж млада. На 73 години тя имаше повече мемоари зад тила си, в сравнение с такива, които занапред да основава. Куфарите й на Louis Vuitton постоянно бяха цялостни с фамозните й обувки от марките Christian Louboutins, Manolo и Jimmy Choo, които станаха част от нейната легенда, бидейки първата брачна половинка на Доналд Тръмп. И Първата дама, както постоянно се майтапеше.  

Въпреки че около политическата му кариера, предприемачът да си завоюва куп рецензии и обвинявания, той не е единственият, върху който се изсипа гневът на съперниците му. Оказва се, че Ивана, въпреки и от дълго време да е разведена с него, също стана жертва на омразата на съперниците му. Тя даже си разрешава да покаже сълзите си от нападките, на които е подложена, само че го прави единствено пред най-близките си. Защото не желае обществото да я вижда такава, слаба и безпомощна. Не, Ивана би желала да върне часовника обратно и да остави светлината на прожекторите да я освети в разцвета й от 80-те години на предишния век: високи токчета, огромна руса коса, необятна и блестяща усмивка.

За да стигне до такава степен, тя бе направила необозримо пътешестване през географски и обществени разделения, избягайки от комунистическа Чехословакия, преди да отлети в Канада на крилете на брак по сметка и като състезателка по ски. Тя е на 27, когато през 1976 година най-сетне съумява да стигне до Ню Йорк, с цел да работи като модел. Именно там, разтърсвайки кървавочервена мини рокля в компанията на още седем модела, Ивана срещна своя принц.

" Обичам красиви мъже ", сподели тя в " Шоуто на Опра Уинфри ", след което добави: " Но знаете ли, Доналд постоянно е имал страхотна глава на раменете и там видях капацитета му. "
 Ските са огромната пристрастеност на Ивана
Ските са огромната пристрастеност на Ивана
Снимка: АР/БТА
Сватбата им, втора за нея, се състоя на 7 април 1977 година в Манхатън. С нея стартира и плодородният интервал, през който Ивана оказа помощ на брачна половинка си да проектира, построи, украси и ръководи неговите забележителни здания. Тя реставрира гигантското им имение Mar-a-Lago със 118 стаи в Палм Бийч, както и Trump Princess, 282-футовата яхта, която Тръмп закупи от султана на Бруней за 30 милиона $ през 1987 година

Под нейно въздействие Доналд смени своите бордо костюми Queens за Brioni и двамата с Ивана се трансфораха от бизнесмени в звезди. " В едно десетилетие на искра те бяха най-бляскавите; в едно десетилетие на лакомия, те бяха най-алчните ", разказа ги списание People.

Тринадесет години и три деца по-късно приказката се разпадна, пораждайки най-големия таблоиден скандал за развода на десетилетието. Тогава Ивана провежда избухливо завръщане, подхранвано от осъзнаването, че първото й име е толкоз мощно, колкото последното.
 Доналд Тръмп е притеглен незабавно от русокоската
Доналд Тръмп е притеглен незабавно от русокоската
Снимка: АР/БТА
Ивана е само дете, родено осем седмици прибързано, в фамилията на електроинженер и телефонна операторка. Семейството живее в бетонна къща на територията на комплекса за фабрика за обувки Bata в град Готвалдов.

Среща ски състезателя Джордж Сироватка на 14 и стартира да се среща с него на 17. Когато комунистите облекчават рестриктивните мерки, стартират и да пътуват дружно. " Тя закупи усета на западния свят: независимост, мода, пари ", ще си спомни Сироватка. Ивана е модел, играе в чешки филми и постоянно е сравнявана с Бриджит Бардо. За да наподобява повече на нея, изрусява косата си.

Сироватка се мести в Лондон по работа, само че урежда Ивана да живее в " огромния и хубав апартамент " на фамилията му в Прага, до момента в който тя получава магистърска степен по физическо образование в Карловия университет. Тук русокоската за първи път открива същинската обич, само че не със Сироватка, а с най-хубавия млад стихотворец и текстописец на Чехословакия, Иржи Щайдл. Тежък алкохолик, една вечер Щайдл надвишава скоростта на спортната си кола и блъскайки се в камион, умира.
 За Ивана фамилията е най-важното нещо на света
За Ивана фамилията е най-важното нещо на света
Getty Images/Guliver Photos
Отново по покана на Сироватка, Ивана отпътува за Монреал, където стартира своя напредък като модел, дефилирайки по сцени и позирайки за фешън списания. " Иска ми се още 10 като нея да минат през вратата тъкмо в този момент ", възхищава се шефът на стилната организация, отбелязвайки нейния " съвършен растеж и размер " и " положителната й глава за мода " - атрибути, които скоро ще привлекат изгряващ, роден в Куинс, бизнесмен на парцели.

Първата им намира се случва в ресторант в Манхатън през лятото на 1976 година Орловите очи на Тръмп се концентрират върху руса жена в алена мини рокля, заобиколена от седем други модела. Току-що пристигнала в Ню Йорк от Монреал, 27-годишната Ивана е в града за фешън ревю за разпространение на Олимпийските игри през 1976 година
 Тя трансформира Доналд Тръмп в бранд
Тя трансформира Доналд Тръмп в бранд
Снимка: Getty Images
" Боже, одобрявам това момиче ", споделя Тръмп и незабавно се насочва към нея, полагайки неканената си ръка върху рамото й. Въпреки че го харесва незабавно, неговият метод не я впечатлява, защото от 14-годишна притегля мъжките погледи. За нея той е просто " прекрасен човек ", който галантно предлага да й обезпечи маса за нея и колежките й, да заплати сметката им от 400 $ и безмилостно да я ухажва. Той обаче е запленен от тази красива жена, която приказва няколко езика и е скиорка. " Доналд споделяше, че съм му като близначка ", ще каже по-късно Ивана в изявление.

След месеци на срещи, склонява и на предлагането му за брак. Но преди да съумеят да се оженят, на 7 април 1977 година, тя би трябвало да преживее договарянията с прословутия юрист на Тръмп Рой Кон по отношение на предбрачния контракт, включващ " уговорка за връщане ", изискваща Ивана да върне всички дарове, в това число бижута, които е получила по време на брака им. Тя на собствен ред желае " фонд за черни дни ", който да я компенсира. След като всички детайлности се почистват, двамата се венчаят пред 200 души. И стартира тяхното епично нанагорнище нагоре.
 Ивана съумява да стигне до най-високите етажи на елита
Ивана съумява да стигне до най-високите етажи на елита
Снимка: Getty Images
Ивана забременява на медения им месец с Дон младши; Иванка и Ерик следват в бърза поредност. Тя става всеотдайна майка, чието семейство е нейният " приоритет номер едно ". Тръмп обаче й разпорежда задача да се заеме с част от недвижимите парцели, изпращайки я в окопите на Ню Йорк. Така госпожа Тръмп се заема със остарелия хотел Commodore, бунището, което реконструира в Hyatt Grand в рисков, занемарен квартал покрай Grand Central Station. Следват и останалите емблематични здания в портфолиото от недвижими парцели на милиардера. " Ако Ивана не беше забъркана в неговия бизнес, нямаше да има бизнес ", споделя техен непосредствен другар. Докато постройките порастват, Ивана се трансформира в съществена мощ в построяването на феномена Доналд Дж. Тръмп, който тя обществено назовава " The Donald ". Запознава го с хора от висшите етажи, с които той не е имал връзка преди този момент.

" Той в никакъв случай нямаше да взе участие в " The Apprentice " без облика, който тя сътвори, и в никакъв случай нямаше да бъде президент без " The Apprentice ", споделя създателят Паула Фроелих. Ивана освен обича Тръмп, тя е привързана към него толкоз мощно, че той щеше да каже на Опра Уинфри в взаимно изявление: " Ние се разбираме доста добре... тъй като в последна сметка Ивана прави тъкмо това, което й споделям да прави ".
 Доналд младши с най-хубавата другарка на Ивана, на погребението на майка си
Доналд младши с най-хубавата другарка на Ивана, на погребението на майка си
Снимка: АР/БТА
Докато един ден тя стопира да го слуша. Някои споделят, че е почнала да се стреми към неща, които той презирал: общество, щедрост, фешън ревюта, огромни балове и велики хора. Ядосва го, че жена му от ден на ден се вживява в ролята на втори водач, а той желае до себе си мажоретка. Скоро и камерите стартират да осветяват повече нея и по-малко него.

Така идва и неизбежното - разводът. Случва се откакто Тръмп стартира връзка с любовницата си Марла Мейпълс, с която мачка чаршафите в личните си хотели. Единствената, която не знае за протичащото се, е Ивана.

Първите й подозрения се пораждат, когато двамата с Доналд са на отмора в Аспен. В тристайния апартамент, който населяват, тя подвига стационарния телефон и чува брачна половинка си да приказва с локален сътрудник по недвижими парцели за някого, чието име й е непознато. " Кой е Мула? " упорства тя. " Е, това е момиче, което ме преследва през последните две години ", дава отговор Тръмп.

По някакъв метод Тръмп жонглира с Ивана и 26-годишната Мейпълс на празнични празненства, като ги държи разграничени и видимо удовлетворени. Но шансът го напуща в ресторант Bonnie " s, селското място за обяд на върха на планината Аспен. Той седи с Марла и няколко другари, когато Ивана влиза, следвана от Дон младши, Иванка и Ерик.
 Доналд Тръмп на погребението на първата си брачна половинка
Доналд Тръмп на погребението на първата си брачна половинка
Снимка: АР/БТА
Марла, в черен ски костюм, се доближава до Ивана, облечена в алено и розово, и произнася имитация, която като амбициозна актриса сигурно е репетирала: " Аз съм Марла и обичам брачна половинка ви. А вие? " Ивана дава отговор: " Разкарай се. Обичам брачна половинка си. "

Следва всеизвестен обществен скандал, след който госпожа Тръмп изхвърля през прозорците на жилището им в снега облеклата на брачна половинка си и часовника Rolex. Следва немислимото, най-малко за Тръмп, тъй като наподобява всички застават на нейна страна.

Ако новите таблоидни медии се раждат с развода на Тръмп, те израстват посредством всеобхватния напредък на новата Ивана. " Тя е тъкмо като Доналд. Те живеят за гласност. Това е като опиат за тях. Една дама, която се развежда, не се снима... А Ивана направи корицата на Vogue! ", споделя неин прочут.

Следена от папараци и " адвокатите-убийци " на Тръмп в разгара на кървавия си бракоразвод, тя се втурва задъхана в студиото на фотографа Патрик Демаршелие, който чака дружно с известния коафьор Мори Хопсън, гримьора Винсънт Лонго и креативния шеф Андре Леон Тали... всички са се събрали, с цел да оформят и снимат Ивана за корицата на Vogue през май 1990 година



Хопсън познава косата на Ивана. Всеки я познава. Докато Ивана седи пред огледалото, Хопсън сграбчва шепа от лъскавата й руса коса и я подвига нагоре, оставяйки някои от русите й кичури да паднат към лицето й. " Всички се погледнахме в огледалото и се съгласихме, добре, това е. " В този миг се ражда известната нова прическа на Ивана Тръмп.

Името Ивана става емблематично за дамите по света, които й се възхищават, тъй като е победила. Тя и нейният юридически екип влизат във война за 25-те милиона $, планувани в предбрачния контракт на Кон, борейки огъня на Тръмп с огън.



Когато си потегля с желаните милиони и с едноличното настойничество над трите си деца, тълпите приветстват. Най-хубавото е, че нейният напредък е съпътстващ финансовият крах на Тръмп при започване на 90-те и разпадането на връзката му с Мейпълс след шест години. Ивана пък започва две компании: Ivana Inc. продава " моите книги, колони със препоръки, реклами, участия и лекции ", а House of Ivana се занимава с нейните аромати, облекла и бижута.

Тя към този момент е магнат сама по себе си и харчи пари толкоз бързо, колкото и ги прави. Купува своята седеметажна градска къща на Ню Йорк през 1992 година Освен това има хасиенда от 12 000 квадратни фута в Палм Бийч и 98-футова яхта с четири каюти.



 

През октомври 1990 година обичаният татко на Ивана, Милош, умира от инфаркт. Доналд лети с нея до Чехословакия за погребението и се пробва да я завоюва назад, споделя най-хубавата й другарка Вивиан Серота. " На гроба на Милош той й сподели: " Все още те обичам. Не желая бракоразвод. Нека се съберем още веднъж. " Що се отнася до Мейпълс, която Ивана назовава единствено " девойката ", той споделя: " Ние ще се погрижим за това. " Според мнозина, в случай че тя не е била с толкоз разрушено сърце, може би двамата са щели да останат дружно.

Съобщава се, че Тръмп е стоял до отворения ковчег на някогашната си брачна половинка в параклиса на Медисън авеню, крачейки напред-назад " като че ли говорейки с нея ", споделя Серота. По-късно същия ден, на мястото на гроба, тя изчакала, до момента в който той останал самичък, след което се доближила до него и споделила: " Ти разруши сърцето й. Тя те обичаше, към момента те обичаше и аз знам, че и ти я обичаше. Можеше да сте двойката на века. Направихте неточност. " Той не сподели нищо ", споделя тя. " Но когато се обърна, по лицето му се стичаха сълзи. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР