Иван Вутов остави треньорска следа в Левски, след като прекъсна

...
Иван Вутов остави треньорска следа в Левски, след като прекъсна
Коментари Харесай

Иван Вутов пред Nostrabet: Левски винаги е успявал със сини юноши, не с „прелетни птици“

Иван Вутов остави треньорска диря в Левски, откакто прекъсна черна серия от четири години подред без купа, и изведе „ сините “ до шампионския връх през 1993 година. Онова злато бе и по-сладко, защото бе реализирано с цялостен тим сини юноши в състава.
Nostrabet потърси Иван Вутов, с цел да разбере какво мисли за прелестната вест за Левски, която Сираков разгласи на 24 май. В хода на диалога за упованията му по какъв път ще тръгне Левски, Иван Вутов споделя и какво мисли за някогашните си играчи Наско Сираков и Мъри Стоилов, които се чака още веднъж да бъдат тандем на „ Герена “.
Г-н Вутов, по какъв начин приехте бомбастичната вест за Левски – нов спонсор, който е милиардер, ще строи нов стадион, ще прави мощен тим?
Прекалено хубаво звучи. Понякога такива хубави неща не се оказват истина, само че дай Боже, в този момент да е такава. Левски заслужава да излезе от батака, в който беше попаднал.
След като рогът на изобилето се изсипе на „ Герена “, може ли още идващия сезон Левски да детронира Лудогорец?
Лошо е, когато нямаш пари, само че парите не подсигуряват триумфи във футбола. Важно е да случиш на нови играчи, след това те да се напаснат в състава, да се построи и обиграе тим, да се направи колектив, структурата в клуба и вътрешната организация да са изрядни, всичко това лишава време.
Ако Левски го реализира и като се има поради, че Лудогорец през последните години върви надолу в игрово отношение, наследник златен успех не е лишен от логичност?
При Лудогорец казусът е, че се събраха доста качествени играчи и се оформи една дълга скамейка, тъй като не може всеки да е на терена. От друга страна, обаче отборът от Разград нямаше действителна конкуренция у нас до този миг и набраната инерция му помагаше да реди купа след купа.
Опасявате ли се, че в преследването на високи цели и с съществуването на доста пари, Левски ще пазари скъпи футболисти и по този начин рискува да унищожи своите юноши, които бяха налагани през миналия сезон?
Има подобен миг. Много сини момчета „ проходиха “ при мъжете и в случай че им извърнат тил, ще е клубно изменничество. От друга страна в България постоянно идват чужденци, които, едно, че не превъзхождат нашите играчи, и второ, още на втория месец се „ претопяват “ и стартират да мислят като българи. Казват си: Вземам тези пари и си потеглям.
Левски постоянно е успявал със свои фрагменти и Вие най-добре го знаете.
Само ще Ви кажа, че когато аз бях треньор на Левски, в състава бяха 8-9 негови юноши и станахме първенци. Историята помни и други такива образци, които ясно демонстрират, че Левски е мощен и постоянно е успявал, когато разчита на свои юноши, а не на „ прелетни птици “.
Какво бихте споделили на публиката на Левски?
Ако е правилно, че има 20 000 членове на клуба, това е малко за клуб като Левски. Трябва да станат надалеч повече, тъй като зная какъв брой доста левскари има в София и България. Членският импорт е от голяма важност, даже и при стабилен спонсор. Но почитателите би трябвало единствено да поддържат клуба, а не да се месят в работата на управлението. Твърдя го, тъй като ми стана неприятно, когато през последния сезон последователи на сини фракции, откакто събраха пари за издръжката, започнаха да слагат условия от рода на: Защо играе този, а не оня? Защо не играем добре? Този докога ще го поносим?
Лесно ли работехте с Наско Сираков преди на „ Герена “?
Не беше елементарно, само че той е от играчите, които могат сами да решат даден мач с един удар, с едно отиграване. Наско е от тези водачи, които въздействат на съотборниците си на терена единствено с едно подвикване, в случай че види, че се размотават. Във всеки огромен тим би трябвало подобен вид футболист.
Сираков ще остане в клуба като президент, в каква посока ще го води, към този момент с цялостна каса?
Наско е ерудирана персона, с високи упоритости. Такъв беше и като футболист. Хубавото за него е, че в Левски отсега нататък ще се работи професионално, тъй като до момента беше аматьоризъм. Мисля, че Наско ще прави това, което най-добре умее – да е механически шеф, който дава отговор за селекцията и е компактно зад треньора. Наско знае какво би трябвало да се направи и къде би трябвало да се пипне, и не се колебая, че дружно с Мъри ще водят Левски нагоре.
Значи сте уверен, че до дни Мъри Стоилов ще се завърне като треньор на Левски, както всички левскари чакат?
Така ще стане. Ако съм почтен обаче, мислех, че Мъри трябваше да превъзмогне своето его и да се върне още предишното лято, с цел да оказва помощ на Наско по време на жестоката рецесия да укрепи тима.
Ще успее ли Стоилов още в първия си сезон да реализира нещо значимо?
Това негово завръщане ще е нож с две остриета, тъй като подвигна летвата високо през първия си престой на „ Герена “ и в този момент от него ще се чака да повтори същото. Във футбола, обаче няма нищо несъмнено, само че даже нещата да не се получат незабавно, Мъри ще получи голям заем на доверие и задоволително време, с цел да осъществя концепциите си. Все отново той ще има поддръжката на Наско Сираков и публиката. Феновете доста обичат Мъри. Моуриньо да беше поел Левски, нямаше да го посрещнат по този начин топло, както ще създадат с Мъри.
Работили ли сте и с Мъри Стоилов. Какви са усещанията Ви от него?
Първо му бях треньор в Хасково и пред очите ми израсна като футболист. Беше моторът на тима. Ако той не вкараше гол, нямаше кой да го направи. С Мъри тимът се върна в елита. По-късно се събрахме и за един полусезон в Левски, където също беше на равнище и осъществя трансфер във Фенербахче. На Мъри му беше доста ясна играта и не съм сюрпризиран, че стана и първокласен треньор.
Стоилов две години и половина не е водил клуб. Ръцете може и да го сърбят за работа, само че до каква степен отсъствието от огромния футбол може да му се отрази?
Това е огромният въпрос. Две години и половина са дълъг интервал от време. Футболът се развива динамично, всеки ден би трябвало да следиш новостите. За мен треньорският поминък е като този на пианиста – би трябвало да го практикуваш непрекъснато. Ако пианистът не свири два-три дни на пиано, към този момент е изгубил техниката на пръстите. Надявам се с Мъри и Левски всичко да бъде наред.
Г-н Вутов, като треньор на Левски обърнахте ЦСКА от 0:2 до 3:2. Това ли Ви бе най-сладката победа със „ сините “?
Най-сладко ми беше, когато пет кръга преди края пихме шампионско в съблекалнята, защото към този момент си бяхме обезпечили купата. Иначе в оня мач с ЦСКА, бях сигурен в обрата, това споделих и на момчетата на почивката. Феноменален първи гол с прехвърлящ удар на Пламен Гетов, фанастичен надвит гол на Гетов след прикрит пас за учебник от аутлинията на Наско Сираков. Тази обстановка я гледах доста пъти по европейския видеообмен. Наско даде триковия пас с финес и лекост, беше в действителност впечатляващо.
Защо в този момент в Левски и България няма такива футболисти, като Сираков и Гетов?
Ако оставим настрани дарбата, която е дадена от Бог, преди време след груповата подготовка, играчите оставаха, с цел да работят самостоятелно, да се усъвършенстват. Сега липсват такива характерности, няма я склоността към импровизацията, няма я романтиката, няма я свободата. Треньорите държат футболистите да се придържат прецизно към това, което са им споделили да вършат на терена. Ако видят, че някой не съблюдава напътствията и пробва да прави нещо друго, надали не ще му одерат кожата.
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР