Иван Тотев, кмет на Пловдив, в разговор с Илиана Беновска

...
Иван Тотев, кмет на Пловдив, в разговор с Илиана Беновска
Коментари Харесай

Ето какво каза кметът на Пловдив за откриването на ЕСК 2019

Иван Тотев, кмет на Пловдив, в диалог с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване " Беновска пита " по " Канал 3 " и " Радио К2 ", съобщи позиции по следните тематики:

Пловдив – Европейска столица на културата за 2019

Илиана Беновска посрещна госта си Иван Тотев и означи, че той е посетител в предаването, откакто е разкрил годината на град Пловдив като Европейска столица на културата. Тя му честити годината и го попита по какъв начин се усеща. Тотев показа, че на откриването са се поздравявали с " Честит празник! “ и призна, че е изтощен, не е могъл да спи през нощта и още е под въздействие на еуфорията. Водещата отговори " Нека! Покажете я тази страст, не я потискайте! “ Кметът на Пловдив сподели, че всичко е минало добре, само че е бил прочувствен ден. Той означи, че макар студеното време при започване на януари месец и атмосферните условия, в централната част на Пловдив е имало към 50 хиляди индивида. " Такова нещо не знам какво би трябвало да се случи, с цел да събере толкоз хора по това време. Просто беше неповторимо. “, добави той.

Работата по реализирането на плана Пловдив – Европейска столица на културата

Илиана Беновска подсети, че процедурата до момента в който Пловдив стане Европейска столица на културата е 7-годишна, а гостът й е кмет на този град към този момент осма година. Тя попита " Колко дълъг беше трендът на работа, или в края се компресираха напъните? “ Иван Тотев отговори, че това е доста дълготраен план. Той показа, че в събота е видял клипове със свои изявления, когато се е кандидатирал за кмет на Пловдив, в които е заречен да работи този град да стане Европейска столица на културата и сподели, че е било доста прочувствено за него да си ги напомни. Илиана Беновска напомни, че когато е откривал фонтаните в Пловдив, е споделил същото в изявление с нея.

" Това е една доста огромна фантазия на Пловдив “, сподели Тотев и добави, че градът през 1999 година е бил съпътстваща столица на културата и тогава е бил извършен месец на културата в Пловдив. Той сподели, че още преди 7-8 години се е знаело, че този план следва и ще пристигна времето градът да бъде български. Иван Тотев означи, че доста хора са работели по неговото осъществяване и през вчерашния ден той е изпитал извънредно задоволство. Той цитира поста си във Facebook няколко часа преди събитието, който гласи " Чувствам се като жених преди женитба. “, имайки поради голямата страст и това, че не е знаел какво ще стане. Илиана Беновска попита дали по този начин се е вълнувал преди сватбата, а Иван Тотев сподели, че по този начин го е определил и думите изцяло показват неговата страст.

" Благодаря Ви, че отпуснахте страстта да излезе, тъй като ние, българите, обичайно сме, не знам за какво в действителност, склонни постоянно да търсим минусите, първо, и дори да не споменем достолепията. Всички теории на триумфа демонстрират, че първо би трябвало да се подчертаят триумфите и достиженията и по-късно да се оправят минусите. “, сподели водещата и попита " Кое беше най-силното в снощното Ви показване съгласно Вас? “ Относно речта си, кметът на Пловдив означи, че самичък я е писал и сподели, че даже не е могъл да я приказва, а е трябвало да я чете, с цел да следва и британския текст с превода.

Той я дефинира като прочувствена и показа, че неговата цел е да обхване доста аспекти в историята на Пловдив, както и да изкаже признателност на тези, които са работили за реализирането на плана. " Ние разказахме една история на Пловдив по един много актуален метод “ заключи господин Тотев вчерашното показване и добави, че мястото, определено за сцената, е било извънредно уместно. Той разказа финала с десетминутната заря на фона на осъществяването на Валя Балканска като необикновено.

Илиана Беновска попита " Имаше ли някакъв минус снощния театър? “, а госта й отговори с думите " Когато разясняваме културна стратегия сигурно всеки може да откри нещо да каже. “ Иван Тотев добави, че това е въпрос на самостоятелните упования на всеки един – за някои може да е незадоволително симфоничната музика, а други да са желали да е по-артистично.

Защо планът се е осъществил благодарение на задгранични консултанти?

Водещата сподели, че е чела, че измежду консултантите за реализирането на плана е имало германци и означи, че е имало е упреци за какво германци, а не българи. Кметът призна, че цялата хореография е била на немски екип. " Защо германци? Как ги избрахте? “, попита Илиана Беновска, а гостът й отговори, че се е провел конкурс за тяхното избиране. На въпрос кой е взел участие в този конкурс, Иван Тотев сподели, че са били 4 компании, измежду които не е имало българска, а немски, италианска и други Те са организирали целия откриващ уикенд, а освен хореографията. " В този театър музиката, която се написа, бе особено за това събитие “ означи Тотев и продължи " Много по забавен метод пресъздадоха българските обичаи в един по-съвременен взор. “ За него е доста значимо, че уредниците са съумели да включат над 1000 доброволци в тази стратегия, които за първи път са излезли на сцена и това би трябвало да се има поради при коментирането на тяхното показване. Илиана Беновска сподели, че в действителност си е личало, в положителния смисъл на думата, тъй като са играли себе си. " Това е концепцията. Това събитие да бъде обърнато към хората. Тук в тази ситуация не е някакъв концерт, който би трябвало да бъде високо професионален и би трябвало да направи подобаващ резултат. Това е събитие, което се прави от хората и се прави за хората. “, добави Иван Тотев.

Европейският опит за столица на културата

Илиана Беновска напомни, че Мелина Меркури е била министър на културата, когато е стартирала първата Европейска столица на културата през 1985 година и попита " Обследвахте ли опита, стратегиите, реализациите на други такива културни столици, да не ги изброявам всички? “ Иван Тотев удостовери и сподели, че още от момента, в който Пловдив е кандидатствал за столица на културата, е основана мрежа с партньорски градове и са направени мощни интернационалните контакти. Той означи, че през вчерашния ден е имало над 80 индивида, които са от фамилията на Европейските столици на културата, като всекидневно към 40 индивида от фамилията участват на подобен вид мероприятия, които са представители на градове, жури, Европейската комисия и други.

" Присъствието тук беше на двойно повече хора, от които обикновено вземат участие в другите откривания. “ повтори Иван Тотев, а водещата го попита по какъв начин е постигнал това. Той дължи триумфа на това, че Пловдив е извънредно интересн град и на това, че в последните години са заформени доста положителни интернационалните контакти, черпейки опита на Европейските столици на културата през последните 12 години. " Ние имахме непрекъснато визити, изпращахме хора, присъствахме на откриващи събития. “ сподели кметът на Пловдив и добави, че са разбрали какъв е смисълът на откриващите събития – огромно събитие, ориентирано към всички.

Сцената за откриването на събитието

" Малко ми дожаля, че тази голяма кула няма да я запазите и няма да се употребява за друго. “, сподели Илиана Беновска, а Иван Тотев показа, че и на него, тъй като е паснала на това място. На въпрос дали не е могло тя да остане, кметът отговори, че не можем да си я позволим, тъй като е доста скъпа. Водещата попита дали е наета, а събеседникът удостовери и изясни, че това е 360-градусова сцена, която разрешава да има аудитория от всички страни. На нейната конструкция господин Тотев дължи и многочислената аудитория, която другояче не би могла да се събере единствено от едната страна. " Няма ли да се изкушите да си я поръчате за локалните избори? “ попита Илиана Беновска и откакто гостът й отговори, че не може да я платят, тя попита какво са два милиона за ГЕРБ. Иван Тотев през смях сподели, че би трябвало да са спечелили космополитен избори, с цел да я наемат, само че постигнатият резултат на това събитие е бил необикновен. На въпрос на водещата дали това ще бъде сцената и за закриването, кметът отговори, че закриващите събития са по-малки. " Кой дефинира кои са по-важни? “ попита Беновска, а събеседникът й изясни, че по традиция откриващите са по-големи, а тя акцентира, че традициите са, с цел да се нарушават.

Отразяване на събитието в интернационален мащаб

Иван Тотев загатна и резултатът, който се е получил като добавена стойност от събитието – многото материали в интернационалния щемпел и това, че доста се приказва за Пловдив. Той си призна, че даже не е съумял да прочете всичките публикации. " Кое запомнихте, кое Ви подадоха Вашите пиари като най-хубаво отразяване? “ попита Беновска. За кметът на Пловдив са запаметяващи се сравненията, които са направени с Пловдив – като елмаз, като сърцето на България. На въпрос дали тези известия са платени, Иван Тотев отговори " Ние не можем да ги платим, в случай че би трябвало да ги плащаме. “  и отразяването от медии като Ройтерс и Евронюс е спонтанна оценка, тъй като на тези медии не може да се каже какво да пишат. " Може против доста пари. “, означи водещата, а събеседникът и повтори, че в тази ситуация не е по този начин, тъй като резултатът от събитието към този момент се е видял.

Очакван резултат от Пловдив – Европейска столица на културата

В тази връзка Илиана Беновска попита " Какъв резултат очаквате Вие от това откриващо събитие и от цялата година на Европейска столица – Пловдив върху оценката на жителите на Вас като кмет, на Вашата активност, на подобряването на микроклимата в града, в този момент ви ядат за ремонтите дето сте разкопали целия град? “ и добави, че както наподобяват далечни локалните избори, те към този момент са почнали. Иван Тотев сподели, че се усеща, че са почнали и дори може да каже къде са почнали първи в България, а точно Пловдив и хората, които са подложени на критика са политически ангажирани. Водещата насърчи рецензиите и изрази вярата си, че той ще ги вземе поради. Кметът удостовери и сподели " Ние имаме безусловно линеен график и всичко ни е ясно по кое време. “ и добави, че са се смесили две неща – рецензиите на инфраструктурни обекти, които са от управническия мандат. Беновска попита за какво двете неща са се смесили и не са могли да довършат ремонтите, а събеседникът й отговори, че планът за Европейска столица е културен план. По мотив разкопания град, той посочи, че едвам 5 % от него са разкопани. Кметът акцентира, че има ясни периоди, които са до локалните избори. Беновска попита " Тоест Вие с ясното схващане, че е разкопан 5 % от центъра, си направихте откриващото събитие? “ и добави въпроса си дали това не им е лепнало черна точка. Г-н Тотев сподели, че не е имало вид да не създадат откриващото събитие и отхвърли това да им е " лепнало черна точка “ и добави, че най-тъмно е преди развиделяване.

Предстоящи локални избори

" Всичко ще бъде наред, тъй като знаем кое по кое време ще се направи “, приключи той, а съгласно Беновска няма потребен ход, с изключение на да се извърши цялата стратегия, тъй като той ще се явява за следващ път като претендент за кмет на Пловдив на идващите локални избори. Иван Тотев сподели, че схваща като въпрос завършека на изречението на Беновска и отговори, че решенията в ГЕРБ се взимат по доста характерен метод. Водещата се изрече с думите " Не започвайте и Вие като Българска социалистическа партия! Добре, Вие желаете ли да се явите? Можете ли? “ Кметът на Пловдив изрично отговори, че в случай че не извърши отговорностите, които е поел - плочките на площада, галерията, огромната базилика, няма да желае. Беновска попита дали има възможност да не успее, а отговорът, който получи е " С такава убеденост ще Ви приказвам ли, в случай че считам, че няма да съумея? “

С това Илиана Беновска извади извод за себе си, че той ще се явява на идващите локални избори и зададе въпрос към госта си дали е подготвен, в случай че го предлагат с демократичните процедури и правила в ГЕРБ. Иван Тотев изясни, че на всеки три месеца вършат социологически изследвания, с които се следи пулсът на града. Според него това, което споделят някои хора, е единствено едната страна. Във връзка с идните европейски избори, които са основа за локалните избори, кметът сподели, че дават доста добра причина, а Беновска ги дефинира като по-неемоционален избор. Г-н Тотев сподели, че след тях могат да се основат доста разнообразни обстановки, а водещата шеговито му сподели да не произнася това, което желае. " Ние сме безусловно уверени за резултата в Пловдив “ изрично съобщи Иван Тотев

Проблемите в Пловдив с циганизацията

За да завърши тематиката, Беновска открои още един проблем, който би трябвало да бъде решен преди евроизборите и който ще назрява – казусът във Войводиново, който тя е коментирала и с вицепремиера Каракачанов по-рано. " Това е единствено един от случаите, които ние с години поносим и подминаваме. Въпросът за циганизацията, въпросът за неконтролируемата раждаемост, за заселването, за неплащане на отговорности, за неученето, за неработенето, за битовата престъпност… “ означи тя и сподели, че Войводиново ще се реалокира в Столипиново. Кметът на Пловдив сподели, че на следващия ден е канен там на Нова година, а водещата показа какво е видяла тя, когато е била в " Столипиново " и го дефинира като Витлеем, където се влиза и не се излиза.

Беновска добави, че е пренаселено и със знанието на всички се краде ток и вода. Иван Тотев дефинира нещата в този квартал като спокойни и не би трябвало там да се чака утежняване. Той няма терзания и означи, че кварталът в последните 6-7 години доста се е трансформирал, няма и безработица, някои от хората работят и в Германия. Водещата попита какъв брой от децата там не посещават учебно заведение, а гостът й отговори, че най-вече вървят до 7-8 клас, а преди са отпадали още в 3-4 клас. На въпрос за малолетните майки, Иван Тотев означи, че те са все по-малко и нещата от както той е бил областен кмет в Столипиново до в този момент са доста изменени. Тотев не мисли, че това ще има някакво отношение, в случай че не се търси абсурдът за политически дивиденти. " Всяко нещо при наближаващи избори може от нищо, да стане нещо. Това е огромният проблем, това би ни тормозило. “ изясни кметът на Пловдив, а водещата попита за равнището на престъпността в квартала. Иван Тотев съобщи, че е ниско и по данните, които има, не се разграничава от другите елементи на България.

ГЕРБ и евроизборите

За край Илиана Беновска заключи казаното досега от госта й – че ще си извърши програмата и ще работи за евроизборите. Тя попита " Кое е най-важното, което би трябвало да направи ГЕРБ съгласно Вас, с цел да реализира цялостна готовност и както пожела заместник-председателят на ГЕРБ Цветанов, да имате 7 евродепутати? “, а Иван Тотев отговори, че хората в листата са доста значими. Тя би трябвало да вдъхва доверие, хората в нея да работят за България и да се разпространява. На въпрос за персоналния принос на господин Тотев за евроизборите, той допусна, че ще бъде претрупан с откриващото събитие, което към този момент е традиция. Илиана Беновска благодари за диалога и сподели, че ще се виждат още веднъж и по тематиката " избори “, и по тематиката " Пловдив – културна столица “. Така приключи диалогът сред Иван Тотев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване " Беновска пита “ по " Канал 3 “ и " Радио К2 “ на 13 януари 2019 година.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР