Иван Таков: Нинова и да ме изключи, БСП няма да изтръгне от сърцето ми!

...
Иван Таков-лидер на БСП-Сф, член на СОС - Илиана Беновска
Коментари Харесай

Иван Таков-лидер на БСП-Сф, член на СОС - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 10.02.2024 г.

Изборът на Цветомир Петров за председател на СОС; Позицията на Румен Овчаров

“Ще ви изключи ли Корнелия Нинова за това, че избрахте Цветомир Петров за председател на СОС?” започна разговора Беновска. Иван Таков отговори, че няма никаква причина това да се случи, но това не е важната тема. “Това беше едно временно решение за решаване на технически въпрос. Всеки ще каже - това са оправдания. Имахме дилема, която седи 3 месеца - ще работи ли СОС, или не” каза Таков, а Беновска веднага зачете, че е получено съобщение от ръководството на БСП за сваляне на доверието от общинските съветници в София - “те не представляват повече БСП, а само себе си”.

Беновска добави, че Румен Овчаров е обявил постъпката за неправилна и предателска, а санкцията за справедлива, докато от своя страна Таков е излязъл със становище, че са изпълнили решението на градския съвет на БСП - да подкрепят председател на СОС при широко мнозинство. Таков обясни, че това е решение на изпълнително бюро и не може да сваля доверие, а и е нелегитимно. Лидерът на БСП-СФ сподели, че е изненадан от позицията на Овчаров, при положение, че той е искал да се свика отново градският съвет и е имал доста различна позиция и е казал, че ще дойде да подкрепи, след като се свика отново градският съвет и има легитимно решение. “Претърпя някакъв катарзис другарят Овчаров и още на градския съвет смени позицията, но това не е важно. Ние наистина имаме решение на градския съвет, имаме решение на местната коалиция, както и на нашата група. Това беше правилното решение за София. 2 месеца и половина не можем да изберем. Беше ясно тази седмица какво щеше да се случи - ОИК щеше а бъде бомбардиран от жалби за прекратяване на мандата на общинските съветници, щеше да последва съдебен контрол и София щеше да си седи безконтролно месеци наред и това нямаше да доведе непременно до избори. Ние за избори сме готови” коментира Иван Таков. Той подчерта, че 3 месеца София е блокирана, никакви преговори не могат да се случат, а и беше посегнато на паметника на Съветската армия, който е паднал в жертва на председателя на СОС.

Беновска пожела да изгледат едно видео, за да видят какво говори Таков преди и след избора на председател на СОС.

Беновска: Г-н Таков! Мъж ли сте? Избори за кмет на София? Или Григорова председател на СОС? Сглобка?!

Иван Таков, председател на БСП-София и на групата на „БСП за България“ в СОС - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.01.2024 г.

Илиана Беновска: Здравейте! Г-н Таков и уважаеми госпожи, искам да задам най-важния въпрос! С колкото и числа и факти да ни затрупвате тук, вие в момента сте като една кола без акумулатор! Вие не се движите, вие сте един „труп“! Държите се групово, не искам да обидя никого колежки, като стара мома! Вие сте мъж, нали? Я се изправете да Ви видим! Мъж ли сте?

Иван Таков: Отвсякъде! С панталони съм, закопчан съм!

Илиана Беновска: С панталон ли сте? Чудех се дали не сте обул някоя поличка, вече!

Иван Таков: Ето, да покажа пред вас!

Илиана Беновска: Вън от шегите, това е метафора! Не е ли време за избори за нов кмет на София? Още повече, че и делото, което водите в момента в Административен съд София може би дава данни за различен вид злоупотреби! И ако това, което допусна съда, да не влизам в детайли, се осъществи, като оценка може би ще излязат много нелицеприятни факти. Първи въпрос – не е ли време за избор на нов кмет на София? Или вие ще ни излъжете, както всички политици в момента? Ние за кого гласувахме, за да се сглобявате ли? Да се съешавате ли? Мога и други нелицеприятни глаголи да употребя! Васил Терзиев ли е вашия кумир? ПП-ДБ ли са вашите желани, щях да кажа партньори, но ще кажа партньори в „софийските потайности“? Или, втори вариант, е по-хубавичко сега на седмото заседание да се сглобите с тях и да си „делкате“? Това ли е? Кое от двете ще изберете? Достойни ли сте, или и вие сте мимикрици?

Иван Таков: След като уточнихме всъщност, че съм мъж, г-жо Беновска, нека да кажа, че не мога да разбера кое Ви дава основание за което и да е от твърденията, които направихте или въпросите, които зададохте!

Илиана Беновска: Трите месеца малко ли са?

Иван Таков: Според мен досега винаги позицията ни в общинския съвет и публично изразените ни позиции показват, че ние, Вие използвахте думи, които няма да повторя, но че ние в некоалиции, сглобки или дори формални коалиции няма да участваме в този общински съвети! Да, ние ще продължаваме да предлагаме добрите идеи, добрите политики за града и ще подкрепяме всякакви такива, които бъдат предложени на нашето внимание! Но оттам нататък недейте да очаквате то нас, че ние ще разрешаваме вътрешнокоалиционни проблеми в национални, местни сглобки и така нататък! В това нещо сме категорични!

Илиана Беновска: Не ми отговорихте не е ли време за избори за кмет? Или наистина ще си продадете краченцата без поличка, с панталонки, засега?

Иван Таков: Нека да кажем, че самия факт, че водим дело, в което ви запознаваме периодично с неговия ход, означава, че ние не сме се отказали! А кога е време за нови избори, това може единствено компетентният български съд да реши!

Илиана Беновска: Аз Ви пита за нови избори за кмет, не ми отговорихте? За кмет?

Иван Таков: Отговорих Ви, мисля, че много точно Ви отговорих. Това решение не можем да го вземем ние. Ние сме казали нашето мнение още веднага след изборите на първата пресконференция, че за нас реалния резултат се разминава с този, който е официално обявен! И досега не сме си променили позицията, затова водим това дело!

Илиана Беновска: Може ли въпрос към Ваня Григорова и към Вас, г-н Таков, моля ви? Искам да ви питам на шега, аз подметнах на първата пресконференция на ПП-ДБ след изборите, да Ви направят, г-жо Григорова, председател на СОС! Правите ми физиономии! А сега ще се изкушите ли, Вие персонално, Григорова, и Вие, като ръководител, г-н Таков, ако ей сега на това следващо заседание ви предложат Ваня да стане председател на СОС? Каква ви е цената?

Иван Таков: Нека да кажа, аз ще отговоря на този въпрос. Ние имаме кандидат за председател на СОС в лицето на г-жа Диана Тонова. В момента никой с нищо не може да ни изкуши, нито да ни купи нашите гласове! Ние сме казали нашето виждане, нашите приоритети и за какво ще работим в СОС и това не е за постове! Благодаря Ви!

Изборните резултати за кмет на София - делото

“Искам да отговорите честно, като убеден партиец, като млад човек, загрижен за София - защо направихте това? Избрахте този Цветомир Петров, но никъде не пише срокът на избор” каза Беновска. Таков отговори, че няма как да се запише такова нещо, а с това видео се потвърждава тезата му - продължават да водят делото за избор на кмет на София и продължават да твърдят, че резултатите не са такива, каквито са били обявените от ОИК, а на 15-ти март е следващото дело. Беновска отбеляза, че Борисов застава на тяхна страна, а Таков веднага заяви, че на изборите са били сами срещу всички и са имали уникален шанс след 33 години да имат отново червен кмет на София. Беновска пожела да чуят Борисов от 9-ти февруари.

Бойко Борисов: Ами да си разследват, това си е право на тяхната партия. Аз знам, че след 7 избора пълен хаос, подправен избори. хаосът в София е пълен! Кметът не може да направи мнозинство. Дадох ви пример, ако си спомняте, че аз, когато станах кмет, от 61 общински съветници нямах нито един мой.

Медия: А защо ви дадоха 3 от най-важните комисии?

Бойко Борисов: Не са ни ги дали, ние сме си ги взели! Кой да ми дава, Терзиев ли? Внуците на ДС, които са убили дядо ми!

Таков коментира, че тази подкрепа не е само от него, а и не е точно подкрепа, защото е 3 месеца след конференцията му след изборите. “Тези избори не са честни и кметското място ни беше откраднато, от което не губя аз в личен план, а от което губят всички софиянци. Сега 3 месеца по-късно всички се сетиха, че изборите са нечестни и да ходим на нови. Искаме го и ще продължаваме да го искаме. Ние имаме добрият кандидат и ще бъде нашият кандидат на местната коалиция, ако съдът реши, че тези нарушения са достатъчни за касиране на изборите” подчерта лидерът на БСП-СФ. Той заяви, че няма как да ги купят с няколко комисии, защото колегите от най-голямата група са абдикирали от отговорност. “Искаха кмет - получиха засега. Искаха председател - получиха временен. След това поискаха всички комисии. Тези комисии, които не им харесаха, решиха, че не са достатъчно важни и нямало да работят в тях, а ние като отговорна група ги взехме - никой не искаше комисията по жалби. Ние винаги сме решавали проблемите на хората и с удоволствие поехме тази комисия” каза Таков.

Манифестът на БСП

По отношение на Манифеста на БСП Таков заяви, че може да бъде изпълнен единствено и само ако има разум в СОС и той заработи като един колективен орган. “Без ясно мнозинство в СОС - много трудно ще работи. Ако трябва за всяко решение, да се случват няколкочасови председателски съвети - няма да е много ефективен, но предстои най-важният документ да се гледа - бюджетът. Ще се види кой е в сглобка, кой е в опозиция, кой е в управлението” заяви Таков. Беновска зачете края на Манифеста - “представителите на пазара имат пари, ние имаме глас и нашият глас също трябва да бъде чут”. Лидерът на БСП-СФ потвърди, че за да бъде чут гласът им не трябва да продължават само да се събират в СОС и след това да се прави брифинг пред медиите защо отново не е постигнато нищо.

Беновска пожела да чуят Кирил Петков от вчера.

Кирил Петков: За СОС какво се случва от моя гледна точка. В момента се сформира мнозинство между ГЕРБ, БСП и ИТН. Няма проблем, нека да си кажат – ние си ставаме мнозинство, ще си движим напред комисиите и ще атакуваме кмета, защото още не можем да приемем, че сме загубили София. Добре, разбираме го, няма проблем! Но нека да си го кажем ясно. Когато ГЕРБ, БСП и ИТН сглобят това мнозинство, трябва да носят отговорността за СОС. Няма нищо страшно и невероятно. Нашия кмет, ние вярваме в него, стоим зад него. Мисля, че ще му е ужасно трудно в СОС, когато има мнозинство срещу него, но такъв е животът, такива са резултатите от изборите!

Таков каза, че това е тъжно, а и смешно, защото се чува от месеци как се правят червени сватби с ПП-ДБ, ИТН обвинява всички, че са в сглобка с ПП-ДБ и ГЕРБ, а накрая гласуват всички комисии в СОС заедно с ГЕРБ и Синя София, БСП са обвинявани, че са в сглобка с ПП-ДБ, после с ГЕРБ и ИТН. “Ние в сглобки, съглашенство и не-коалиции не влизаме. Ние направихме това, което е най-доброто за града, за гражданите и за градската организация, за да можем да реализираме нашите идеи от Манифеста. Всички тези противоречиви позиции са в рамките на няколко часа. Заради този непрофесионализъм градът и държавата са в това състояние” подчерта Таков.

Червена ябълка за доверие

Беновска за пореден път подари на лидера на БСП-СФ червена ябълка, защото му гласува доверие и вяра, че това, което са направили не е отцепредателство към БСП и избирателите, а е нещо, което по убеждение ще защитят и ще превърнат в кауза. Таков подчерта, че не е той човекът, който ще предаде социалистическите идеи и няма да предаде доверието на градската организация и избирателите. “Няма да предам и Вашето доверие, защото и то е важно за мен” подчерта Таков.

Корнелия Нинова

“Как ще се защитите от Корнелия Нинова?” попита Беновска, а лидерът на БСП-СФ отговори, че няма нужда от защита срещу председателя на партията, защото се ползва с доверието на градската организация, градския съвет, местната коалиция и на групата общински съветници. “За мен е важно тяхното доверие. Останалото е суета” заяви Таков. “А ако ви изключат?” попита водещата, на което Таков отговори, че не вижда причина за изключване, но ако се случи - никога няма да могат да изтръгнат социализма от сърцето му.

Така завърши разговорът между Иван Таков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 10-ти февруари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР