Иван Стамболов-СулаПремиерът Денков в продължение на дни тропаше с краче

...
Иван Стамболов-СулаПремиерът Денков в продължение на дни тропаше с краче
Коментари Харесай

Иван Стамболов-Сула преди ротацията: Дали да продължи да управлява това безценно правителство

Иван Стамболов-Сула

Премиерът Денков в продължение на дни тропаше с краче да стане външен министър (и аз се чудя на какво отгоре), а цялата Промяна припяваше какъв брой прелестно е държавното управление и по какъв начин би трябвало да се резервира допустимо по-голяма част от него след „ ротацията “.

 

Излязоха даже и с умишлен „ мумурандум “ по тематиката, та им се смяха и кучетата. Всъщност мумурандума си беше напълно в реда на нещата – предложение за сделка по какъв начин да се разпредели сред сътрудниците властта в „ самостоятелните “ институции, но такива неща приказват ли се обществено! Това го вършат единствено дилетантите.

 

Толкова ли е прелестно държавното управление, такова благосъстояние ли са министрите, та все едно жива плът късаш от националната снага, речеш ли да ги махнеш? Няма да върша преглед на целия кабинет и активността му, а ще се спра единствено на няколко бранша, които ме интересуват или които се одобряват за изключително предпочитани от публичното мнение.

 

Културата

За мен тя е значим бранш, въпреки че в последно време из цялата някогашна християнска цивилизация е в такова положение, че нееднократно ме е крала да изтъквам думите на международно незнайния нацистки драматург Ханс Йост, погрешно приписвани след известна тавтология на Гьоринг, та дори и на Гьобелс: „ щом чуя думата „ просвета “, се пипвам за кобура “. Културата е значима, тъй като в нея се вижда консенсусът на обществото по въпросите на духовното, красивото и в последна сметка – на положителното.

Вчера ръководителят на комисията по просвета в Парламента Тома Биков излезе с горестно изказване за това по какъв начин България може да изгуби 200 милиона евро от Плана за възобновяване и резистентност само поради протежето на Денков – шефът на Фонд „ Култура “ Сава Драгунчев, който наскоро се прочу с това, че обилно финансира с държавни средства шоу за травестити. Драгунчев си измислил свои планове и свои правила, нямащи нищо общо с контрактуваното сред България и Европейската комисия, а знаем, че тамошните бюрократи са неумолими в сходни случаи. Дали го е направил преднамерено, дали това не е някаква прогресивна форма на протест и евроскептицизъм? Не. Направил го е, тъй като хабер си няма от Плана за възобновяване и резистентност, а е прекомерно евентуално и да не е чувал, че подобен проект съществува. Компетентност.

 

Културата и образованието са двете най-важни секторни политики. Техният артикул е индивидът. Ако този артикул е повреден, нито една от останалите секторни политики няма смисъл. И в случай че дефектите не се отстранят в точния момент, то всяко последващо потомство ще е по-дефектно от предходното, само че заради липса на опция ще излъчва от редовете си министър-председатели, министри, шефове на фондове и всевъзможни други виновни фактори. От образованието и културата зависи качеството на „ мат’риала “, дето толкоз бучахте против Борисов, когато го загатна преди време.

 

Туризмът

 

Откакто с все по-нарастващо мазохистично наслаждение проследявам политиката в България, туризмът постоянно е първокачествен, стратегически бранш. Та даже преди време страната разгласи конкурс за лого на туризма, та го завоюва някакво постмодернистично изображение, нещо приблизително сред чалма и вита баница, което трябвало да изобразява роза. При това състояние резонно е да предположим, че всяка последваща ръководеща мощ ще подходи към туризма задоволително отговорно, най-малкото като тури там образован и способен министър с ясна политическа визия. Какво обаче следим в кабинета, който нахално желае да се възпроизведе в съвсем същия състав и след „ ротацията “?

„ Зарица Динкова нито един път не отбрани ползите на сектора! “, написаха през седмицата в отворено писмо седемте най-големи туристически сдружения в България – Националния Борд по Туризъм (НБТ), Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация (БХРА), Българска Туристическа Камера (БТК), Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ), Българска асоциация за туризъм (БАТ), Сдружението на Заведенията в България (СЗБ) и Българската Асоциация на Заведенията (БАЗ).
Напомням, че Зарица Динкова е министър на туризма. Прочу се, така както се прочу Сава Драгунчев с травеститското си шоу, със „ спасяването “ на сухоземните костенурки по време на бедствията по Черноморието. Въобще, в това ръководство, дето желае да се възпроизведе и след „ ротацията “, всеки си има някакъв номер, с който ще остане в историята.

„ Зарица Динкова се скри при разискванията и гласуванията на Законопроекта за силата от възобновими източници в морските пространства – се споделя още в отвореното писмо на браншовите организации. – Т.нар. перки, които се плануваше да бъдат сложени наоколо до брега, застрашаваха съществуването въобще на морския ни туризъм. Подопечното й министерство опита да замажа гафа си с разтегливо мнение едвам откакто законопроектът беше признат на първо четене… И още веднъж се наложи туристическият и риболовен браншове да се борят за туризма и поминъка на хиляди без министъра на туризма. И да търсят директна поддръжка от парламентарните групи, пред които да показват експертиза “.
Да не би тези с перките да заплащат нещо на Зарица? Да не би да се гърчи в пипалата на хищни енергийни лобита? Едва ли. Просто тя също не е в час, не знае на кой свят е и защо става въпрос.

Финансите

Според мнозина те са най-важната секторна политика, въпреки че съгласно мен, както към този момент споделих, образованието и културата са по-важни. Но пък със сбъркани финанси няма обучение и просвета, само че да не влизаме в разногласието за яйцето и кокошката или за §22 – без финанси няма обучение, без обучение няма финанси.

 

Ето прочее какво написа някогашният външен министър и заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов:

„ С остатък от 1 милиард ли е бюджетът или е на минус с 300 млн. лева? Такива еквилибристики не са оригиналност за бюджетната практика… Движението на сходни суми към сметки отвън бюджета и назад сигурно заблуждава обществото за действителното положение на бюджета “.

За какво става дума? Преди края на предходната година държавното управление внася с разпореждане 1.2 милиарда лв. по сметка на Регионалното министерство, т.е. излизат от общата касичка. После, в навечерието на „ ротацията “, Асен Василев си ги връща назад. По този метод при започване на тази година финансовите разноски ще са негативна големина, т.е. ще наподобява, че има остатък, а не недостиг. Всъщност това не са някакви нови пари, а пари преместени от единия джоб в другия и след „ ротацията “ евентуално отново ще се върнат там, откъдето са пристигнали. Следователно „ ротационната “ картина не изобразява милиарден остатък, а недостиг от 300 милиона, което е със 100 милиона повече спрямо недостига от предишния февруари. Иначе заложените вложения за 2024 са едвам 11 милиона или с към 120 милиона по-малко спрямо предходната година. Това за нефинансист като мен значи, че тази година държавното управление има намерение да свърши за 120 милиона лв. по-малко работа.

 

И за какво е цялата тая суматоха? За да се похвалят и да продължат напред. За крадци не знам, само че сигурно са лъжци. Доказано. Обаче превъртането на държавни пари и счетоводните еквилибристики не са толкоз почтени, не са единствено за неблаговиден пиар.

 

Това е, дами и господа, ситуацията в навечерието на „ ротацията “, когато се чудим дали да продължи да ръководи това скъпо държавно управление. Това е ситуацията единствено в три бранша. В другите обаче е сходно, не се съмнявайте. Решавайте, вие сте „ суверен “. Аз към този момент се уморих. Плюс това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.

 

Инфо: Труд.бг

Заглавието е на Епицентър. бг.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР