Иван Преображенский Снимка: Дойче ВелеСъветската пропаганда твърдеше, че народът и

...
Иван Преображенский Снимка: Дойче ВелеСъветската пропаганда твърдеше, че народът и
Коментари Харесай

От какво се страхува най-много Путин?

Иван Преображенский Снимка: Дойче Веле
Съветската агитация твърдеше, че народът и армията са единни. В настоящата политическа обстановка в Русия обаче е явно, че народът е по-скоро безгласен и пасивно приема всички решения на Кремъл, в това число войната. Затова пък съветската ръководеща класа е повече или по-малко единна с армията – упованията за „ ерес в елита “ към този момент не се сбъдват.
Елитът не вижда опция на Путин
Представители на съветския хайлайф, въпреки че те в този момент не са доста склонни към искреност, споделили пред организация Ройтерс, че чакат през 2024 година Путин да бъде избран отново за президент, а войната в Украйна да се проточи, въпреки следствията от съветската експанзия да не се харесват и на най-близкото обграждане на Путин. Тази вест единствено удостоверява многочислените мнения на специалистите от последната година или по-точно на тези от тях, които установяват простата истина: съветската ръководеща класа не вижда опция на Владимир Путин.

След началото на войната започнаха разисквания на опцията да се стигне до ерес в елита, който до докара до дворцов прелом, т.е до премахване на настоящия президент от власт и до преустановяване на войната. Но нищо сходно не се случва, като една от аргументите е безалтернативността на Путин за ръководещата класа.
Управляващата класа остава монолитна
Често се приказва, че полицейският режим на Путин се крепи най-много на страха. И в действителност – хората от президентското обграждане, които заемат формален пост, се боят освен от това, че могат да бъдат уволнени, само че и от политически репресии. В издигнатата от Путин мафиотска система загубата на служба най-често води до незабавна загуба на капиталите.

По същата причина най-близкото обграждане на съветския президент се опасява повече от съседа по вила, в сравнение с от бойците на НАТО. Те най-малко биха го предали на съда, а спорът със съседа може да докара до заравяне под общата ограда. Всички знаят какъв мутренски генезис има огромна част от по този начин наречения съветски хайлайф.
Можеше да има изключения
Лоялността се дължи и на още един фактор – няма къде да се бяга. За годината от началото на войната Европейски Съюз и Съединени американски щати не проведоха нито един тунел под новата „ Берлинска стена “, внезапно отделила Русия от западната цивилизация. Нямаше и дейности по основаването на „ тактика за излаз “ за тези, които са подготвени да предадат Путин.

Санкциите засягат всички, дори и готовите да се изплатят в интерес на Украйна с огромна част от капиталите си. Нито един от избягалите не беше бележит като образец за вярна позиция – против военната експанзия в Украйна. Няма реакция и на предложенията на някои съветски политици, принудени да изоставен страната, глобите над част от елита да бъдат отстранени, с цел да се предизвикат взаимни съмнения и ерес.

В резултат от всичко това в първата година от началото на експанзията в Украйна съветската ръководеща класа е дори още по-монолитна, в сравнение с преди нападението – за разлика от обществото, което и до ден-днешен размишлява и по-скоро се помирява с войната, в сравнение с да я поддържа интензивно.
„ Партия 21февруари “
През 2022 година в медиите се появи терминът „ Партия 23 февруари “. В случая става дума за тези, които биха желали да се върнат в предвоенните времена. Но измежду съветската ръководеща класа май по-силно показана е „ Партия 21 февруари “ – на уплашените и послушни бюрократи.

Владимир Путин неслучайно е избрал тази дата за отправянето на президентското си обръщение към Федералното заседание. Точно на този ден преди година на съвещанието на Съвета за сигурност той принуди цялата съветска върхушка да поддържа започващата експанзия. За него датата явно е значима – тогава Путин намерено сподели, че най-вече се опасява не от национални протести, за които разполага с многочислени репресивни органи, а точно от ерес измежду елита.

Въпреки дупките в бюджета, които през тази година се усилват, съветският водач демонстративно благославя всеобщите обири, отменяйки огромна част от антикорупционното законодателство. Показателно е и подновяването на „ публичния контракт “ с генералитета след назначението на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за командващ силите в Украйна. А Путин търпи даже своеволията на Пригожин – шефа на „ Вагнер “ – тъй като за една година съумя да резервира най-важното – лоялността на ръководещата класа.

Коментарът на Иван Преображенский е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!14ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 20.02.2023, 17:20
20.02.2023, 16:58
20.02.2023, 16:00
20.02.2023, 15:49
Последни публикации-20.02.2023, 17:57-20.02.2023, 17:20-20.02.2023, 16:58Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР