Иван Петков е един от най-успешните специалисти в женския ни

...
Иван Петков е един от най-успешните специалисти в женския ни
Коментари Харесай

Петков: Целта е да играем на финали, убеден съм, че всички ще дадем всичко от себе си

Иван Петков е един от най-успешните експерти в женския ни волейбол. Новосформираната треньорска комисия към федерацията го предложи за народен селекционер и управителният съвет утвърди кандидатурата му. Петков, който е и треньор на първенеца Марица, даде изявление пред уеб страницата на федерацията.

Какво е настроението в националния тим след визитата на Любо Ганев?

- Приповдигнато! И това е изцяло обикновено. Президентът Любо Ганев сподели отношението си към девойките, приветства ги. За тях беше значимо, че чуха персонално от него на какво разчита федерацията, а и всички волейболни почитатели. Като треньор съм извънредно признателен на Ганев за лагера, който провежда. Всички осъзнаваме какъв брой е мъчно времето в този момент. Уважението, което видяхме, е нещо, от което няма по какъв начин да не сме впечатлени.

Ганев сподели, че 2021-а ще е годината на женския волейбол у нас. Вие по какъв начин го приемате?

- Голяма отговорност. Трябва да я оправдаем и да се оправим. На думи доста неща могат да се кажат, само че значимото е какво ще създадем на игрището. Не се колебая в нито една дума от обещанията на федерацията, само че те няма да имат смисъл, в случай че не си свършим нашите задания. Желанията на управлението кореспондират изцяло с упоритостите на тима. Още преди две години си поставихме за цел да бъдем измежду шестте най-силни отбора в света. Не желаеме повече да ни назовават фактор в женския волейбол, а да играем финали. Да израснем до още едно равнище. Големите ни упоритости са да се класираме за олимпиадата в Париж.

Идва ли ви повече самочувствие от обстоятелството, че федерацията ще изравни изцяло изискванията за националните тимове при мъже и дами?

- Всички благодарим за това решение. Вероятно мъжете са заслужили да получават в предишното по-добри условия и да са приоритет на федерацията. С нашата работа в последните години очевидно показахме, че заслужаваме по-сериозно отношение.

 712820200616200042

Дамите, с които сте работили, чувствали ли са се подценявани до момента?

- Определено има сходни настроения. Чувал съм, че думи на неодобрение. Но към този момент всичко остава в историята. Когато се съгласих да поема тима, сложих условия и те се извършват. Винаги съм желал да подобрим изискванията. Не мога да съм неудовлетворен. Професионализмът на новото управление е извънредно висок. Видимо е, че желае да сътвори най-хубавите предпоставки за триумфи. Естествено, ще пристигна моментът с мачовете, когато ние би трябвало да оправдаем това доверие. Но в този момент всичко е на топ равнище. Подобно връзки въздейства върху самочувствието и морала на състезателките.
 Христо Апостолов стана действен шеф на Национална волейболна лига
Христо Апостолов стана действен шеф на Национална волейболна лига

" Очаквах 8 години този миг, когато НВЛ още веднъж ще получи самостоятелност "

През 2021 година ще има доста значими шампионати - европейско състезание, златна европейска лига. Къде ще поставите най-сериозен акцент?

- Не желая да ги разделям. Разбира се, че нашето домакинство на европейското слага още по-големи условия. Но Златната лига е също толкоз значима. Трябва да дадем всичко от себе си, с цел да се върнем в Лигата на нациите. Затова в този момент работим върху разширение кръга от състезателки, които заслужават да са в националния тим. Другото лято ще е доста тежко и отборът се нуждае от конкуренция. Във всеки мач желая да виждам свежи лица, които ще дадат своя най-много. Сега не е моментът да градуирам цели. Най-важното е да създадем обединен колектив.

 290720200616200003

Подготовката беше нарушена от пандемията. Колко време би трябвало на състезателките да влязат във форма?

- Никога не сме изпадали в сходна обстановка. Затова е толкоз значим сегашният лагер. Чрез него приобщаваме нова вълна състезатели. Те би трябвало да усетят атмосферата, да видят метода на работа, да схванат условията и критериите. Освен това желая да се върнат готови в клубовете си. Много беше мъчно за всички, откакто три месеца животът на спортистите беше спрял.

Треньорската комисия към федерацията ви избра за треньор на женския народен тим, само че продължавате да водите първенеца Марица. Проблем ли е това?

- Никакъв проблем не е, а е процедура. Аз съм треньор, който мъчно живее без мачове. Само аз си знам по какъв начин се усещах по време на пандемията. Ще държа високо равнище като клубен и народен треньор. Знам, че ще ми е мъчно. Семейството ми ще е най-потърпевшо, само че такава е ориста на нашата специалност.

Притеснявате ли се от обвинявания в спор на ползи?

- Не. Всеки може да пояснява обстановката, както я вижда. Аз съм потвърдил, че в никакъв случай не привилегировам състезателки поради техния клуб. И по този начин ще бъде постоянно. Държа да правя правилно работата си. За българския волейбол най-важно е да има триумфи. Убеден съм, че всички ще дадем всичко от себе си за тях.
 Клубовете взеха решение: Суперлигата с 8 + 8 тима
Клубовете взеха решение: Суперлигата с 8 + 8 тима

На срещата участваха представители на всички участници от сезон 2019/2020
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР