Иван Колев: Оптимистичният сценарий е в началото на юни нещата

...
Иван Колев: Оптимистичният сценарий е в началото на юни нещата
Коментари Харесай

Собственикът на обувките "Колев и Колев": Приходите през март паднаха 10 пъти спрямо година по-рано

Иван Колев: Оптимистичният сюжет е при започване на юни нещата да се успокоят

© Цветелина Белутова " Колев и Колев " е на пазара от 1996 година, като в началото се занимава единствено с търговия на детски обувки, а през 1998 година стартира и производството им. От 2014 година компанията развива бизнес и с ортопедични обувки. " Колев и Колев " има девет лични магазина (осем в София и един във Варна) и един на франчайз в Бургас, продава и онлайн. Производственият потенциал на компанията е за 100 хиляди чифта годишно, а нормалното произвеждане е 50 000 чифта.
" Капитал " попита Иван Колев, изпълнителен шеф и притежател на " Колев и Колев ", за обстановката на пазара в този момент - след въвеждане на изключителното състояние.

Как се промени работата във вашата компания вследствие на изключителното състояние поради пандемията от ковид?
- След първите два случая на ковид в страната хората внезапно стопираха да вървят в моловете, а в края на същата седмица оповестиха и изключителното състояние. Всички молове за затворени, а нашите магазини, като се изключи този в Бургас, са в молове. От позиция на разноските е по-добре, че моловете са затворени, тъй като даже да е отворен магазинът ни в Бургас, на процедура никой не го посещава. Отчитаме, че общите ни обороти през март са паднали 10 пъти спрямо март предходната година. Основните ни продажби в този момент са съсредоточени онлайн.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С какъв брой са се вдигнали онлайн продажбите в този момент?
- Продажбите през интернет за един месец са се нараснали два пъти спрямо март предходната година. В началото хората купуваха единствено бебешки буйки за прохождане. От предходната седмица обаче хората купуват освен буйки, само че и обувки и даже сандали. Прави усещане, че се купуват единствено артикули на промоция. Това не ме изненадва, всички онлайн търговци сега продават на промоция, даже и новите си сбирки, тъй като са в невъзможност. Фактът, че въпреки всичко продаваме, въпреки и с понижение, значи, че вкарваме някакви доходи във компанията, само че за жалост действително няма да спечелим нищо и ще сме изправени пред алтернативата какво да създадем с тези пари - дали да платим заплати, да покрием разноски, да купуваме първични материали, да влагаме.

Наложи ли се да освобождавате чиновници?
- Заетите в магазините са 30 и всички те са в отпуск - първоначално заплатен, а в този момент - в неплатен. Освободих продавачи, които бяха на експериментален период, главно студенти. Производствените звена работят, заетите там са 100.

Срещате ли компликации в индустриалната активност?
- Да, защото главните ни първични материали са от Италия и Испания. Италианските предприятия, от които вкарваме ходила за обувките, са затворени. Освен това още при започване на рецесията цената на превоза се подвигна двойно. От един месец не сме доставяли никакви материали. Наложи се да създадем трансформация на някои модели обувки - вместо с бяло стъпало ги направихме с черно, само че по-добре обувки с стъпало, в сравнение с без. Имаме материали за произвеждане за една седмица, по-късно ще би трябвало да пуснем хората в отпуск. Можем да доставяме по-скъпи материали, а в това време би трябвало да продаваме по-евтино, което по никакъв начин не е стимулиращо.

Ще се въз п олзвате ли от икономическите ограничения на държавното управление в поддръжка на бизнеса?
- Подали сме заявление за мярката 60/40, към момента не знаем дали ще ни одобрят, срокът за отговор е една седмица. Но не знам дали ще стане, тъй като разпоредбите не са ясни и се трансформират в придвижване.

В о дите ли договаряния за наемите на магазините?
- Водим диалози с управленията на моловете. Според адвокати комерсиалните центрове не би трябвало да ни търсят наеми за времето на изключителното състояние, даже и за режийни разноски, тъй като не ни дават услуга. А ние, наемателите, поради форсмажорните условия нямаме право да желаеме неустойки поради това, че не вършим бизнес. Но към този момент моловете не дават ясни сигнали, че няма да ни желаят наеми. Обмисляме наемателите да се обединим за общи диалози с управленията на комерсиалните центрове. Наясно сме, че моловете също имат проблеми, тъй като са кредитирани от банки, само че това е проблем на мениджмънта на моловете.

Имате ли фирмени заеми, ще ги разсрочвате ли?
- Имаме заеми към няколко банки. Искаме да разсрочим вноските до края на годината, подали сме заявки за това, само че единствено една от банките е взела решение към този момент. Надявахме се на тези пари, които са дадени на ББР, само че това, което се вихри в ББР, не знам по какъв начин ще се отрази по веригата надолу към бизнеса. Ако нямаме доходи и не срещнем поддръжка от банките, няма да можем да продължим производството.

П ланира хте да набере те 2 млн. лева капитал през Българската фондова борса на " Пазар а за напредък на МСП " - BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market). Как се развива тази концепция?
- Направихме всичко, което се изискваше от нас. Изпълнихме всички условия на BEAM - регистрирахме се като акционерно сдружение, направихме нужните промени в устава на компанията за отбрана на вложителите и пълномощия на общото заседание, имаме одитирани финансови доклади, регистрирахме 500 хиляди акции в Търговския указател с концепцията да бъдат продадени. Започнахме диалози с евентуални вложители и на процедура бяхме на крачка от борсата, само че в този момент всичко е замразено.

Това значи ли отвод от планувани вложения?
- Бяхме възнамерявали отваряне на 8-10 лични магазина и онлайн продажби в Румъния в идващите три години, за което са планувани 1.2 млн. лв. от бъдещото финансиране посредством фондовата борса. Вторият план, който ще разчита на финансиране от борсата, е обвързван с маркетинга на бебешките буйки за прохождане. Имаме искания, че сме измислили тези буйки, които произвеждаме от близо две десетилетия. Те се обуват и събуват елементарно и на процедура са преход от чорапчето към обувката. При новородени 60 000 годишно ние продаваме 35 000 чифта буйки, което значи, че всяко второ бебе е обуто с наше произведение. Всички капиталови проекти са замразени, тъй като са свързани с набирането на капитал. Замразени са и проектите ни за развиване на франчайз модела.

Кой е най-големият ви боязън в условия на рецесия?
- Притесняваме се за служащите, измежду тях има и по-възрастни хора, които незабавно пуснахме в отпуск. Притесненията са напълно в посока здравето на хората, само че популярност Богу там всичко е наред към този момент. Следващото терзание е за икономическите последици от тази обстановка, само че би трябвало да се оправим и този път, тъй като ораничаваме разноските, търсим нови благоприятни условия за доходи.

Какви са финансовите резултати на компанията за 2019 година ?
- Приходите ни са към 3 млн. лв., което спад с към един милион спрямо 2018 година Това е резултат от решението да преустановим производството на обувки за непознати марки (private labels) и да се съсредоточим напълно върху развиването на личния бранд. В същото време обаче резервираме облагата, което демонстрира, че решението ни е било положително, защото с по-малко запаси реализираме по-добри резултати.

Какво ще извършите най-на п ред във компанията след унищожаване на изключителното поло ж ение?
- Наясно сме, че нещата няма да се оправят като с магическа пръчка. Магазините ни бяха затворени два часа след оповестяване на изключителното състояние. Когато се отстрани изключителното състояние, ще би трябвало да заредим лятната стока, да ги украсим уместно за лятото, да си търсим нови продавачи. Във фабриката ще би трябвало да подновим производството на обувки за сезон есен-зима.

Над к акви сюжети за развиване на бизнеса работите?
- Оптимистичният сюжет е при започване на юни нещата да се успокоят, децата да тръгнат на детски градини и учебно заведение, което е основно за нашия бизнес, хората да стартират да пазарят. Тогава ще можем да продадем лятната сбирка обувки. Нямаме задоволително количества от нея, само че въпреки всичко имаме налична стока. А в случай че си осигурим първични материали, ще имаме обикновено произвеждане и продажби на есенната и зимната продукция. Това е оптимистичният вид. А песимистичният не знам какъв брой може да е неприятен. Коронавирусът ще промени пазара и конкуренцията. Различни търговци ще отпаднат, дребни компании ще затворят. Сега всички работят единствено в интернет, а това трансформира онлайн средата - търговците и платформите им се развиват - като визия, като организация на работа и доставки. Всичко това търпи развиване.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР