Иван Колев е един от опитните български специалисти. Тема Спорт

...
Иван Колев е един от опитните български специалисти. Тема Спорт
Коментари Харесай

Иван Колев: Свърших си работата, не съм обиден на Славия

Иван Колев е един от опитните български експерти. " Тема Спорт " потърси 66-годишния треньор, с цел да разяснява случилото се в родното състезание през есента. За последно наставникът работи в Славия, където се задържа малко над месец, само че съумя да стабилизира белите след неприятното начало с Хосе Мари Бакеро. Колев, който има богат опит в Азия, уточни кои са любимците му в протичащия сега континентален шампионат. Той показа дали Велизар Попов, който реализира триумфи във Виетнам с Тан Хоа, го е потърсил за съвет.

Г-н Колев, къде ви намирам? Готов ли сте за ново предизвикателство в кариерата ви?

- В София съм. Сега си почивам и постоянно подкрепям форма, като играя футбол с другари. За момента няма предложения към мен. Обикновено през зимата е доста мъчно, тъй като рядко се вършат треньорски смени. Но и не бързам, ще изчакам най-хубавото място и предложение за мен.

Как ви се видя завършекът на есенния дял у нас и изненада ли ви, че Черно море задържа първото място и зимува на него?

- Следя от близко шампионата. Както се споделя, специалността ме задължава да съм в час със протичащото се (смее се). Изобщо не ме изненада, че Черно море зимува на върха. Ако наблюдавате, освен този шампионат, а и предходните 4-5, моряците демонстрират постоянство. Непрекъснато се усъвършенства тимът. Да, има промени по състава, само че основата е непокътната и взаимоотношенията са стиковани. Футболистите съблюдават прецизно напътствията на Илиан Илиев и се вижда, че това води до положителни резултати. Абсолютно справедливо Черно море е на първото място.

Ще съумеят ли моряците да задържат първата позиция до края на шампионата в конкуренцията на Лудогорец и ЦСКА?

- Много съчувствува на Черно море и Илиан Илиев. Иска ми се да реализират максимума през този сезон, само че ще забележим в края. Лудогорец и ЦСКА, както и моряците са най-хубавите тимове от началото на акцията. Изобщо обаче не би трябвало да махаме и Левски от сметките. Надявам се Локомотив Пловдив да си върне формата от началото на шампионата, когато направиха мощни мачове. Ботев Пловдив сподели напредък в края.

Обиден ли си тръгнахте от Славия, защото успяхте да вдигнете тима след неприятния старт, само че се задържахте на поста малко над месец?

- Не, няма по какъв начин да съм си тръгнал афектиран. Уговорката ми с управлението на Славия постоянно е била, че сега, в който имат потребност от мен, съм разполагаем. Когато би трябвало да се промени нещо, няма никакъв проблем да застана отпред на тима. Радвам се, че за този месец и малко свършихме доста стойностна работа с треньорския екип и най-много с извънредно професионалната работа на играчите.

Тотално променихме отбора. На първо място подобрихме кондицията, която беше доста зле. След това вдигнахме физическото положение на футболистите, променихме системата, която се използваше, и поставихме играчите на позициите, които са им най-удобни и могат да бъдат потребни за отбора. Мисля, че получиха увереността, от която имаха потребност. Опитахме се да променим стила на игра и да създадем тима по-агресивен. Това всичко се направи на фона на пет доста сложни дуела в шампионата. Изправихме се против водещите отбори - Локо Пловдив бяха първи, Левски се бореше за влизане в тройката, Арда имаше серия от победи. Да не забравяме и Пирин, които се представяха доста добре по това време в шампионата. Програмата беше тежка и тези задания, които се свършиха, бяха доста значими. За това, за което бях извикан, бе направено.

Славия приключи полусезона доста мощно отпред със Златомир Загорчич...

- Не съм сюрпризиран, че по-късно Славия приключи по този метод. Белите демонстрираха по-добри резултати, тъй като тимът към този момент бе подготвен и сега е претендент за шестицата. Това се дължи на работата на Златомир Загорчич, който към този момент е доста умел и сподели по какъв начин може да се даде спомагателен тласък на отбора. Познава чудесно Славия.

Какво е мнението ви за протичащото се в Локомотив София след недобрия старт на сезона, само че под управлението на Данило Дончич се получи стабилизация?

- Това е обичаен клуб, който би трябвало да е в челото на класирането. Мисля, че на този стадий Локомотив се движи добре. Показаха постоянни игри в някои мачове, само че в други бяха неуверени. Смятам, че тимът има капацитет и има положителни футболисти. Сигурен съм, че през втория полусезон ще го показват.

В дъното на Първа лига са Етър и Ботев Враца. Това ли са главните претенденти за изпадане, или може да забележим различен отбор във Втора лига през идващия сезон?

- За момента наподобява, че това са тимовете, само че какво ще се случи, ще забележим в края на сезона. Убеден съм, че всички отбори в този момент обръщат извънредно внимание на селекцията и подготовката, с цел да се показват мощно през втория полусезон. Трябва да знаете, че българското първенство е доста тежко.   Виждате, че се получиха резултати, които някои споделиха, че са изненадващи, само че те са разумни на фона на качеството на футболистите. Не би трябвало да се подценява нищо. За страдание не проследявам протичащото се във Втора лига и съм осведомен единствено с класирането, с цел да кажа кой е любимец за нанагорнище в елита.

Следите ли Купата на Азия, която сега се организира?

- Разбира се, въпреки всичко доста време съм работил на този континент и постоянно ми е прелестно да следя тези мачове.

Кой е вашият любимец?

- От първите мачове доста мъчно може да посочим кои са любимците. Но за момента изпъкват обичайно обвинените - Южна Корея, Япония, Австралия, Саудитска Арабия, Иран, Ирак и във всички случаи домакинът Катар. Това са тимовете, които са в челото на азиатския футбол.

Очаквате ли друга селекция да изненада любимците?

- От това, което видях в първите мачове, е мъчно да позволи, че различен отбор, друг от упоменатите, ще завоюва купата. Дано да има изненади, само че за мен е малко евентуално да се случи.

Велизар Попов също като вас от дълги години работи в Азия и през предходната година реализира триумфи във Виетнам. Обръщал ли се е към вас за съвет?

- Познавам се с него, само че отдавна не сме се чували. Не се е допитвал до мен, само че считам, че Велизар натрупа много опит, с цел да има потребност от препоръки. Радвам се доста, че има положителни резултати, и му поисквам триумф за бъдещи такива.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР