Иван Иванов остава председател на Комисията за енергийно и водно

...
Иван Иванов остава председател на Комисията за енергийно и водно
Коментари Харесай

Парламентът подкрепи с огромно мнозинство Иван Иванов, остава председател на КЕВР


Иван Иванов остава ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/. Парламентът отхвърли със 125 " срещу ", 63 " за ", и 3 гласа " въздържал се " предлагането на " Българска социалистическа партия за България " за предварително преустановяване на пълномощията на доцент Иванов като член и ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/.

" Комисията за енергийно и водно контролиране е изцяло самостоятелен орган и това се потвърждава от решението на Народното събрание през днешния ден " - съобщи в коридорите на Народното събрание доцент Иванов. Той добави, че енергийният орган е получил и интернационална поддръжка.

" Напълно самостоятелен орган е Комисията и това освен от страна на българския парламент беше декларирано от болшинството в Народното събрание, само че както виждате това се прави оценка, в това число от Европейската комисия с преднамерено писмо, което беше упоменато по време на дебата. Получи се поддръжка от българския бизнес, който твърдо упорства да не бъдат повишавани случайно цените на електрическата енергия, на топлоенергията и природния газ и от енергийните сдружения, които назад упорстват да бъдат повишавани тези цени. Това, че и от двете страни се получава поддръжка за КЕВР, значи, че ние в действителност намираме уравновесените решения, които да бъдат на първо място в полза на обществото ", разяснява ръководителят на КЕВР след гласуването, съобщи БНР.

По-рано през днешния ден Народното събрание разисква настояването на левицата за предварително преустановяване на пълномощията на Иван Иванов като член и ръководител на Комисията. В показване на претекстовете депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов уточни отхвърли на Иванов да ревизира договорката за продажбата на ЧЕЗ на сдружението " Инерком-България ", каквито пълномощия бяха предоставени на регулатора с последните промени в Закона за енергетиката:

" Това в лицето на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов без подозрения съставлява тежко, фрапантно нарушаване на служебните отговорности по смисъла на Закона за енергетиката ".

Председателят на групата на „ Обединени патриоти “ Волен Сидеров също разгласи, че поддържа предварителното освобождението на ръководителя на КЕВР, само че акцентира, че съгласно него това няма да докара до промени в работата на самата комисия. „ Тя ще продължи своята работа да обслужва монополите в енергетиката. Най-вече непознатите монополи “, сподели Сидеров. Той прикани въпросът да бъде решен съществено с приемането на корекция в закона, с която съставът на КЕВР да се редуцира, да бъде избран отново, както и да се увеличи отчетността му. „ В момента тя е никаква, тя е официална. Един отчет годишно, който се прочита и гласоподава. Няма никакво значение, няма никакви наказания. Ако този отчет е привързан с подаване на оставка, в случай че не се одобри в зала, то тогава Народното събрание ще бъде надзорен орган върху тези, които избира. В момента КЕВР е отвън всевъзможен надзор “, счита Сидеров.

Работата на комисията опазиха от ГЕРБ. „ Този орган имаше доста решения през тези две години. Аз гледах статистиката за намаляването или увеличението на цените на електрическата сила, парното и газа. Мисля, че той беше безусловно съразмерен и защитаващ както ползите на сдруженията, по този начин и балансираха с ползите на хората. Не се съобразяваха с настояванията на сдруженията за увеличение на цените с размера, с който те в действителност желаят “, уточни Валентин Николов. Предложението на Българска социалистическа партия бе разкритикувано от друга опозиционна партия – Движение за права и свободи.

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев напомни, че Българска социалистическа партия са признали в комисията, че това е неработещ текст, откакто няма направени критерии, по които да се ревизират сходни покупко-продажби. " Гласувахме го, с цел да ви угодим, тъй като вие твърдяхте, че без този текст ние ще се опитаме да развалим, да прекратим или да пуснем договорка или каквото и да е било. Още тогава споделих - това беше краят на април. Два месеца и половина вие знаете, че би трябвало да допишете в закона критерии и не сте го създали и преднамерено не сте го дописали, с цел да може да атакувате регулатора и да оказвате политически напън върху него ", съобщи Дообрев.

От Българска социалистическа партия отхвърлиха изказванията за политически напън и приканиха регулатора да извършва закона.

От партия " Воля " дефинираха поправката в енергийния закон като " ялова " и приканиха патриотите да си внесат критериите, както са вменили пълномощията на Комисията за енергийно и водно контролиране за инспекция на енергийни и други комунални покупко-продажби. Движение за права и свободи упрекна политическите сили, подкрепили текст, който задължава регулатора да се намесва в договорка сред два правни субекта. " Ако имаше критерии, а не да чакаме в този момент господин Иванов да гледа тавана дали ще има дъжд да бъде по този начин добър да откаже договорката, а в случай че има слънце - няма да откаже ".

Според националният представител Рамадан Аталай гласуваният от Народното събрание текст в Закона за енергетиката в действителност не е добър. „ Сега, защото не можахте да се справите с премиера, господин Цветанов, Искрен Веселинов и решихте, че най-слабият във веригата, който може да атакувате и да извършите по този начин, че да имате избрани дивиденти, се оказа Иван Иванов “, обърна се Аталай към Българска социалистическа партия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР