„Иван Иванов недопустимо наруши служебните си задължения и трябва предсрочно

...
„Иван Иванов недопустимо наруши служебните си задължения и трябва предсрочно
Коментари Харесай

Филип Попов: Трябва да прекратим правомощията на Иван Иванов. Той недопустимо наруши служебните си задължения

„ Иван Иванов неприемливо наруши служебните си отговорности и би трябвало предварително да прекратим пълномощията му като член и ръководител на КЕВР”. Това съобщи секретарят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Филип Попов при представянето на предлагането на левицата в пленарна зала.

Той акцентира, че с измененията в Закона за енергетиката от април месец, тази година, в подготвеност и като пълномощие на Комисията за енергийно и водно контролиране, категорично се разпорежда разрешаването на дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала на търговски сдружения, които реализират лицензионна активност по транспорт и систематизиране на електрическа, топлинна сила или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, отбраната на националната сигурност и публичния ред. Депутатът напомни, че при разискването на Доклада за активността на КЕВР за 2017 година Иван Иванов, е тълкувал измененията, признати от Народно събрание, като „ бланкетен текст “, който „ не дава отговор на няколко съществени неща “. „ Извън това определение, от тълкуването на господин Иван Иванов излиза наяве, че той няма желание да съблюдава и да извършва закона”, съобщи той.

Филип Попов бе безапелационен, че КЕВР е органът, който контролира активността в енергетиката и във водоснабдяването и като подобен той не пояснява, а извършва закона. „ Законът за нормативните актове дефинира кой пояснява законите. И КЕВР, в това число и нейният ръководител, не са измежду тези, които вършат това”, акцентира социалистът. Според него дейности в посока „ пояснение “ на норма на закон и изключително в опит да се даде обяснение- за какво не се извършва предоставено с нея пълномощие, е държание, неприемливо за член или ръководител на който и да е държавен орган. „ Действията на Иван Иванов, без подозрение, съставляват тежко нарушаване на служебните отговорности по смисъла на член 12б, т. 5 от Закона за енергетиката”, изясни той.

Жельо Бойчев: КЕВР има задоволително пълномощия да изиска информация за договорката с ЧЕЗ

„ КЕВР, според наредбите на закона, има задоволително пълномощия да сезира и да изиска съответната информация за договорката с ЧЕЗ “. Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Жельо Бойчев. Той акцентира, че по този въпрос с ръководителя на Комисията са имали многократна преписка. „ По никакъв метод, ние не одобряваме изказванията на Комисията, че няма право и учредения да се намеси в разпореждането с активите на електроразпределителните сдружения в България.

За да продадеш трафопост е належащо позволение на Комисията, а да продадеш цялото сдружение – Комисията не се намесва, тъй като това не било в обсега на нейната активност “, изясни той. По неговите думи законът е дал пълномощия на Комисията точно, с цел да подсигурява публичния интерес. Според него огромната роля на регулатора безусловно се обезсмисля, тъй като трето лице може да стане притежател на тези сдружения, без да имат никакво присъединяване в процеса. „ Вярвам в независимостта на българските регулатори, само че тя не би трябвало да се слага над закона “, сподели още Бойчев.

Атанас Костадинов: Когато самостоятелна институция каже, че няма да извършва закон, дава неприятен сигнал към държавните структури

„ Когато самостоятелна институция каже в Народното събрание, че няма да извършва закон, тъй като той не е идеален, това дава модел на дейности на другите държавни структури- че Народно събрание не коства нищо и няма потребност да съблюдават законите”, съобщи националният представител от левицата Атанас Костадинов. По думите му самостоятелните комисии, като КЕВР, би трябвало да имат метод на деяние, който не зависи от никой и една по-активна позиция по всеки един проблем. „ В проблема с ЧЕЗ и Гинка Върбакова има десетки учредения да кажем, че общественият и народен интерес е нарушен, даже и по остарялото законодателство”, сподели още Атанас Костадинов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР