Иван Хиновски е енергиен експерт, заемал редица отговорни държавни постове:

...
Иван Хиновски е енергиен експерт, заемал редица отговорни държавни постове:
Коментари Харесай

Експерт: Пети блок на АЕЦ Козлодуй може да остане без гориво | Е-кономика 11.11.22

Иван Хиновски е енергиен специалист, заемал редица виновни държавни постове: член на държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй ”, шеф на нуклеарна дирекция в „ Енергопроект ” изпълнителен шеф на НЕК, зам.-председател на Борда на АЕЦ “Козлодуй ”. Владее 4 езика и е специалириал в Италия, Франция, Канада, Съединени американски щати и Япония. Работил е също  като съветник за международни компании като „ Уестнгхаус ”, „ Сименс ”, „ Фраматом ”, „ Газ дьо Франс ” и Европейска банка за възстановяване и развитие

 

“АЕЦ Козлодуй заради това, че е съветски план, работи на съветско гориво, минава през неповторима фаза на диверсификация. Такава фаза се прави в Чехия и в Украйна, само че не трябва по никакъв метод политици да слагат периоди и условия на самостоятелния нуклеарен оператор да издава лицензи за потребление на друго гориво. Това е несъвместимо с европейските правила и е доста рисково ” - това разяснява енергийният специалист Иван Хиновски. 

Според госта такава политика наподобява на “слон в стъкларски магазин ” и заплашва от затваряне пети и 6 блок на АЕЦ Козлодуй. 

“Пети и шести блок имат доста врагове в Европа и района, хора, които желаят те да спрат и тази сила да бъде заместена от други централи ”. Като съгласно експерта  сходна ускорена политика към диверсификация може да заплаши бъдещо лицензиране на пети и шести блок от АЕЦ Козлодуй. 

 
Пети блок е в разкрачено състояние, тъй като има гориво единствено за две години, след което ще би трябвало да премине на друго гориво, тъй като такава е политиката
Според Хиновски, има единствено две благоприятни условия за диверсификация, в лицето на френско гориво от Фраматом или Уестингхаус. Въпреки това, би трябвало да минат комплицирани разбори и планове, с цел да се потвърди, че пети блок може да действа с американско гориво. 

“Според мен, по-разумно е да се разгласи търг, и която компания завоюва да бъде в подготвеност да даде лицензирано гориво до 2024-та година. Защото в случай че те се забавят с докладите и те не бъдат признати от надзорните органи, заплахата да останем без гориво заради късия период е действителна. ”

Гостът разяснява и тематиката за АЕЦ Белене. Повече по проблема и целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР