Иван Гранитски е носителят на Националната литературна награда „Николай Хайтов“

...
Иван Гранитски е носителят на Националната литературна награда „Николай Хайтов“
Коментари Харесай

Иван Гранитски е отличен с Националната литературна награда „Николай Хайтов“ за 2021 г.

Иван Гранитски е носителят на Националната литературна премия „ Николай Хайтов “ за 2021 година Отличието бе връчено на писателя на гала в Община Смолян.

Националната премия „ Николай Хайтов “ е учредена през 2010 година от Община Смолян, Министерството на културата и Съюза на българските писатели и се присъжда на български създатели на белетристични и публицистични произведения, които пишат в Хайтовата литературна традиция.

Иван Гранитски се удостоява с премията за изцяло творчество, уточни ръководителят на Съюз на българските писатели Боян Ангелов, който оглавява журито, оценяващо творбите.

„ Единодушно журито реши премията да бъде връчена на Гранитски като ослепителен публицист и журналист, който през десетилетията е показвал своята българска горделивост. Той сътвори издателство „ Захари Стоянов “, което се трансформира в най-българското издателство “, добави ръководителят на Съюз на българските писатели.

Издателство „ Захари Стоянов “ издаде 16 тома на Николай Хайтов, което съгласно Боян Ангелов е епохално дело, в основата на което е удостоеният с премията публицист и журналист.

Тези 16 тома демонстрират доколко Хайтов е може би най-мащабният след Вазов, надълбоко обвързван с българския народен дух публицист, сподели Иван Гранитски, получавайки премията на името на създателя на „ Диви разкази “. Той дефинира оценката като самопризнание и за активността на издателство „ Захари Стоянов “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР