Иван Грънчаров е кмет на община Луковит от 2011 г.

...
Иван Грънчаров е кмет на община Луковит от 2011 г.
Коментари Харесай

Кметът на Луковит: Общината е финансово стабилна въпреки спорната корекция от 1 млн. лева, която плащаме

Иван Грънчаров е кмет на община Луковит от 2011 година Преди това три мандата е бил общински консултант. Той е приключил висше обучение по специалността „ Мениджмънт на комерсиалната активност “ в Стопанска академия – Свищов, има и магистратура по „ Икономика на търговията “. Преди да стане кмет е бил притежател на млекопреработвателни сдружения, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България, ръководител на УС на ЛАК „ Атлетик-90 “ и ръководител на УС на ФК „ Ботев “ – Луковит.

Ще бъдат удовлетворени едвам тогава, когато имаме доста по-голям бюджет. Естествено, че един кмет ще е неудовлетворен от това, с което разполага. Надявам се в идващите години бюджетът да се усили. Тогава и аз, и другите хора ще бъдем удовлетворени. Оценяваме, че с решение на Министерски съвет в края на годината ни бяха отпуснати 1,2 млн. лева за асфалтиране на улици. Това е един лъх, тъй като от години не беше асфалтирана нито една улица в селата. Миналата година отново имахме един милион и с него асфалтирахме най-малко една-две улици в селата. Все отново е нещо. Не може да приказваме, че от селата има доходи от налози. Поне в 70% от селата, в 8 от 11 села парите от данък-сгради не стигат даже за уличното осветяване.
А от такса боклук?
Тя е настрана. Миналата година я увеличихме и изравнихме промилите със прилежащите общини.
Нали в множеството общини с приходите от града се дофинансира сметосъбирането в селата, тъй като парцелите са евтини, а таксата е на база данъчната оценка?
Така е, данъчната оценка на парцелите е доста ниска. Разходите са доста повече за селата, тъй като дистанциите са по-големи, а депото се намира в Луковит. Винаги е било по този начин - градът дотира селата, само че в случай че питате хората там, ще кажат: " Ние устояваме града ".
Явно има едно възприятие за неправда, което с думи не може да се промени?
Да, само че би трябвало да има някакво образование по финансова просвета още в учебните заведения. Далеч обратно във времето ни куца тази частица. Винаги хората ще желаят повече и ще са недоволни от това, което получават. Сигурно не е единствено в България, само че при нас е фрапиращо, тъй като става въпрос за малко и извънредно незадоволително вложения. Да се надяваме това в миналото да се промени.
Като съответствие рамката на бюджета по отношение на финансовите разноски по какъв начин стои?
Капиталовите разноски са незначителни. Няма смисъл да ги загатвам. А имаме наложена финансова промяна, която изплащаме във времето.
За кой план?
За създаване на районното хранилище. В районната система за ръководство на отпадъците участваме пет общини, а ние сме осъдени. Нашата община заплаща разноски за останалите пет. Тази година се надяваме МФ да помогне по някакъв метод.
Санкционирали са Ви евентуално в качеството Ви на възложител на публичната поръчка?
Да, само че това е голяма сума на фона на нашия бюджет.
5% от плана каква сума съставлява?
Около 1 000 000 лева
Какво сте прегрешили?
Субективна преценка. Те са прави за себе си, ние сме прави за себе си, само че нямаше процедура, по която да жалим преди време.
Значи глобата е от години обратно, тъй като възложителите към този момент можете да обжалвате корекции?
Но тогава нямахме право.
Нямахте ли най-малко алтернатива за предоговаряне на корекцията?
Не. Според мен глобата беше на общо съображение - всички общини да бъдат ударени с по 5%, а в тази ситуация е още по-нечестно, тъй като се глоби нашата община, а планът е на пет общини. Вярно е, че ние сме възложители, само че в последна сметка за жителите на общината не е заслужено. Ние сме дали и земята за сметището - 8,650 декара, и никой нищо не е платил. И най-после имаме и промяна. Плащаме постоянно суми по нея. И парадоксът е, че в един миг е по-добре да бъдем в неплатежоспособност и да бъдем подкрепени от финансовото министерство. А не да сме финансово постоянна община, а от това да страдат хората.
И още един абсурд – имате солидна промяна, а нямате никакви просрочени отговорности, по какъв начин става по този начин?
Това е реалност, от който страдат хората. Защото с тези един милион лв. можеше да се създадат вложения в селата и града. И най-странното е, че доста общини имат насъбрани огромни отговорности, а биват обезщетени от МФ. Тоест, финансово постоянните, които си заплащат заеми и отговорности, се оказват онеправдани.
Какви инфраструктурни планове изпълнихте предходната година?
В момента работим по няколко плана, които не са довършени. М. година сменихме водопроводи в много обитаеми места. Това е развой, който е непрестанен.
С коя европейска стратегия работите най-активно?
Основно и единствено по селските региони. Всички планове са сложни за ръководство. Нужен е сериозен административен потенциал.
Но общинската болница ви е финансирана по Оперативна стратегия " Регионално развиване "?
О, това беше от дълго време, в предходния програмен интервал. В сегашния не сме възможни. Но най-лошото е, че няма да можем да довършим втория стадий на водния цикъл в Луковит, защото нямаме консолидирана ВиК-асоциация за региона.
Защо не успяхте да се консолидирате?
Основното ВиК-дружество е в Ловеч, само че има и едно общинско в Троян. А с цел да бъде утвърден план по Оперативна програма " Околна среда ", би трябвало да има консолидирано ВиК.
Защо Троян не са се включили?
Те бяха малко богопомазани, тъй като си извършиха и първия, и втория стадий на водния цикъл. Те нямат изгода да се причислят към общата ВиК-асоциация, респективно към ВиК - Ловеч. Ние направихме първия стадий и огромна част от канализационната мрежа на града е построена, изградихме и пречиствателна станция, само че в Тетевен не е стартират и първият стадий. Те са още по-прецакани.
При вас вредата на каква стойност възлиза, т.е. в случай че бяхте консолидирани, за план на каква стойност щяхте да разчитате?
Вторият стадий трябваше да е 25-30 милиона. Малка част остана от канализационната мрежа, главно водопроводите са за замяна, а там загубите са големи, повредите са големи. Представете си, асфалтирана улица и в границите на няколко месеца би трябвало да се копае отначало. От това страдат и хората, и аз като кмет, и общинската администрация. Няма по какъв начин да обясниш за какво разкопаваш положен асфалт.
Не може ли освен това състояние да разчитате на помощ от държавното управление, с цел да оправите подземната инфраструктура?
Разберете, че става въпрос за доста общини. Правителството ни оказва помощ отвреме-навреме, Министерството на районното развиване ни оказва помощ, само че въпреки всичко не е единствено община Луковит, не е единствено Ловешка област. От тази позиция има схващане от хората. А те са и в правото си да желаят обновяването да стане на момента.
Тоест, по никакъв метод не може да се влияе на ВиК и друга община?
Аз съм приказвал с шефа на ВиК в Ловеч и той споделя, че за дадени села е по-изгодно да закара туби с минерална вода, в сравнение с по тръбите, на фона на приходите. Винаги се пресмята обществената толерантност, а вложенията, нужни на ВиК, са за милиарди в цялата страна.
Визирах невъзможността да се влияе на Троян и ВиК-то там?
Иска ни се, само че аз и тях ги разбирам. За себе си кметицата на Троян е права. Там консолидирането ще докара до по-висока цена. Монетата има две страни. Хубаво им беше на Троян, когато използваха европейски средства за първи и втори стадий на водния цикъл, а в този момент не е хубаво да се причислят, тъй като ще им се вдигнат цените. И в последна сметка пострадали са останалите общини от региона.
Ако бяха единствено на стадий първи воден цикъл, несъмнено щяха да се причислят?
Да, само че по-скоро това би трябвало да е национална политика, да има законодателство.
Нали има законодателство, което ви задължава да сте консолидирани, с цел да кандидатствате за евросредства?
Но както има предписание, би трябвало да има и изключения. За страдание обаче, за момента не е по този начин.
Общинските лечебни заведения всеобщо са съществено задлъжнели, болничното заведение в Луковит в какво финансово положение е?
На фона на останалите нашата болница се оправя, няма отговорности. По-скоро проблем ще имаме с медицинския личен състав, главно с лекарите. Те, като в цялата страна, не доближават. Това е най-големият проблем за в бъдеще. Поне последните 15 години шефът на болничното заведение се оправя сносно. Има строга финансова дисциплинираност - за сметка на личния състав, който е неудовлетворен от заплатите си, само че най-малко нямат отговорности.
При приключването на плана по Оперативна програма “Регионално развитие” за рационализация на болничното заведение анонсирахте основаване на поделение за долекуване, има ли го?
Съществува, само че за него е мъчно, тъй като заплащането по клиничните пътеки е малко и за администрацията е проблем издръжката му. Общината не може да дотира болничното заведение, тя е комерсиално сдружение. И е сама.
Успяхте ли да укрепите пътя свлачището към районното хранилище?
Реално пътят е подготвен. Остана асфалтирането, ще изчакаме да се оправи времето, само че пътят е укрепен.
Какъв е потенциалът на депото?
80 хиляди тона на година. Поне още 5 години ще има задоволително място до запълване на първата клетка. Надявам се обаче да понижим отпадъците като създадем сепарираща апаратура. Трябва да научим хората да отделят пластмаса, хартия, стъкло, метал.
Очаквате ли финансиране?
Не сме в графата за финансиране, ще го вършим със средствата, отчислени към Регионална инспекция за опазване на околната среда от петте общини. Тук става въпрос за пари и няма да е по никакъв начин прелестно да подвигаме такса боклук поради недобросъвестните жители. Установили сме, че над 50% са зелени и строителни боклуци. Ако научим хората да ги отделят, ще падне на половина депонираният боклук. В околните 5-6 месеца ще изградим площадки за събиране на тези боклуци с контейнери, с цел да не се изхвърлят в кошовете за битови боклуци. Имаме компостираща апаратура, говорили сме с кметовете на другите общини да купим и трошачна машина, с цел да обработваме и строителните и да ги използваме след това.
На какъв стадий е Общият организационен проект на общината?
Той е подготвен. Трябва да се направи единствено Оценка за въздействието му върху околната среда от Регионална инспекция за опазване на околната среда и в околните 2-3 месеца ще завършваме процедурата.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР