Иван Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема,

...
Иван Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема,
Коментари Харесай

В интервю за БНР Алексей Петров поиска оттегляне на главния прокурор

Иван Гешев би трябвало да се отдръпна от позицията, която заема, до привършване на следствието за гърмежа против него. Това следствие ще продължи доста дълго. Ако аз бях на негово място, щях да се отдръпва въобще.

Това съобщи в изявление за БНР някогашната барета Алексей Петров. По неговото мнение такова отдръпване " би отпушило страната в извънредно доста посоки, даже стратегически ".

Повод за изявлението е появяването на две фотоси във фейсбук профил на Петров. На тях той е в компанията на още един човек, а съгласно съпътстващия текст неговото име е доктор Саймън Ципис – специалист по национална сигурност от Израел.

По същото време предмет на разгорещена дискусия стана известието на българските проверяващи управляващи, че специалист от Израел им оказва помощ да открият какво се е случило при покушението против автомобила на Иван Гешев от 1 май.

Появиха се мнения, че става въпрос за един и същи човек и че точно Петров е довел въпросния специалист да оказва помощ на проверяващите.

" Злонамерени хора постоянно се пробват да ме въвличат в неща, в които не вземам участие. Д-р Ципис има друга експертиза - той е мой сътрудник и сътрудник в университета ( " Паисий Хилендарски " в Пловдив, където Алексей Петров е учител - бел.ред.). Разработваме с него магистърска стратегия, обвързвана с политически науки и сигурност. Аз нямам връзка с митичния израелски специалист, който се свързва със случая с основния прокурор ", сподели Алексей Петров.

По думите му няма нищо неприятно да се употребяват израелски специалисти в областта на сигурността и това било остаряла процедура. По-тревожното обаче било, че основният прокурор е разпоредил за допускането на този човек в следствие против себе си.

" Тук ще зародят и доста въпроси дали това деяние не е било и процедура по други проблеми ", добави Петров.

Междувременно визитата на основния прокурор в Америка, за което се разчу през уикенда, бе публично оповестено от пресцентъра на прокуратурата, а от известието излиза наяве, че все още визитата е също на еврейска тема.

Гешев и съпътстващият го ръководител на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов се срещнали с представители на огромните еврейски организации в Съединени американски щати - Американското ционистко придвижване, Американския еврейски комитет, Световния еврейски конгрес, „ B`nai B`rith International “ – най-старата еврейска социална организация, Лигата срещу поругаването и Конференцията на президентите на американски еврейски организации.

„ Срещата бе по покана на Михаел Лауфер, ръководител на Борда на шефовете на Американското ционистко придвижване. По думите на шефа на организацията Хърбърт Блок поканата е в резултат на дейната и безапелационна позиция на Иван Гешев и ръководената от него институция за противопоставяне на закононарушенията от ненавист, въздържане на проявленията на езика на омразата и пресичането на всеки опит за антидемократични прояви, поставящи под опасност сигурността и свободата на изложение на всеки български жител “, гласи известието на прокуратурата.

Гешев обяснил на домакините си, че българите са по-скоро толерантни към еврейската общественост и деянията на антисемитизъм у нас са произшествия, а не наклонност.

Темата с гърмежа против основния прокурор се появява едвам в края на известието. „ Представителите на най-големите еврейски организации в Съединени американски щати показаха своята безапелационна поддръжка към основния прокурор Иван Гешев във връзка осъществения против него атентат на 1 май “, се споделя в него.

Според Алексей Петров случилото се с Гешев е терористичен акт, без значение какви са съответните условия и подбуди.

" Няма значение каква е мощността на гърмежа и няма значение кой е субектът на този акт, въпросът е кой е обектът. А обектът е представител на държавна институция. При тероризма резултатът не се мери с опустошения, а с психическо влияние ", изясни някогашната барета.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР