Иван Гешев, снимка БГНЕС Показният арест на кметицата на район

...
Иван Гешев, снимка БГНЕС Показният арест на кметицата на район
Коментари Харесай

Прокуратурата: Показният арест на Иванчева е заради лош късмет


Иван Гешев, фотография БГНЕС

Показният арест на кметицата на регион “Младост “ Десислава Иванчева е поради неприятен шанс, а проверяващите не са желали да я държат пет часа на улицата в центъра на София, само че по този начин се стекли събитията. Това се разбра от изявлението на шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев в понеделник пред бТВ.

“Това е неприятен шанс – неприятен шанс за нас, проверяващите, и ние имаме фамилии, никой от нас не желае да стои пред цяла България и да прави тези дейности. Това е стрес и за обвинените и фамилиите им. Не сме отговорни, че госпожата, заместникът й и медиатора взеха решение да се срещнат в центъра на София, да извикат изнуденото лице, да вземат парите, да си ги разхвърлят в едно кафе и по-късно да тръгнат по този маршрут”, съобщи Гешев.

По думите му законовите текстове са причина за многочасовия обществен арест на кметицата на „ Младост” Десислава Иванчева, а нищо от казаното от нея и юристите й във връзка неуредици при спецакцията не дава отговор на истината.

Той изясни, че по закон при осъществяването на претършуване, то се прави единствено в наличието на лицето, което употребява обекта на претършуване. В случая Иванчева употребява служебния автомобил на кметството, където са открити парите. Колата бе спряна за близо пет часа в пред Спортната палата в центъра на София, а Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха държани на улицата с белезници. Преди два дни шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев сподели, че арестуваните са били държани с белезници, с цел да не унищожат следите по ръцете си.

Десислава Иванчева изясни, че ръцете й не са светвали при задържането. Адв. Ирен Славова, която пази Биляна Петрова, сподели, че ръцете на метицата са „ светнала” единствено в тази част на ръката си, която е била в контакт с протоколите при ареста.

“Обвиняемите в България могат да приказват безусловно всичко, в това число и да лъжат. Не носят наказателна отговорност. Работата на юристите е да поддържат защитните версии на обвиняемите”, отговори им прокурор Гешев.

По думите му претърсването е почнало от предна лява врата с цялостно разказване на всичко открито и два след час-час и половина парите са били открити в багажника. По ръцете и телата на арестуваните били открити следи от веществото, с което е маркирана сумата. Също и по елементи на колата, употребявани от Иванчева, до момента в който карала. Гешев призна, че знае всичко това от сътрудниците си и не е чел обширно документите.

По отношение на придвижването на подкупа, обвинителят уточни, че е имало „ пазарлък” от средата на март и 70-те хиляди евро са били поискани от предприемача Александър Ваклин преди да му бъде направена “отстъпка” и за останалите му обекти в „ Младост”.

В отговор на въпроса дали тук в действителност няма провокация към рушвет, Иван Гешев дефинира това като “остарял институт, който пречи на битката с корупцията”.

“Ние оправдаваме някой, който принудително е взел – тогава е въпросът: Защо взе?”, сподели Гешев. Според него в тази ситуация няма по какъв начин да има провокация от изнудвано лице.

Парите на Ваклин в този момент са блокирани като материално доказателство по делото.

“Този човек (Ваклин), като се изключи че страда от административния произвол и обикаля всички медии, с цел да се отбрани и да отбрани страната, вместо страната да го отбрани, се постанова да търпи и други неподходящи последици. Аз съм сигурен, че ще има и други неподходящи последствия”, разяснява Гешев, само че не разкри какво има поради.

Той на няколко пъти означи, че дава може би прекомерна гласност на обстоятелства от досъдебното произвеждане.

“Има огромен вложител клас А, импровизирано от тази компания излизаха сигнали, че се действа по този метод (с корупционен напън – бел. бТВ). В един миг притежателят, който е чужденец, е решил, че няма да се алармира на правоохранителните органи”, сподели прокурорът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР