Иван Гешев се поклони пред гроба на отец Партений Гешев

...
Иван Гешев се поклони пред гроба на отец Партений Гешев
Коментари Харесай

Главният прокурор се поклони пред гроба на отец Партений Гешев в с. Братаница

Иван Гешев се поклони пред гроба на отец Партений Гешев в с. Братаница, оповестяват от държавното обвиняване.



При визитата си в с. Братаница, където основният прокурор имаше среща с близки и родственици на починали и потърпевши при тежки произшествия, Иван Гешев посети и локалната черква " Света Троица ".

В храмът през последните 18-години от своя живот е служил отец Партений Гешев. Роден на 30 януари 1837 година в с. Годлево, отец Партений посвещава целия си живот в работа на българското население от Разложкия и Неврокопския край. Отец Партений умира на 23 март 1904 година и е заровен в двора на църквата " Света Троица " в с. Братаница, където неговите синове слагат огромен монумент.

В ранната пролет на 1876 година поп Партений е един от създателите и ръководителите на революционен комитет в село Годлево. Поради преждевременното експлоадиране на Априлското въстание в Средногорието, такова не избухва в Разложко. Там са осъществени арести и Гешев дружно с десетки други деятели на комитетите в региона е задържан на 3 юни. Впоследствие е отведен в Мехомия, а по-късно е изместен в пандиза в Неврокоп. След жестоки изтезания в продължение на 2 месеца множеството от пандизчиите са амнистирани и освободени заради намесата на Великите сили.


https://www.facebook.com/Press.PRB/posts/pfbid02VX4D9UCck85Jn8KEc6nh92dQJqa8ViGhrcBPSvbMm2q7Q4SvqxE99JxXd8pPaXzel
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР