Иван Гешев с каскетНикога не сме го виждали с каскет,

...
Иван Гешев с каскетНикога не сме го виждали с каскет,
Коментари Харесай

Свободна Европа: Защо Гешев сложи каскета и какво символизира той?

Иван Гешев с каскет

Никога не сме го виждали с каскет, а в този момент не се разделя с него. Става дума за основния прокурор Иван Гешев, който дни наред е воин на водещите вести – арестува министър, гони дипломати, упреква олигарх, обмисля следствие на президент, приказва за „ богатите “, които „ ще си платят “, пази „ хората “, „ пенсионерите “… Но има нещо, по-впечатляващо и от тези сензации. Това е просто каскетът, написа Николай Лавчиев в   " Свободна Европа ".

Малко откакто наново бе определен за основен обвинител Гешев се появи на събитие на Асоциацията на прокурорите, по време на което се засаждаха дръвчета за залесяване на Тревненския Балкан. Тогава той за пръв път беше забелязан с черен каскет. Пред медиите тогава той поддържа кандидатурата на предшественика си Сотир Цацаров за ръководител на Антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Какво символизира каскетът?

Каскетът стартира да добива известност и да бъде носен в края на 19-ти и началото на 20 в. Във Англия той е носен основно от продавачите на вестници, само че постепено намира място и върху главите на голям брой представители на работническата класа.

С развиването на идеологиите, които слагат в центъра си точно представителите на тази обществена каста, каскетът се трансформира в наложителен признак към облеклото на пролетариата.

Особено прочут е казусът с Владимир Илич Ленин, който постоянно носи каскет и по този начин е изобразяван по картини и рисунки, възпяващи водача на пролетарската гражданска война.

Ленин, с каскета на главата, съпроводен от Надежда Крупская





За връзката сред каскета, народа и неговия лидер даже не е нужно вглеждането отвън рамките на България. У нас комунистическият водач Тодор Живков дълги години се подвизава с този тип шапка по образеца на лицата от върха на руската власт.





По-късно, продължавайки да следва наклонността от Москва, Живков заменя каскета с мека филцова шапка, а носи също и бомбета.

За неразделната връзка сред работническата класа и каскета свидетелстват и редица литературни творби, а най-отчетлив е обликът, рисуван от поета Христо Смирненски. Ето по какъв начин наподобява каменарчето от едноименното произведение: „ Тъмносив каскет, изпобеляла блуза / смелост в погледа гори “. А в „ Братчетата на Гаврош “ той разказва бедните деца, които стоят на ъгъла „ с схлупен до очи каскет “.

В портретите на фотографа от поемата на Валери Петров „ Тавански спомен “ пък гледат „ намръщени младежи със каскети “. В творбата си „ Народен съд “ той разказва представителя на новата национална власт като „ млад, с цивилни облекла, каскет и пушка “.

Цялата забавна публикация четете тук

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30416700.html

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР