Иван Гешев посочи днес две червени лини, до които може

...
Иван Гешев посочи днес две червени лини, до които може
Коментари Харесай

Гешев „захапа“ МВР и служебният министър Бойко Рашков

Иван Гешев уточни през днешния ден две червени лини, до които може да отстъпи за промени на прокуратурата. Той ще приготви искане за наложително пояснение до Конституционния съд - до каква степен са пълномощията на основния прокурор за надзора за правда.

" Това би трябвало да изключи всевъзможни спекулации - Конституционен съд, уповавам се, в детайли да очертае тези пълномощия. Ние държим да бъде напълно разяснена волята на конституционния законодател ", сподели основният прокурор на конференция, отдадена на спецправосъдието, представен от Клуб Z.

Като втора точка в изявлението си той уточни: въвеждане на правосъден надзор върху част от отводите за формиране на наказателно произвеждане (които в този момент са тотално на съвестта на прокурора, б.р.). Но при вземане предвид дали това е допустимо без конституционни промени.

Главният прокурор и правосъдният министър в конфликт поради спецправосъдието

Главният прокурор Иван Гешев пази спецпрокуратурата със специфична конференция. Обвинител № 1 е уредник и водещ на събитието, в чийто фокус са правосъдната промяна и профилираното правораздаване.

Конференцията идва на фона на искане за оставката на Гешев от четирите политически сили, подкрепящи бъдещия кабинет. Част от партиите упорстват и за закриване на профилираните съд и прокуратура.

Гешев: Политическите опити за пробив в законността са маскирани като промяна

Самият Гешев от дълго време се разгласи против закриването на профилираното правораздаване. И през днешния ден той повтори тезата си, че това е посягане против правораздаването. " За страдание, сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като " промяна " и битка с престъпността ", уточни основният прокурор.

" Налице е действителна заплаха за върховенството на правото и съществени демократични полезности, които споделя европейското семейство. Затова би трябвало да си отговорим като общество и професионална общественост желаеме ли правила за всички или се отхвърляме от тях и желаеме те да не се отнасят за шепа недосегаеми и богоизбрани ", съобщи той при откриването на събитието, представен от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Главният прокурор регистрира, че на изборите тази година българите са дали явен знак, че чакат промени и промени. По думите му Прокуратурата е подготвена да взе участие в такива промени, в случай че тяхната цел е повече правдивост.

Иван Гешев не пропусна да " захапе " Министерство на вътрешните работи и служебният министър Бойко Рашков, с който не работят в синхрон. Той означи, че в полза на обществото провоохранителните институции да си взаимодействат, а не да има институционални войни и персонални вендети. Според него промени би трябвало да има и оттатък правосъдната система в това число в Министерство на вътрешните работи, контролните органи и службите за сигурност. Така ще се подсигурява, че върховенството на правото у нас не е претекст за политически и личностно стимулирани промени, а осъзната действителност и главен приоритет за нас.

Демерджиев: Специализираното правораздаване не ни убеди в нуждата от съществуването си

Служебният министър на правораздаването Иван Демерджиев съобщи, че профилираното правораздаване не ни е убедило в нуждата от съществуването си. " За страдание, за своето дълготрайно битие институциите Специализирана прокуратура и съд не съумяха да убедят българските жители в своята успеваемост, обективност, законосъобразното протичане на тяхната активност и в последна сметка в нуждата от тяхното битие ", сподели министърът.

Той означи, че Европейска комисия ни подлага на критика, че няма резултати във връзка с окончателните неоправдателни присъди по каузи за корупция по високите етажи на властта.

Иван Дeмерджиев означи още, че би трябвало да се пристъпи към закриване на институциите на профилираното правораздаване в България.

" Специализирано правораздаване у нас може да има, само че при извънредно съществено свиване на предметния му обсег и създаване на напълно нов модел инструктори, по което същото да се развива, като профилирани отдели към апелативните или окръжни съдилища или като следствието се разпореди на прокурори със специфична подготовка ", сподели още Демерджиев, представен от Dariknews.bg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР