Иван Гешев: Красимир Каракачанов няма връзка с престъпната дейност в

...
Иван Гешев: Красимир Каракачанов няма връзка с престъпната дейност в
Коментари Харесай

Петър Харалампиев получавал подкупи директно в кабинета си

Иван Гешев: Красимир Каракачанов няма връзка с незаконната активност в Агенцията за българите в чужбина

Шефът на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев е получил обвинявания и за шест подкупа, като се изключи че е измамен под отговорност за водач на незаконна група. Размерът на рушветите бил от 350 евро до 5000 лева на човек, сподели наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев. Той уточни, че дружно с Харалампиев има и други трима упрекнати. Те работили като тайфа за подкупи от юли предходната година. Чрез медиатори търсели претенденти, които да получат удостоверения за български генезис.

Плащали се подкупи най-вече за експедитивност, сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев, уточнявайки, че за претендентите за уверение за генезис имало доказателства, че са с български корени. По-малко били чужденци, които желали подправени удостоверения без да имат български корени.

Разследващите са открили, че подкупите били излъчени непосредствено в кабинетите на шефа на организацията и на основния секретар в София. В институцията царял безпорядък и забавяните преписки били над 20 000 за една година.

Иван Гешев разяснява, че все още следствието няма връзка с това, че вицепремиерът Красимир Каракачанов е забъркан в корупционната спекулация поради обстоятелството, че арестуваният Петър Харалампиев е непосредствен до Вътрешна македонска революционна организация. Зам.-главният прокурор отхвърли сигналът за корупция да е дошъл в прокуратурата от президента Румен Радев.

Днес прокурор Кънев ще изиска непрекъснат арест от съда на трима от упрекнатите. Четвъртият е пуснат на независимост под парична гаранция. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР