Иван Гешев каза във вторник, че ще коментира решението на

...
Иван Гешев каза във вторник, че ще коментира решението на
Коментари Харесай

ЕНП и ГЕРБ опитаха да осуетят изслушването на Гешев в Страсбург. Той чака решението на президента

Иван Гешев сподели във вторник, че ще разяснява решението на от понеделник да го в профил от поста основен прокурор, откакто президентът Румен Радев подпише декрет за това.

Думите му пристигнаха след малко чуване в мониторинговата група към комисията ЛИБЕ в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, което Европейската национална партия (ЕНП), чийто член е ГЕРБ, се опита да осуети.

Заседанието на комисията ЛИБЕ в Страсбург е почнало с разискване на предложение на ЕНП чуването да бъде анулирано " предвид на случилото се ". В последна сметка Гешев е позволен до залата. Това заяви пред бТВ евродепутатът Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ, който е зам.-председател на ЛИБЕ.

" Обсъждахме значими въпроси като правовата страна и върховенството на закона, зловредното съветско въздействие, корупцията ", сподели Гешев след към 15-минутното чуване.

Той отпътува за Страсбург в понеделник, като не остана до дъно на съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет, който гласоподава неговото премахване. Решението ще стане дефинитивно след издаването на декрет от президента.

" Ще изчакам решението на президента Румен Радев за указа за отстраняването ми. Ще изчакам решението на Конституционния съд. Каквото имам да споделям, ще го кажа в България ", сподели Гешев.

Радев няма период за подписването на указа и може да го забави, с цел да изчака произнасянето на Конституционния съд (КС) по.

Зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев , който също беше в Екологичен потенциал в Страсбург, отхвърли да предвижда дали Румен Радев ще забави указа за освобождението на Гешев. Евродепутатката Елена Йончева от Българска социалистическа партия, която е поканила Гешев да приказва в Страсбург, упрекна ЕНП, че се е пробвала да анулира чуването.

Висш съдебен съвет гласоподава отстраняването на Гешев близо месец след началото на процедурата. Тя стартира по предложение на четирима членове на Прокурорската гилдия поради негово изявление от конференция през май, на която той. Според членовете на правосъдния съвет с тези думи основният прокурор уронва престижа на правосъдната власт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР