Иван Гешев е подал молба да бъде възстановен на длъжността

...
Иван Гешев е подал молба да бъде възстановен на длъжността
Коментари Харесай

Иван Гешев е подал молба да бъде върнат като прокурор във Върховната касационна прокуратура

Иван Гешев е подал молба да бъде възобновен на длъжността прокурор във Върховна касационна прокуратура (ВКС), заяви Българска телеграфна агенция по информация от Висшия правосъден съвет.

В четвъртък президентът Радев за уволнението на Гешев от поста основен прокурор. Той беше препоръчан за освобождение от, откакто болшинството от членовете му гласоподаваха, че е уронил престижа на правосъдната власт, като е нарекъл партиите в Народното събрание, искащи оставката му,.

В петък Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет избра досегашния заместител на основния прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността на основен прокурор. Самият той разгласи единодушието си да заеме освободения пост, макар че единствено преди месец беше споделил в изявление за, че не желае да го прави.

След като кортежът на Гешев при започване на май, заместникът му Сарафов обществено се обърна против него. Впоследствие за оставката му, а шестима членове на Висш съдебен съвет внесоха. Малко по-късно четирима други направиха и второ искане за отстраняването му.

Този спор се случи на фона на сформирането на сред " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, измежду чиито съществени цели е правосъдната промяна.

Борислас Сарафов ще извършва краткотрайно функционалностите до избора на нов основен прокурор от Пленума на Висш съдебен съвет. Веднага след избирането му на поста, от обединението ПП-ДБ приканиха Сарафов да подаде неотложно оставка. В позицията им се показва, че изборът на заместника на Гешев е станал " при порочна припряност и загадъчност ".

Малко преди този момент и министърът на правораздаването Атанас Славов сподели, че, нелегитимиран и непростим обществено. Министърът сподели още, че ще предприеме всички вероятни дейности за преразглеждане на решението за избора на Сарафов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР