Иван Гешев © Велко Ангелов Встъпването в длъжност на новия

...
Иван Гешев © Велко Ангелов Встъпването в длъжност на новия
Коментари Харесай

Вечерни новини: Гешев стана главен прокурор, два конкурента за бронирани бойни машини

Иван Гешев

© Велко Ангелов Встъпването в служба на новия основен прокурор Иван Гешев бе предстоящото централно събитие през днешния ден. На тържествената гала в Съдебната палата в наличието на министри, висши магистрати и други той се закле и пое поста от бъдещия началник на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Рокадата се случва на фона и на самодейността на президента за смяна на конституционния модел на прокуратурата и на желанията кабинета за въвеждането на " самостоятелен " прокурор, който да може да проверява основния. В последната си тирада Цацаров дефинира почналите към този момент съвещания при Радев като първото предизвикателство пред Гешев. Самият Гешев пък сподели ясно отношението си по въпроса: " Не виждам полемика за конституционна промяна. Виждам политически поръчки в най-общ проект и се цитира Конституцията. Никой не е споделил какво желае да трансформира в Конституцията ", сподели той. След това даде и първото си изявление като основен прокурор - за кафявия уебсайт " Пик ".

Кабинетът пък продължи с предколедното си пилеене и в сряда раздаде спомагателни или преразпредели над 425 млн. лева Най-големите суми са общо 161 млн. лева за общински планове и ремонт на храмове, а 208 млн. лева са за жп планове на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изненадващо пък министър председателят предложения на среща работодатели и синдикати, след която стана ясно, че те оферират на държавното управление съглашение за промени през идната година в посоки като бизнес среда и стопанска система, енергетика, демография, обучение, пазар на труда и трудова миграция, обществени въпроси.

ШЕСТ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

General Dynamics и Patria остават в борбата за доставка на нови бронирани машини за съвсем 1.5 милиарда лева

Министерство на защита отвори през днешния ден техническите предложения за доставка на 150 бронирани бойни машини за потребностите на армията в наддаването на стойност 1.46 милиарда лева без Данък добавена стойност. Според военния министър Красимир Каракачанов постоянни оферти са пристигнали от две компании - мултинационалната General Dynamics European Land Systems и финландската Patria. Представителите на Франция и Германия, които също участваха в конкуренцията, най-вероятно ще отпаднат, тъй като са създали оферти за директно договаряне - надлежно за договаряния на държавно равнище с Париж или през интернационалната организация OCCAR, която също може да доставя немските бойни машини Boxer.

Тол таксите за камиони и рейсове са признати от държавното управление

С Постановление на Министерския съвет беше призната цената за тол таксите за тежкотоварни коли и рейсове, като те остават в същия размер като препоръчаното от страната за публично разискване преди месец. Самата тол система би трябвало да проработи до 1 март 2020 година , като по думите на районния министър Петя Аврамова процесът върви по проект. Цените на винетките за леки коли остават същите както и през 2019 година

Правителството ще пита Конституционния съд за следствието на основния прокурор

Правителството ще попита Конституционния съд за вероятните решения за въвеждане на механизъм за дейно следствие против основния прокурор , стана ясно след съвещанието на кабинета през днешния ден. Питането идва на фона на отправените за следващ път предишния месец рекомендации от Венецианската комисия за въвеждане на действителен надзор и отчетност на основния прокурор, след което ръководещите предложиха да се сътвори позиция за " самостоятелен " прокурор, който да може да проверява основния . Предложението обаче събра доста рецензии от специалисти , че ръководещите просто пробват да " отбият номера ", защото конституцията на процедура не разрешава да има същински самостоятелен прокуро р, т.е. който и обвинител от системата да реализира следствието против основния прокурор, той ще е подвластен от него, което обезсмисля мярката.

Собствениците на AirBNB ще дължат патентен налог

Хората, които оферират чартърен парцелите си посредством платформите за споделени услуги , ще дължат патентен налог , взеха решение депутатите при второ четене на измененията в Данъчно-осигурителния кодекс. Те ще би трябвало да записват обектите си по Закона за туризма, а размерът на дължимия патент е от 25 до 250 лева на стая съгласно местонахождението на обекта, като точната сума се дефинира всяка година от всяка община. Другото Промяната визира към 14 хиляди парцела в страната , които са регистрирани в платформата AirBNB , както и тези, които употребяват посредническите услуги на Booking и други сходни онлайн платформи, с цел да отдават парцелите си чартърен.

Американският Сенат гласоподава наказания против " Северен поток 2 " и " Турски поток "

Сенатът на Съединени американски щати прокара законодателство за налагане на наказания против компании, участващи в построяването на тръбопровода " Северен поток 2 " , който би трябвало да придвижва съветски газ за Германия. Въпреки това не е ясно дали те ще могат да блокират приключването на плана. Американският държавен секретар би трябвало да разгласява отчет до 60 дни за плавателните съдове , които са свързани с полагането на тръби за " Северен поток 2 " и " Турски поток ". Ако дадена компания участва в него , тя ще бъде включена в " черния лист " на Вашингтон . Москва и Берлин оповестиха, че не одобряват ограниченията на Вашингтон.

Контрабандата на цигари е още веднъж на най-ниското си равнище

Делът на цигарите без бандерол на пазара е достигнал нови исторически най-ниски равнища от 3.3% през третото тримесечие на годината при 3.4% през второто тримесечие, демонстрира изследването на пет тютюневи компании от " Инициативата против противозаконната търговия ". Намаляването на дяла на противозаконния пазар на цигари е директно обвързвано с нарастването на приходите от данък , които от януари до октомври са достигнали 2.268 милиарда лева или със 164 млн. лева повече от същия интервал на 2018 година Проучването демонстрира, че има градове като Ямбол и Габрово , в които делът на противозаконните цигари е 0 .

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Продължават консултациите при президента за промени в конституцията

След първата среща във вторник с представители на академичната общественост, на следващия ден консултациите при президента Румен Радев за нуждата от промени в конституцията не престават с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Идеята е правосъдната власт да стане съвместима с европейските стандарти - след рекомендациите на Венецианската комисия във връзка с безконтролността на основния прокурор.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Перничани " на баня " пред екоминистерството

Фотограф: Юлия Лазарова
Жители на Перник проведоха сутринта флашмоб пред екоинистерството в символ на митинг против един от основните виновници за основаното бедствено състояние в града. Те носеха кърпи, душ и легени, с които символизират обстановката, в която са сложени жителите на града. Те желаят екоминистъра Ненов и районния - Аврамова, да понесат отговорност за водната рецесия в града.

Перник е на воден режим от 18 ноември, а идните дни той ще се затегне още и вода ще има по 8 часа на денонощие при 10 в този момент.Това в действителност трябваше да стане от през днешния ден, само че се оказа че вместо това перничани няма да имат никаква вода през целия ден поради ремонт на развален кран, от който непрекъснато изтича вода към индустриалната зона на града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР