Иван Гешев © Велко Ангелов Специализираната прокуратура и Комисията за

...
Иван Гешев © Велко Ангелов Специализираната прокуратура и Комисията за
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разследва неизгодна продажба на общински терени в Божурище

Иван Гешев

© Велко Ангелов Специализираната прокуратура и Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на незконно добито имущество (КПКОНПИ) от сутринта организират акция в община Божурище.

Предмет на следствието е продажбата на четири парцела от общината. " Занимаваме се единствено с един случай, с такива доказателства разполагаме. За четири парцела частна общинска благосъстоятелност, които са били предоставени от страната, с манипулирани търгове са продадени 80 декара за 150 000-160 000 лв., до момента в който пазарната цена е надалеч по-висока. Всеки може да направи разлика сред 160 000 и 8 милиона лв. ", разяснява зам.-главният прокурор Иван Гешев, представен от " 24 часа ". От конференцията излиза наяве, че купувачите са четирима, като трима от тях са търговски сдружения, а едното е физическо лице.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всъщност цялото " следствие " на спецпрокуратурата беше оповестено в уеб страницата " Биволъ " преди четири месеца, а за договорката от месеци алармират общински съветници.

Кметът на Божурище Георги Димов е от ГЕРБ и е доближен до изпадналия в недружелюбност зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Справка на " Капитал " в имотния указател сподели, че по този начин описаните покупко-продажби са се случили в края на 2018 година Става дума за четири прилежащи терена, които се намират югоизточно от града, тъкмо против конната база " Крум Лекарски ", наоколо до гробището. Според кадастъра терените са земеделска земя.

Купувачите са софийските компании " Юриста Груп " и " Инфинити пропърти " и великотърновската " Магор 01 ". На едното от сдруженията бащата на кмета е бил прокурист за избран интервал. Четвъртият покупател е следователят от Национална следствена работа (НСлС) Ваня Дойчева. Тя работи в икономическия бранш, а преди този момент е управлявала инспектората в националната разследване.

От протоколи от съвещания на Общинския съвет в Божурище излиза наяве, че през октомври 2018 година е взето решение за продажбата на четирите терена. Решението е било подкрепено с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и представители на локалните сдружения " Заедно за община Божурище " и " Алтернатива за Божурище ". Гласовете срещу идват от общински съветници от " Алтернатива за Божурище " към която е и някогашния кмет на града Аспарух Аспарухов, който е измежду главните очевидци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР