Иван Гешев © Велко Ангелов Съветът на Пловдивската адвокатска колегия

...
Иван Гешев © Велко Ангелов Съветът на Пловдивската адвокатска колегия
Коментари Харесай

Пловдивските адвокати зададоха реалните въпроси за кандидатурата на Иван Гешев

Иван Гешев

© Велко Ангелов Съветът на Пловдивската адвокатска гилдия разгласява в петък мнението си за безалтернативната кандидатура на зам. основния прокурор Иван Гешев за правоприемник на Сотир Цацаров отпред на прокуратурата. В него пловдивските юристи освен дефинират като неприемливи обществено изразените позиции на Иван Гешев по основни въпроси на специалността, само че и призоват Висшия адвокатски съвет и всички юристи и колегии в страната, " които се усещат публично ангажирани и виновни ", да изразят своята позиция за проблематичната кандидатура. Това " ще разреши за основен прокурор да бъде определена персона, отговаряща в най-пълна степен на критериите и упованията на правната общественост, както и на българското общество ", написа в мнението.

Първа институционална позиция за кандидатурата на Гешев

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На процедура това мнение е първата съответна институционална позиция по кандидатурата на Гешев. То е адресирано до Висшия правосъден съвет с копие до Висшия адвокатски съвет и съставлява съсредоточен разбор на неуместните и скандални тези на Иван Гешев в изявлението му за Българска национална телевизия на 23 юли 2019 година, в което той се афишира срещу разделянето на управляващите, квалифицира юристите като бранители на нарушители и сочи като съществена функционалност на прокурора да арестува жители. До момента по това изявление няма " публична позиция от органите на адвокатурата ", се споделя в мнението на пловдивските юристи.

Позициите на Иван Гешев за същността на адвокатската специалност и фигурата и ситуацията на юриста са изцяло неприемливи за претендент за основен прокурор, се споделя в мнението. " Функциите на прокурора не включват арестите на жители, без да е потвърдена в задоволителна степен тяхната съпричастност към осъществяването на несъмнено закононарушение ", а " правилото за разделянето на управляващите е висшо постижение на демократичните общества, върху който се построява актуалната правова страна и който е залегнал в българската Конституция, а не е виждане на " десните екстремисти ". Припомняме, че главният блян, залегнал в доктрината за разделяне на управляващите, е да се защищити обществото от робия и да се отбрани свободата с изключение на опцията един човек или орган да сплоти всички управляващи в ръцете си. Друга значима цел е законите, които се създават, да са в общ интерес на жителите ", декларират пловдивските юристи.

Те вземат отношение и по активизираната от Иван Гешев процедура прокуратурата да популяризира обществено подбрани елементи от следствията, което Гешев не просто стартира по делото против за теча на информация от Национална агенция за приходите, само че и направи поръчка, че тази процедура ще продължава и отсега нататък по основни каузи. (Само един от парадоксите по това дело е фактът, че в сряда прокуратурата изиска гледане на делото за ареста на обвинения притежател на " ТАД груп " Иван Тодоров при закрити врата, поради запазване на доказателствата, а в четвъртък още веднъж популяризира нова серия доказателства - б. а.)

" Използваме случая да изразим и позицията си, че несъвместимо с правилата на правовата страна и презумпцията за невиновност, е да бъдат изнасяни в задатък и отвън подтекста обособени доказателства, събрани по висящи наказателни производства, за да се внуши виновността на разположение, което не е наказано с влезнала в действие присъда за съответното действия. Подобен метод жестоко подрива престижа на правосъдната власт и безпричинно и мощно визира правата на обвинените, за които с цялостна мощ работи презумпцията невиновност, която сходно на правилото на разделянето на управляващите е основополагаща за съвремената правова страна ", се споделя в мнението.

В него се приканва Висш съдебен съвет, когато разисква кандидатурата на Гешев за основен прокурор и образува преценката си дали той дава отговор на условието за високи професионални и нравствени качества за този пост, да вземе поради казаното от него в изявлението му пред Българска национална телевизия.

Кампанията за всеобща поддръжка, проведена от прокуратурата

Острата позиция на пловдивските юристи е значим миг в подтекста на цялостната акция, подхваната от прокуратурата в отговор на митингите против издигането на Гешев. Тя стартира с декларация на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет против митингите във връзка кандидатурата на Гешев, които колегията разгласи като " опит за целенасочена политическа интервенция в процедурата за избор на основен прокурор и по този начин в независимостта на правосъдната власт ". Последва лавина от заявления и мнения в поддръжка на Гешев от цели прокурорски и следствени колективи по места – от Видин до Русе и Варна, Добрич, Смолян, Шумен, Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли, Ямбол, Силистра, Разград, Великотърновския апелативен регион вкупом, Бургаския апелативен регион, Софийската окръжна прокуратура и така нататък Най-първи несъмнено, бяха от казионната от много време Асоциация на прокурорите в България, последвана от Камарата на следователите, а по-късно - и от прокурорите, следователите и чиновниците на Специализираната прокуратура и Апелативната спецпрокуратура

Всички тези позиции са оповестени на уеб страницата на прокуратурата от 25 август насам. Повечето от тях са къси и напълно идентични, явно по шаблон.

Във всички позиции обаче има един явен акцент – пълномощие на Висш съдебен съвет е да номинира и избере основен прокурор и всевъзможни " внушения " против кандидатурата на Гешев от " политически субекти и стопански формирования " са неприемлива интервенция в независимоста на правосъдната власт.

Да изразиш подозрение

В обява от 2 август, озаглавена " Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев ", " Капитал " си разреши да изрази подозрение в тази всеобща поддръжка за Гешев от цели трудови колективи от цялата страна. И напомни декларираното от прокурора от Специализираната прокуратура Силвия Соколова, която съобщи през 2013 година, като очевидец в дисциплинарното произвеждане против починалия член на Висш съдебен съвет и заместител на Борис Велчев прокурор Камен Ситнилски, че откогато е прокурор, не знае някой да не е извършил устни инструкции или молба на началника си. Това провокира обвинявания против медията, че си разрешава " лична офанзива " и " демонизиране " на обособени прокурори, задето са подкрепили Гешев.

Затова може би е подходящо да се напомни защо беше нападнат Ситнилски, който беше отхвърлен от Висш съдебен съвет тъй като Цацаров не желаеше други мощни фигури с изключение на него в съвета. В рамките на дисциплинарно произвеждане Ситнилски беше упрекнат, че е " стимулирал " прокурорите в страната да го продкрепят при избора на членове на предходния Висш съдебен съвет, като се е възползвал от високата си позиция в прокуратурата, а за него са лобирали прокурорските началници по места, които са привиквали подчинените си делегати на общото заседание на прокурорите и са ги " убеждавали " за кого да гласоподават. Тази теза застъпваха тогава основният прокурор Сотир Цацаров и протежетата му.

Зам. основният прокурор Иван Гешев в позиция от 5 август твърди, че всеобщата поддръжка за него, изразена от всички прокуратури в страната е само и единствено свободно изразено персонално мнение. " Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвинени, подсъдими и/или наказани лица, както и на техни представители, за следващ път да пробват да изключат професионалната ни общественост даже от опцията да изразим мнение за личния си избор ", декларира той.

В този подтекст позицията на пловдивските юристи е предизвикателство и към прокурорските среди, които позволиха от тяхно име да се показва бетонно единогласие като в сякаш отминали времена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР