Иван Гешев © Георги Кожухаров Вторник - денят след срещата

...
Иван Гешев © Георги Кожухаров Вторник - денят след срещата
Коментари Харесай

Вечерни новини: Гешев е главен прокурор, земетресение взе жертви в Албания

Иван Гешев

© Георги Кожухаров Вторник - денят след срещата на премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон, стартира с мнения и разбори по тематиката и продължи с президента Румен Радев, който финално подписа указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор – решение с резултат върху идващите седем години.

В сянката на двете събития течеше огромна интензивност под знака " закононарушение - наказване ". Полиция влезе в постройката на Българския футболен съюз в Бояна по отношение на следствие за злоупотреби с държавни средства за развиване на детско-юношеския футбол. Това стана часове преди планувана конференция на управлението по тематиката. Европейският съд за правата на индивида в Страсбург одобри жалбата на евродепутата Елена Йончева против обвиняванията за пране на пари по делото за банкрута на КТБ, които са й отправени в България. Но в това време прокуратурата изиска имунитета и от Европарламента, с цел да продължи следствието против нея.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Апелативният съд в Бургас запорира имущество на Николай и Евгения Баневи за 142 млн. лв. като поръчителство на предстоящ иск за лишаване в интерес на страната. А екоминистерството санкции държавната " Напоителни системи " за безводието, от което пострадаха пъстървите в река Въча.

В бизнеса също беше динамично. Работодателите, които замразиха участието си в тристранния съвет поради болничните, контраатакуваха с предложение да бъде улеснен вносът на служащи. Туроператорите възроптаха против концепциите на отрасловия министър Николина Ангелкова да вдигне лимита на застраховката " професионална отговорност ". Обществеността пък се развълнува от предлагането на Валери Симеонов да бъдат категоризирани жилищата, които се отдават чартърен през Airbnb. И двете управнически планове идват след много слаб туристически сезон.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Още от водещите вести от деня в три фрази

Приключи процедурата по назначението на Иван Гешев за основен прокурор

Президентът Румен Радев подписа указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор като недвусмислено изрази отрицание към процедурата и резултата от нея. Държавният глава съобщи, че е длъжен от Конституцията да подпише при повторното предложение за Гешев, а поради същностните проблеми към прокуратурата и фигурата на основния прокурор ще започва необятен публичен спор за промени в конституционния модел на прокуратурата, тъй като: " В българския парламентарен модел отчетността на основния прокурор завършва с избора му ", а прокуратурата проверява селективно съгласно причинителя. Мандатът на сегашния основен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Очаква се в това време той да бъде определен за ръководител на антикорупционната комисия , откакто бе номиниран от ръководещите за този пост и тогава Гешев ще може да встъпи в служба и по-рано.

Държавната " Автомагистрали " още веднъж получи голяма сума за без търг

Пътната организация е подписала още преди месец контракт за близо 570 млн. лева с държавното сдружение " Автомагистрали " за подсилване на свлачища , като парите са отпуснати непосредствено на сдружението без търг, на правилото на вътрешното възлагане (In-house поръчка). За контракта се разбра едвам през днешния ден, само че самият той не е оповестен на никое място и не се знае нито времевият му обсег, нито параметрите по осъществяването. Ясно е единствено, че по-голяма част от средствата ще дойдат от приходите от към момента нестартиралата система за тол такси. Това е втората непрозрачна огромна държавна финансова инжекция за " Автомагистрали ", откакто преди близо година по същия метод страната й разпореди строителството на автомагистрала " Хемус ".

Албания беше ударена от най-тежкото земетресение от 30 години

[Reuters]
Най-малко девет души починаха след най-мощното от десетилетия земетресение в Албания, което раздруса столицата на Тирана, крайбрежния град Дуръс и района във вторник през нощта. То докара до сриване на редица здания, ранените до момента са над 130 . Земетресението е с магнитуд 6.4 и е вторият мощен трус , който удря района за два месеца. Часове след земетресението в Албания трус от 5.4 беше регистриран и в Босна , на 75 км южно от столицата Сараево. Няколко страни от района предложиха помощ, в това число и България, която отдели 200 хиляди лева

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Как Борисов за малко стана министър председател на Белгия

Канал на другарски настроената към президента Тръмп телевизия Fox News във Финикс, Аризона, излъчи срещата сред Бойко Борисов и Доналд Тръмп през вчерашния ден, описвайки българския министър-председател като водач на друга страна. " Премиер на Белгия " гласеше надписът, който се появи първоначално, до момента в който канал Fox 10 Phoenix предаваше мненията на двамата държавни глави. На втората минута надписът бе свален и поправен. Грешката е поправена и в записа, качен в youtube.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Европарламентът ще гласоподава новата Еврокомисия

След значително премеждия предходната седмица процедурата по попълването на състава на новата Еврокомисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен, най-сетне бе оповестена за приключена. Утре по обяд Европарламентът ще гласоподава финално състава на Комисията. За утвърждение се изисква нормално болшинство, а гласуването е поименно (явно). Ако то приключи позитивно, което се и чака, новата комисия ще встъпи в служба от първи декември.

КТ " Подкрепа " ще стачкува на следващия ден

КТ " Подкрепа " разгласи, че ще организира в сряда народен протестен митинг-шествие под надпис " Болните служащи не са нарушители! " и едночасова предупредителна стачка на обществените служащи. Сред главните претенции са работодателите да поемат най-малко първите 5 дни от болничните, да изплащат 100% от трудовото заплащане през този интервал (сега е 70%, като от тях се удържат осигуровки и данъци), да отпадне данъкът върху минималната работна заплата, да бъде обновена добавката за нощен труд и други

СНИМКА НА ДЕНЯ

Сблъсъци сред полиция и протестиращи в Грузия

[Reuters]
Грузинската полиция употребява водно оръдие, с цел да разгони близо 20 хиляди протестиращи пред Народното събрание в Тбилиси нощес. Арестувани са няколко стачкуващи, измежду които и опозиционен политик, съобщи Reuters. Демонстрациите избухнаха предходната седмица като протестиращите желаят незабавна изборна промяна, оставка на държавното управление и предварителни избори. Повод за недоволството е точно изборната промяна. В страната в този момент работи смесена изборна система, като съвсем половината от депутатите се избират от мажоритарни региони и сега те главно съставляват ръководещата " Грузинска фантазия ". Под публичен напън Народното събрание промени системата в напълно пропорционална, само че отхвърли настояването на опозицията промяната да влезе в действие за идващите парламентарни избори през октомври 2020 година, а вместо това остана чак за 2024 година Това отключи и митингите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР