Иван Гешев бе във Факултета, посети и Шумен, за да

...
Иван Гешев бе във Факултета, посети и Шумен, за да
Коментари Харесай

Кой се плаши от активността на главния прокурор?

Иван Гешев бе във Факултета, посети и Шумен, с цел да дава отговор на въпросите на жители, търсещи правдивост, докато депутатите от „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “, по този начин и не намират храброст за директен спор за правосъдна промяна

Политически ли са изявленията на Иван Гешев? Този въпрос все по-често се задава от кабинети, кафенета и офиси на „ жълтите павета “, до момента в който основният прокурор e ту във „ Факултета “, с цел да потушава ромски протести, ту в Шумен, с цел да изрази съпричастност и състрадание към околните на следващата почтена жертва на войната по пътищата.

Активността на този основен прокурор тормози враговете на прокуратурата към този момент три години и половина, още откогато прокурорите във Висшия правосъден съвет го предложиха. Тогава Гешев не бе толкоз прочут, въпреки че за броени месеци ръководената от него  Специализирана прокуратура съумя да вкара в ареста и да упрекна половин дузина знакови имена от Прехода, локални престъпни феодали като Ценко Чоков и Митьо Очите, а и купища кметове без значение от коя партия са. И в случай че това са медийно забавните проблеми, то интензивността му на началник на спецобвинителите имаше и други два безспорни триумфа – ликвидирането на телефонните измами и знаковото решение на Европейската комисия да приключи мониторинга на България в частта за битка с проведената престъпност. Знаково, тъй като Румъния, която постоянно даваме като положителен образец, остана с този мониторинг.

След като стана обвинител №1 в края на 2019 година, Гешев продължи да бъде деен, вместо да избере комфорта на кабинета на последния етаж в Съдебната палата. Активността му бе толкоз забележима, че  „ жълтопаветниците “ се вбесяваха – за какво основен прокурор ходел по села и паланки, с цел да избавя самотни старци от крадци и грабители. Неглижираха се взаимните акции на прокуратурата и полицията против битовата престъпност. Но макар този дежурен хейт, резултатите бяха налице – изчислено, освен това от външни специалисти от Центъра за проучване на демокрацията, за 2020 и 2021 година са регистрирани най-ниските равнища на престъпност у нас.

Последните месец-два Гешев отново стартира да основава напрежение у софийския естаблишмънт, тъй като след година и половина отвън светлината на прожекторите основният прокурор още веднъж е деен и изрича на всеослушание проблемите, които тревожат българите. Появата на Гешев при бунтовните роми от „ Факултета “ изнерви до последна степен офисния планктон на олигархичния кръг „ Капитал “. Сайтовете на медийния монополист Иво Прокопиев избълваха една дузина материали с идентични „ опорни точки “ – не можело основен прокурор да приказва с жителите, не можело да потушава протести, не можело да се ангажира с проблемите на недоволните. Защо да не може, а и откакто никой различен даже не пробва да го направи. Политиците не помниха за гласоподавателите в мига, в който следващите избори минаха. Сега са заети със себе си и с това да си разпределят властта.

А Гешев не се стопира. Появи се и в Народното събрание тази седмица, което към този момент съществено стартира да тормози тези видни и скрити кръгове, които от години се пробват да трансфорат прокуратурата от самостоятелна институция в марионетна работа под политически надзор. Главният прокурор води открит и непосредствен разговор с политиците, освен това изцяло намерено, тъй като медиите участваха на срещите му с депутатите от най-малката и най-голямата парламентарни групи, както и с Движение за права и свободи, а се знае, че предстоят такива диалози и с депутати от Българска социалистическа партия. Само от „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “, които другояче са доста смели, когато му желаят оставката по жълтите павета или от телевизионните студиа, по този начин и не намират храброст за директен спор с основния прокурор и поради това, дружно с „ Възраждане “, към този момент са единствените, които не са декларирали предпочитание за разговор. От боязън.

Шуменската аудиенция на Гешев, която се организира този четвъртък, има изгледи да усили още повече питащите – политически ли са изявленията на основния обвинител? „ Ножът е опрял до кокала. Някой би трябвало да направи нещо. Прокуратурата поема отговорността да е в основата на това. Ще обещая едно, ясно и изрично  – аз съм на ваша страна, прокуратурата е на ваша страна. Тук съм, с цел да ви кажа, че разгласявам война на престъпността! Ще създадем вероятното и невъзможното за всеки обособен български жител, с цел да се реализира правдивост “, съобщи Иван Гешев пред жители на Шумен, поискали среща с него, с цел да изразят своята болежка от трагичната крах на младо момиче, станало преди месец жертва на злополука, породена от необмислен 18-годишен юноша, родственик на авторитетен локален предприемач. По-късно джипът на виновника изгоря на охранителен паркинг на Министерство на вътрешните работи, а кръвната му проба за опиати се оказа негативна, откакто преди този момент се разбра, че е била позитивна на полевия наркотест. Е, дрогиран ли е бил или не, в действителност не е ясно, защото към този момент всички схванаха, че дрегерите на Министерство на вътрешните работи за опиати не действат добре. 

Така или другояче насъбраните „ случайности “ с съображение разсъниха съмнение у жителите на Шумен и те на няколко пъти излизаха на митинги с претенции за правдивост. Никой не се трогна, единствено основният прокурор прояви съпричастност и персонално отиде да я изрази. И освен. Разследването към този момент е преместено от Шумен в прокуратурата в София. По делото ще работят и най-опитните в следствията на произшествия – следователите от Националната следствена работа. Това нито ще върне изгубения живот, нито е несъмнено, че ще докара до тежка неоправдателна присъда за отговорния водач, само че сигурно ще вдъхне вяра на околните и приятелите на младата жена, които до през вчерашния ден живееха с чувството, че казусът ще бъде потулен.  

„ Едва ли ще мога да оказа помощ на всички, само че виждам, че повече по този начин не може да продължава. Не може да убиват деца по улиците. Няма по какъв начин на локално равнище да се вземат решение дейно проблемите. Факт е, че един ефикасен модел – профилираното правораздаване, беше опустошен. Факт е, че във всеки град всеки познава всеки и това е проблем. Аз съм тук по друга причина – наемам се с вашите проблеми и ще направя всичко, с цел да ги реша “. Думите на Гешев бяха в отговор на стара жена, споделила, че щерка й също е изгубила живота си при злополука преди 5 години. Жената не има вяра, че следствието се води независимо и го споделя с последна вяра да бъде чута. Делото ще се ревизира, евентуално сходно на другото, ще бъде трансферирано да се гледа в друга прокуратура, с цел да се избегне всяко подозрение за зависимости. Разбира се, сходни случаи могат да са изключения, няма по какъв начин всички каузи да се трансферират от един завършек на страната в различен.

Двата проблема обаче ясно обрисуват тежките последствия, които занапред ще се калкулират от напълно порочното лобистко решение на предходния парламент за очистване на спецправосъдието. Но политиците, които сътвориха това, ги няма в Шумен, където хората споделят на основния прокурор нещо, което той добре знае – „ тук всичко се е сраснало “.

За страдание по този начин е и в Белоградчик, по този начин е във всяка част на страната. И ще става все по-зле, тъй като политиците по този начин направиха – унищожиха в услуга на богатите си спонсори една работеща система, която избягваше точно тези подозрения на хората, изключително в отдалечените от столицата обитаеми места, че всичко на локално равнище се взема решение „ по втория метод “.

Главният прокурор наподобява решен да направи това, което зависи от него. Опитва да накара да го вършат и подчинените му окръжни прокурори от цялата страна, от които е изискал да се срещат по-често с жители, с цел да вземат решение сложните проблеми и изключително тези, които изискват интервенция от по-високо равнище. За да се пресече това, което видяхме при тежките произшествия в София – до хотел „ Хемус “ и на Околовръстното, когато се оказа, че десетки служители на реда не просто си затварят очите пред надрусани и пияни водачи, а даже ги закрилят и ескортират.

Срещите на Гешев нямат нищо общо с политиката, тъй като те образно демонстрират голямата бездна сред страната и хората. В тези открити диалози се вижда суровата действителност, при която елементарни жители показват последната си вяра, че ще получат търсената правдивост. Държавата от дълго време е абдикирала от отговорностите си. Десетки, даже стотици са тези институции, които имат разнообразни пълномощия, само че какъв брой от тях ги извършват? Ако го правеха, то надали на обвинител №1 щеше да му се постанова персонално да успокоява близки на жертвите на престъпността.

И наместо да проявят разсъдък и да намерят работещи решения, тези от жълтите павета още веднъж подемат тематиката за чегъртането на основния прокурор и за орязване пълномощията на държавното обвиняване, просто тъй като последната година и половина сподели, че наподобява прокуратурата е една от дребното, която пробва да пази интереса на обществото. Какво е по-важно – да реформираш за следващ път Висшия правосъден съвет, че да можеш най-сетне да набуташ в него своите хора, които да кадруват в правосъдната власт по метода, по който искаш или да направиш законите работещи, „ да развържеш “ ръцете на магистратите, с цел да могат бързо и дейно да проверяват – от дрогирания водач, през кварталния наркодилър, до корумпирания служител. Първото е по-лесно и по-изгодно, второто крие опасности да засегнеш личния си интерес, по тази причина политиците избират комфортния вид. Заради това от десетилетия се въртим в циничен кръг, а хората все по-малко имат вяра в институциите и в страната. Показват го и с тоталния си отвод даже да гласоподават на избори.

Този основен прокурор е най-големият проблем за политиците, само че не тъй като желае да ги измести или тъй като е всевластен, както се пробват някои адвокатски и олигархични кръгове да внушават, а тъй като има нужната храброст да застане намерено на страната на хората. С всичките опасности и последици, които това крие. Ако Гешев стои зад дебелите стени на кабинета си, никой няма да се сеща за него, само че той изважда тегобите на хората – през вчерашния ден от някое село, през днешния ден от „ Факултета “, от Шумен, на следващия ден ще е другаде. И несъмнено, тъй като е посочил с дейности, че не би се спрял да проверява и най-силните хора в страната, в случай че има данни и доказателства за закононарушения. Прави го, не тъй като желае да е политик, а тъй като всеки виновен човек на негово място би следвало да стори същото. 

„ Аз, с изключение на основен прокурор, съм и жител на тази страна. Искам децата ми да живеят в България. И ще направя каквото мога и ще продължа да пробвам. Пред вас съм, с цел да поема отговорност. Само че тук трябваше да е цялата страна и всички държавни институции “, сподели в четвъртък вечер Гешев в цялостната с шуменци зала на библиотеката, само че беше самичък и с част от екипа. Други представители на страната нямаше. А в този момент си представете, в случай че най-малко още няколко от властимащите, имаха този кураж и сила, които показва основният прокурор и стартират да демонстрират грижа към хората и проблемите. Всеки съгласно отговорностите и ресора си. Със сигурност тогава България можеше да е по-добро място за живеене, а хората да имат вяра повече на страната си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР