Иван Гешев бе отстранен от поста главен прокурор, но не

...
Иван Гешев бе отстранен от поста главен прокурор, но не
Коментари Харесай

Обобщение на коментарите след отстраняването на Гешев от поста главен прокурор

Иван Гешев бе отхвърлен от поста основен прокурор, само че не поради това, за което трябваше да бъде махнат, разяснява съпредседателят на ПГ на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ Атанас Атанасов. Според Тошко Йорданов от Има Такъв Народ ПП-ДБ са се вкарали в капан, тъй като правосъдната промяна не е единствено махането на Гешев. По думите на ръководителя на парламентарната правна комисия Стою Стоев най-важното е мотивацията на партиите за конституционна промяна.

Вчера, четири дни след решението на Висш съдебен съвет за преустановяване на мандата на Гешев, президентът Румен Радев издаде декрет за предварителното му освобождение. Така страната остана без основен прокурор. Очаква се членовете на Висш съдебен съвет да изберат краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор, а по-късно, в период до 7 дни, би трябвало да стартира и процедура за избор на нов.

Оттук нататък е значимо да бъде реформирана институцията прокуратура, съобщи Атанас Атанасов.

Според Стою Стоев всички институции в страната са осъзнали, че овластяването на фигурата на основния прокурор с толкоз доста пълномощия е проблематично.

Назначението на Иван Гешев беше политическо решение, в този момент махането му също е такова, изясни Тошко Йорданов.

На въпроса кой би трябвало да е идващият основен прокурор Делян Пеевски от Движение за права и свободи отговори, че това го взема решение Висшият правосъден съвет, a не Народното събрание.

Според Рая Назарян от ГЕРБ нов състав на Висш съдебен съвет би трябвало да избере основния прокурор. Тя прикани дотогава да има краткотрайно настоящ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР