Иван Димов и Николета Габровска са от "Сингъл Степ” -

...
Иван Димов и Николета Габровска са от "Сингъл Степ” -
Коментари Харесай

Български ивестиционен банкер с организация в подкрепа на хомосексуални и близките им

Иван Димов и Николета Габровска са от "Сингъл Степ” - организация, която поддържа младежи от ЛГБТИ („ лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс “) общността, техните родители и другари в процеса на самоосъзнаване, откриване и одобряване на половата им ориентировка и полова еднаквост.

Иван и Николета са участници в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 година, дружно с още 12 започващи обществени бизнесмени, които са намерили решение на проблеми на децата в България. Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна стратегия, която предлага профилирани безвъзмездни образования и самостоятелни съвещания. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава опция на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес проект преди да продължат напред в състезанието.

Две млади учителки основават успореден свят за децата в лечебните заведения

Хората в България от ден на ден схващат какво е ПРОМЯНАТА

Преди да стане изпълнителен шеф на "Сингъл Степ ", Николета работи в неправителствения и културния бранш, занимава се с публицистика и реклама.

Преди да основе “Сингъл Степ”, Иван е капиталов банкер в Съединени американски щати, Австралия и Аржентина. Определя себе си още като странник и обществен авантюрист.

Въпреки, че дълги години живее надалеч от България, Иван продължава да се вълнува от протичащото се тук. Сблъсква се с персоналните истории на младежи с друга полова ориентировка или полова еднаквост, които елементарно се оказват на улицата, не получават никаква поддръжка у дома, стигат до цялостно обезсърчение и в последна сметка - до самонараняване и даже самоубийствени настройки.

Разбирайки, че в България към момента няма услуги, налични от цялата страна, които да им дадат опция да приказват с някого и да получат поддръжка, Иван взема решение да направи нещо по въпроса. Споделя своята концепция да се върне в България и да сътвори "Сингъл Степ " със свои другари и получава тяхната поддръжка.

Иван се среща с Николета в България и й споделя за своя проект по какъв начин да събере средства, с цел да основе организацията и да разпространява идеята.

Комбинирайки пристрастеността си към CrossFit и тичането на маратони, Иван взема решение да изтича 12-те маратона в границите на 12 седмици. Чувайки за тази концепция, Николета осъзнава, че в никакъв случай не е виждала някой да работи с такава целенасоченост и отдаденост за своята идея в България. Впечатлена от това, приема да работят дружно и двамата бързо схващат, че са доста добър екип.

Иван изтичва плануваните 12 маратона, започвайки на 13 август 2016 от Хелзинки, Финландия и продължавайки с маратон всяка седмица в: Рейкявик, Дингъл, Талин, Осло, Берлин, Лисабон, София, Амстердам, Венеция, Дъблин и Атина.

Със събраните средства основават "Сингъл Степ " в края на 2016 година и оттогава интензивно работят, с цел да привлекат бизнеса, огромни корпорации и други сътрудници и по този метод да отворят тематиката и към хора, които не са част от ЛГБТИ общността. Работят с разнообразни групи - учители, психолози, обществени служащи. Смятат, че директната и взаимна работа с хората, отворени за тематиката, е доста по-ефективна, в сравнение с еднократни акции.

Благодарение на бизнес опита на Иван, избират метода на общественото предприемачество. Създават Single Step като характерен стартъп: първо разпознават казуса (огромно търсене, минимално предлагане), намират верните решения на казуса (гореща линия, център, разяснителни кампании) и обезпечават нужните запаси (устойчиво финансиране, партньорства, съидейници, комуникации). След което стартират да работят интензивно и фокусирано и да не се отхвърлят, когато не виждат решението незабавно. И двамата са наясно, че единствено това може да им обезпечи устойчивостта, която е толкоз значима за каквато и да било обществена смяна.

За да притегли спомагателна поддръжка, през септември тази година Иван приема ново предизвикателство: прави 10 000 повторения на CrossFit комплекса Cindy (5 набирания, 10 лицеви опори, 15 клека).

Това, което Иван и Николета желаят да реализират с работата си, е да предложат същинска смяна за ЛГБТИ младежите – те, фамилиите им и всеки, който има потребност, да може да поговори с някого, да получи информация и поддръжка по доста елементарен метод, наличен от цялата страна.

На 23 октомври “Сингъл Степ” ще започват първата си услуга: онлайн чат на техния уебсайт, на който младежите от общественост да могат да получат поддръжка, информация и пренасочване към съответни съвещания на място.

Чатът ще бъде "обслужван " от доброволци експерти - част от тях практикуващи психолози, част от тях студенти от съответните специалности в по-горен курс, част от тях хора от ЛГБТИ общността със собствен личен опит и насъбрани около него знания. Избират този метод, тъй като знаят, че младежите избират да пишат - това им дава анонимност и конфиденциалност, а чат връзката ти дава връзка с жив човек в действително време, което е доста значимо за този вид поддръжка.

Впоследствие ще дават тази услуга под формата на безвъзмездна телефонна линия, тъй като пък родителите избират този вид контакт. И несъмнено, желаят да основат физическо пространство, в което да се организират самостоятелни и фамилни съвещания, групи за взаимопомощ, събития – един същински общностен център, в който ЛГБТИ хората да се усещат удобно.

Най-трудното, с което се сблъскват в работата си, са готовите показа и етикети, какво съставлява в действителност “традиционното”.

Иван споделя: “Когато започнеш да приказваш с хора, които в началото са хомофобски настроени, те имат към този момент построена визия какво е един човек да е гей, да вземем за пример. Но когато им кажеш “добре, аз съм същия човек, който ти познаваш, нищо не се е променило”, когато промениш тона на диалога и е по-личен, с твоята история, виждаш лека смяна в излъчването на другия човек.”

Иван и Николета изпитват болежка и гняв от това по какъв начин е допустимо през 2016 година в България към момента да има родители, които са подготвени да изхвърлят детето си на улицата, да го пребиват от пердах и да го потискат, тъй като е с друга полова ориентировка или полова еднаквост.

Двамата се питат кое може да е по-силно от любовта към детето ти и по какъв начин е допустимо персоналната горделивост или позор какво ще кажат другите да заслепяват родители и близки, тъй че да не виждат по какъв начин подтикват своите ЛГБТИ деца към това да посегнат на личния си живот? Много постоянно родители изпращат децата си при психолози и психиатри, които към момента "лекуват " младежите с друга полова ориентировка и полова еднаквост - ползват медикаментозно лекуване и вменяват виновност у родителите и младежите.

Иван споделя: “Целта ни е самите ЛГБТИ младежи и всички към тях да си дават сметка, че това, че си гей, лесбийка, транс и така нататък е единствено една линия от твоята персона. Освен това ти си висок, носиш очила, обичаш ски, искаш да станеш графичен дизайнер и какво ли още не. Сексуалната ни ориентировка и половата ни еднаквост не са единственото, което ни дефинира като хора. “

Промяната за тях се показва в нещо просто: всички две човешки същества, които се обичат, имат правото да го формализират. Надяват се някой ден хората да спрат да споделят “Аз не съм хомофоб, само че да не са ми пред очите”, и да бъде допустимо две момчета да могат да вървят ръка в ръка по улицата, без да провокират прояви на паническа нервност у минувачите.

Смятат, че тази Промяна може да се реализира с съответен проект, положително отношение, екип от съидейници и сътрудници и с доста дебелоглав. Знаят, че няма да е елементарно, само че също по този начин и че, Промяна не се реализира бързо и еднократно.

През юни тази година, търсейки нови сътрудници и поддръжка, вземат решение да аплайват в ПРОМЯНАТА. Познават и други обществени бизнесмени, взели участие в самодейността и какви резултати са постигнали те. “Сингъл Степ” сполучливо минава през първите четири стадия на селекция в състезанието и става един от 13-те обществени бизнесмени, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА.

Споделят, че в Акселератора получават главно две скъпи неща: принадлежности, които да им оказват помощ да се структурират работата и опция да стана част от група хора, които дишат и живеят с невероятните си дела. Иван и Николета са изключително признателни за опцията посредством самодейността в българското обществено пространство да се приказва за ЛГБТИ младежи. Споделят, че ПРОМЯНАТА за тях е доказателство, че има смели платформи, за които тематиката ЛГБТИ не е страшна и които схващат, че това е действителен проблем, върху който би трябвало да се работи.

В Акселератора Иван и Николета ще преминат през общо 8 образования доникъде на ноември. Обученията ще ги приготвят да се явят на изявление с специалисти от България и Швеция, които ще дефинират кои ще са петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Те ще получат финансиране, медийно внимание, менторска поддръжка, образования и достъп до интернационалната мрежа на ПРОМЯНАТА. Публиката още веднъж ще има късмет да гласоподава за своя любимец измежду петимата финалисти през януари 2018 година

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира за четвърта поредна година партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-доброто и несъмнено бъдеще на българските деца. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА оказа помощ на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР