Иван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит. Роден

...
Иван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит. Роден
Коментари Харесай

Иван Демерджиев пред novini.bg: Новата антикорупционна комисия е мъртвородена

Иван Демерджиев е юрист с над 20 години опит. Роден е през 1975 година в Пловдив. През 2001 година приключва магистърска степен по право в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. През февруари 2019 година става ръководител на Адвокатска гилдия – Пловдив. Напуска поста, откакто през май 2021 година е назначен за заместник-министър на правораздаването в служебното държавно управление на президента Румен Радев. През октомври същата година става длъжностен министър на правораздаването, остава на тази служба до края на мандата. През август 2022 година още веднъж влиза в изпълнителната власт този път като заместник-министър ръководител и министър на вътрешните работи в двете служебни държавни управления, назначени от президента Румен Радев, с министър председател Гълъб Донев.

-  Г-н Демерджиев, какъв е Вашият професионален и политически прочит на побоищата, с присъединяване на мигранти у нас тези дни?

- Винаги съм казвал, че в сигурността не трябва да има политика. За страдание сега берем плодовете на опита за добиване на политически дивиденти от тематиката за сигурността. Месеци наред държавното управление се пробва да прикрие действителната картина на незаконната миграция и да убеди обществото, че такава няма. Премиерът неведнъж повтаряше думите на вътрешния министър, че натискът понижава и положението на центровете на бежанци е обикновено. Нито едното е правилно, нито другото.

Скоро излезе статистика, че 2023 е годината с най-вече предоставени убежища. Е, на кого се дават убежища, в случай че няма мигранти?

Аз самият сигнализирах на няколко пъти, че центровете за бежанци са претъпкани. Направи го и ръководителят на Държавната организация за бежанците веднъж, след което се наложи да излезе в дълъг отпуск. Вместо да се изправят пред проблемите  и да търсят решение, управляващите избраха метода да го скрият от българските жители и да се опитат да ги излъжат. Ужасяващите фрагменти, на които мигранти се бият по улиците на столицата е тъкмо поради препълването на центровете за бежанци. Е, в случай че няма миграция от кое място идват те?

- Стотици българи излязоха на митинг незабавно, само че до каква степен може да ескалира напрежението в обществото ни, в случай че не престават да ни „ докарват мигранти по въздух “?

- За страдание мигрантите към този момент влизат у нас по два метода – през сухопътната граница с Турция и по въздух. Хората са уплашени, тъй като макар че властта да ги лъже, те виждат действителността. Това е доста рисково. Може да се стигне до тежки произшествия и принуждение, когато хората нямат доверие, че някой ги пази. Още повече предвид на профила на мигрантите, които ни се връщат по силата на постигнатото от държавното управление скрито съглашение с Австрия. За да се реши този проблем държавното управление би трябвало да бъде почтено с хората, да дава навременна информация за това какви и какъв брой мигранти биват връщани у нас от Западна Европа, какъв брой се залавят навътре в страната, какъв брой на границата. Отделно, органите на Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъдат оставени да си правят работата, вместо да бъдат притискани от управлението да прикриват картината. Най-безопасно за всички нас е незаконните мигранти да бъдат залавяни и да им се вършат съответните инспекции по процедура, а не да бъдат пускани гладко да минават през територията, с цел да наподобява добре статистиката и да се регистрира популистично „ нулева миграция “. Трябва да се работи и със западните ни сътрудници за това да се дава цялостната информация за връщаните у нас лица, с цел да знаем с кого си имаме работа. В момента това не се случва. По време на мандата на служебния кабинет аз бях нападнат постоянно, че полицията гони мигрантите по пътищата. Ние ги гонехме точно, с цел да подсигуряваме сигурността на жителите. Сега просто минават гладко и не инцидентно се стига до конфликти и осъществяване на закононарушения от мигранти, сходни на тези, които се правиха в предходни държавни управления на ГЕРБ.

Сн. персонален списък, министър Иван Демерджиев на обход с български граничари на границата ни с Турция.

- Ще помогне ли предлагането на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи да се усили щата на Гранична полиция?

- Можете да извадите стенограмите от съвещанията на Народното събрание и в тях ще видите, че аз персонално съм призовал за това нарастване на щата през зимата на 2022 година. То беше залегнало и в предложенията ни при правенето на бюджета за 2023 година Беше обезпечено отчасти финансиране за тези щатове от страна на Европейската комисия. Управляващите го внасят в този момент – март 2024 година. Интересно е и че точно по времето, когато вносителите на това предложение управляваха страната, щата на Гранична полиция беше понижен с към 2000 души в изискванията на непрекъснато възходящ мигрантски напън. Т.е. ние не приказваме за увеличение на щата на Гранична полиция, а за възобновяване на част от понижения щат на Гранична полиция. Това предложение се прави едвам в този момент, тъй като се опитваха да прикрият действителната картина. Можеше най-малко част от тези чиновници към този момент да са в редиците на Министерство на вътрешните работи и да пазят границата. Загуби се скъпо време границата да се обезпечи с задоволително на брой готови чиновници, както и с нужната техника, с цел да може да се охранява по-ефективно. Вместо това властта и министърът поддържаха мита за нулева миграция. Забележете, напълно до скоро той надали не поддържаше тезата, че поради намалялата миграция, нямаме потребност от тези чиновници. Дори с самоувереност изтегли силите на жандармерията от границата. Надявам се в този момент, когато действителната картина се видя извънредно ясно, да ги върне.

- Неотдавна казахте, че сделката за Шенген по въздух и вода, е капан. Защо?

- Въпросният Шенген по въздух и море, какъвто действително не съществува, ще затвори тематиката за действително влизане в Шенген за доста дълъг интервал – идващите ръководи по този начин или другояче и до момента не го смятаха за приоритет, а по този начин към този момент имат и действителната опция да го изтикат на назад във времето. Договорката не е за въздух и вода, а въздух и море – т.е. бизнесът няма да може да употребява улеснено плаването по Дунав.

На нас като страна ни би трябвало безпроблемно прекосяване на сухопътните граници, с цел да се улесни търговията и износа.

Условията на Австрия основават чувство, че прекосяването по сухопътните граници ще стане още по-трудно, тъй като се изискват още по-сериозни инспекции. Това може да окаже доста неприятно влияние на бизнеса и да направи опашките по границите ни още по-сериозни.

Освен отваряне на сухопътните граници, ни би трябвало добра съгласуваност по Дунав, с цел да се съживи тази част от България. Вместо това кабинетът на Денков подписа една извънредно неизгодна договорка, с цел да си припише краткотрайни дивиденти.

Вторият проблем са спомагателните условия към страната ни за по-бързо връщане на мигранти. До момента Дъблинския правилник се прилагаше, само че страната ни беше в позиция да договаря. За образец през предходната година сме приели едвам 50 на 100 от бежанците, които.

Австрия е желала да ни върне. Заради договорката, която подписа кабинетът сходни договаряния към този момент са невъзможни. Ето и още числа, те не са моя небивалица, бяха обявени от Държавната организация за бежанците – за предходната година общо връщанията към нашата страна по Дъблинския правилник са към 500. Само за първите два месеца на тази година са 200. Това е много съществено нарастване.

- Възможен ли е толкоз натоварен трафик през страната ни на бежанци от Сирия и Афганистан да вземем за пример без присъединяване и покровителството на хора от редиците на силите за сигурност и ред?

- Големият въпрос е на какво равнище е това покровителстване. Ако да кажем един или двама чиновници на ниско равнище сключат договорка с каналджии това бързо излиза наяве и при воля на управлението те биват спрени незабавно. В нашия мандат имахме редица сходни интервенции, в това число с задържани и уволнени чиновници. Реалният проблем обаче поражда, когато каналджийството стартира да се толерира на високо равнище. Аз към този момент сигнализирах за съществуване на данни за чиновници на доста високо равнище в Министерство на вътрешните работи, които е допустимо да са съпричастни към това. Не последва никаква реакция.

Преди години имаше една система: пускай ги да минават, с цел да нямаме проблеми, те по този начин или другояче отиват към Западна Европа. Това е по този начин наречената нулева миграция /по ГЕРБ/. Сега тази процедура се възвръща. По този метод управлението на Министерство на вътрешните работи си икономисва задържанията на мигранти, гонките от една страна. Това обаче ни коства действителното приемане в Шенген, а въпреки това – не всички от тези мигранти отпътуват на Запад. Точно по този начин се стига до гледките на струпани мигранти към джамията. Това е доста рисково, тъй като, в случай че бъдат хванати по надлежния ред и тествани, рисковите мигранти се връщат в страната по генезис. Ако ги оставиш свободно да се движат, с цел да си спестиш медийните и парламентарни въпроси, страната не знае кой е на улицата и е разумно да се стигне до неприятните подиуми, предавани в последните дни в телевизионния ефир, които навяват редица асоциации, само че не и такива за публичен ред и сигурност.

Сн. персонален списък, министър Иван Демерджиев прави оглед на границата сред Гърция и Турция

- Как един противозаконен мигрант, минал през дупките на граничната ограда, след това получава статут на емигрант в България и кой носи отговорност по тази причина?

- Вижте, интернационалните регламенти не вършат разлика през това от кое място влизат мигрантите. И тук към този момент е голямата роля на Министерство на вътрешните работи и на службите. Първо идва, несъмнено, Гранична полиция, която би трябвало да прави всичко допустимо да не позволява опити за нелегално прекосяване на границата. После идва работата на така наречен втора линия и своевременното залавяне на въпреки всичко влезлите. След като бъдат хванати, дали ще получат статут или не, зависи от инспекцията още веднъж на структурите на Министерство на вътрешните работи и на ДАНС. Ако тези структури си свършат работата и съберат нужната информация, а те имат канали, в случай че желаят да го създадат, всичко е наред. Въпросът е да не се позволява гладко и „ безшумно “ влизане, с цел да регистрира властта добра статистика. Тогава се стига до картини като багра в Овча купел. Това апропо не е първият сходен случай през последните месеци. Заради пренаселването имаше сходен пердах в център за настаняване на мигранти през лятото. Припомням ви, че имаше ликвидиране на сириец на улицата. По-късно стана ясно, че то е обвързвано с каналджийство. Когато страната не работи твърдо, а се пробва да регистрира нулева миграция стартират да работят законите на джунглата.

- Вие имате ли вяра, че въобще в миналото в България ще е допустима битката с корупцията по високите етажи?

- Имам вяра, несъмнено. Имам и идея да се боря за това. За страдание все още няма воля за осъществяване на действителни политики в тази тенденция. Мнозинството на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи одобри новия закон за битка с корупцията в извънредно сакат тип. На процедура новата антикорупционна комисия е мъртвородена.

Не знам за какво толкоз години политиците на схванаха, че хората не желаят просто сформиране на нови органи, това не ги интересува. Те желаят да видят действително деяние – освен това бързо и същински резултати.

В момента антикорупционните следствия се държат на трупчета, с цел да се употребяват като взаимозависимост. Давам ви елементарен образец. Пети месец прокуратурата мълчи какво се случва с следствието за напън за корист с публични поръчки върху министъра на електронното ръководство Александър Йоловски. Йоловски е с защита, тъй като прокуратурата ревизира дали той не е заплашван от забележете – Кирил Петков и Божидар Божанов. Това е комфортен метод за влияние, а не блян да се намерят и санкционират възможните причинители на сходни закононарушения. Такива проблеми би трябвало да бъдат разплитани бързо и качествено, с цел да има обществото чувство за правдивост.

Това е най-важното за България – да живеем в общество, в което за закононарушението има наказване. Вместо това политическата класа основава органи, всички – ялови.

- Имате дълга и респектираща процедура като юрист преди да станете министър на Министерство на вътрешните работи. Какво ви провокира да приемете това, въобще може ли да се твърди, че има пресечни точки сред двете професионални позиции?

- Аз имам вяра, че българските юристи би трябвало да имат мощни публични позиции. Юристите сме призвани да браним справедливостта и законността. И тъкмо тук са пресечните точки. Министерство на вътрешните работи е първата конструкция, която би трябвало да подсигурява сигурността на жителите. Няма по какъв начин да има сигурност, в случай че не се съблюдава закона и няма правдивост. Затова и още в първия си ден на поста заявих, че аз ще се управлявам от закона. Че ще застана зад всеки чиновник, който си е приключил работата, само че няма да търпя пристъпването му. Твърдо имам вяра, че когато полицията си прави съзнателно отговорностите жителите са предпазени, а правосъдните процеси са обективни. Обратното –

когато Министерство на вътрешните работи се употребява за политически цели, се настанява чувство за неправда.

По време на моя мандат органите на реда нито един път не са получавали „ поръчки “. Благодаря на президента, че ми обезпечи опцията да работя по този метод. При настоящето болшинство се багра, че това не е по този начин и за жалост резултатите са забележими. За това и одобрих предлагането на президента и го почувствах като предопределение и дълг.

- Като юрист бихте ли приел да защитавате някой, който е престъпил границите на законите и нормите – да речем съответно и в звук на диалога ни – палач или изнасилвач противозаконен мигрант?

- Всеки има право на отбрана, само че един юрист би трябвало да поеме даден клиент, в случай че знае, че може да му обезпечи най-хубавата такава. Свободата на специалността ни дава право да изберем кого и какви дела да пазиме. Аз не бих могъл да пазя човек, за който съм уверен, че е направил нещо сходно.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР