Иван Ченчев, председателят на БСП-Севлиево Станимир Стойчев и севлиевските социалисти

...
Иван Ченчев, председателят на БСП-Севлиево Станимир Стойчев и севлиевските социалисти
Коментари Харесай

Ченчев и севлиевски социалисти възстановиха плочата на паметника на Митко Палаузов на Осеникова поляна

Иван Ченчев, ръководителят на БСП-Севлиево Станимир Стойчев и севлиевските социалисти извършиха поето заричане пред жителите на село Стоките и възвърнаха паметната плоча на Партизанския монумент „ Митко Палаузов ” на Осеникова поляна. Едно от най-знаковите места, белязало антифашистката опозиция тъне в забвение и плевели към този момент с години. 
На среща в село Стоките преди година хората сложиха с болежка въпроса за паметника. „ Няма знак, който да пази даже парченце памет – всичко е разрушено, плочите и мраморните стълби са изнесени от вандали ”, описаха хората пред Иван Ченчев тогава. 
Днес социалистите сложиха направената първа табела, с паметта за най-малкия партизанин у нас Митко Палаузов, майка му Ганка Палаузова и Минчо Андреев-Младен. На метри от паметника някъде е останала скрита от годините и партизанската землянка, в която са били тримата. Това е било дребен партизански санитарен пункт. Митко Палаузов, майка му и Младен умират от бомбите, хвърляни непосредствено върху тях в землянката.
Председателят на севлиевските социалисти Станимир Стойчев подел дружно с Ченчев самодейността, споделя, че извънредно мъчно е разкрил фотоси и документи, показващи по какъв начин е изглеждала унищожената и свалена плоча. Паметникът е построен при отбелязване на 40 години от трагичните събития през януари 1944 година.
„ Тъжно е това, което виждаме на Осеникова поляна. Ако позволим паметта ни на народ да обрасне в плевели, в случай че позволим подвигът на отдалите живота си в битката против фашизма, в името на това през днешния ден да сме свободни – да потъне в забвение, значи сме обрекли бъдещето си на нация. Българска социалистическа партия обаче има памет. Ние монументи не разрушавам – построяваме и възвръщаме ”, съобщи Иван Ченчев. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР