ИВАН ЧЕНЧЕВ е роден на 5 август 1976 г. в

...
ИВАН ЧЕНЧЕВ е роден на 5 август 1976 г. в
Коментари Харесай

БСП работи за България, а не за власт

ИВАН ЧЕНЧЕВ е роден на 5 август 1976 година в София. Народен представител е в 42-рото, 44-тото, 45-ото и 46-ото Народно събрание. В последния парламент беше ръководител на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Докторант е в НСА " Васил Левски " и учител по мениджмънт и юношески действия. Владее британски и съветски език.

- Господин Ченчев, акцията е към своя край. Кой са най-големите проблеми на хората от Софийска област, които те споделиха по време на срещите ви с тях?

- Районът е покрай столицата, само че има труднодостъпни планински села, до които няма даже път. Някога е имало, само че в този момент липсва и нищо не се прави, с цел да има. Дори се спекулира, че след 12-годишно ръководство на ГЕРБ служебното държавно управление е отговорно, че хората нямат пътища.

Проблемите са доста и са в цялата област. На едни места са зле с водопровода, на други има свлачища, а в трети - и двете. На тези хора би трябвало да се оказва помощ не от на следващия ден, а... от през вчерашния ден. И човек да се чуди от кое място да стартира. Толкова са изоставени и за тях все няма пари, тъй като живеят в дребни обитаеми места.

В огромните общини имат проблеми, присъщи за цяла България. Ситуацията в Софийска област изобщо не е добра, а това е притеснително, тъй като приказваме за обитаеми места покрай столицата.

Покрай рецесията с КОВИД-19 хората започнаха да купуват парцели в дребните обитаеми места и непосредствено се сблъскват с проблемите.

- Какво би трябвало да се направи на първо време след изборите, тъй като явно са нужни незабавни ограничения?

- Българска социалистическа партия предложи решение - антикризисни ограничения в първите 100 дни. Те са съгласувани с браншовете. Това е хубаво - дано хората да не си мислят, че проблемите им се вземат решение някъде на етажите на " Позитано ". Възприели сме от дълго време метода да се срещаме с представители на съответния бранш, с трудещите се хора, с цел да можем да сме в същината на казуса. Да се стиковат мненията и той да бъде решен. Защото не е значимо някой да командва хората, а те да се усещат добре. Или да виждат, че проблемите им намират решение. Важно е, с изключение на превъзмогване на здравната рецесия, да има стопански ограничения, тъй като приходите изобщо не дават отговор на инфлацията. Горещият картоф ще би трябвало да се вади от виновни държавници - нещо, за което Българска социалистическа партия приканва.

- Темите, които Българска социалистическа партия е повдигала през последните години, постоянно излизат на дневен ред...

- И през днешния ден е по този начин, и на следващия ден ще бъде по този начин. Много хора не отдадоха значение на някои обстоятелства, само че това, което се случва в страната, е чудовищно. Чудовищно е да отпускаш 1 милиард лв. авансово, след което тези пари да ги няма. Още по-чудовищно е и да строиш автомагистрала върху земи, които даже не са отчуждени. Това значи, че страната отпуска пари за противозаконен градеж. Това не мога да си го обясня. Но е реалност.

Най-напред би трябвало да спрат течовете на средства. След което е значимо да има навременни ограничения. Защото изборите ще минат. След това ще се конфигурира парламент. Но след това идва огромното терзание на Българска социалистическа партия. Ще стартират договаряния за сформиране на кабинет, на комисии, а редом би трябвало да се входира държавният бюджет. Затова призоваваме партиите да внесат своите оферти, само че те да не са популистки. Не намерим ли допирни точки по бюджета, влизаме в идната година с бюджет на 80% от миналата. При това в условия на рецесия. Трудните зимни месеци предстоят. Не желаеме никого да плашим, просто призоваваме Народното събрание да си свърши работата и да помогне на хората да надигнат глава.

- Очаквате ли този път да има съгласие сред партиите и да бъде формиран кабинет?

- Нашият слоган е " Разумните решения! ". Той е подобен, тъй като Българска социалистическа партия сподели, че е гласът на разсъдъка освен в последните два Народното събрание. Българска социалистическа партия работи за България, а не за власт. Това е разликата ни с останалите партии.

Трябва да се прояви отговорност, и то не чисто партийна. Партиите съществуват, с цел да се грижат за страната. Трябва да намират метод, ограничения и способи за излизане от тази рецесия. На първо място е нужно да се сформира постоянен кабинет, който да има силата и отговорността за промени. Ако всичко това липсва и би трябвало да се гласоподава бюджет, е рисково - може да се създадат " свободни съчинения " посредством така наречен плаващи болшинства. Те са рискови за хората, които носят следствията от популистки решения.

Доказахме, че имаме мощ. Че сме рационални. Най-важно в този момент в рецесията е хората да усетят нещата по джоба си. Има една страна, която се споделя България. Тя е тяхната страна и би трябвало да се грижи за тях. Омръзнало ми е да чувам нелепости от ръководещи политици, които тръбят, че в случай че пристигна Българска социалистическа партия, щяло да се одържавява. В момента в страните в Европейски Съюз страната си е във функционалностите, не е абдикирала. И хората усещат, че имат държавници. Тогава всеки човек стартира да се усеща виновен.

Въпреки всичко, което се случва в нашата татковина, българинът продължава да е съзнателен. При визитите в разнообразни обитаеми места виждам, че хората се грижат и търсят сметка на кмета по дадени проблеми и редом си заплащат налозите. Затова този народ не трябва да бъде грабен, а той безусловно е ограбен. Това е светотатство.

А най-голямото светотатство е да се граби през опазването на здравето. Необяснимо е за мен - едни хора грабят други хора, които са в потребност. Резултатите от проблемите в опазването на здравето са заложени от ГЕРБ през последните 12 години.

Призовавам българите да не се подвеждат по новите талази в политиката. На предните два избора имаше нова вълна, а в този момент - още по-нова. Но какво стана? Нищо. Българинът търси смяната, само че гласоподава на мрачно. Мисля, че хората се убедиха, че не са я потърсили на вярното място.

Тези нови политици не са се сблъсквали с действителната политика. Когато тези хора влязат в Народното събрание, схващат каква е обстановката. Защото би трябвало да имаш и опит, с изключение на хрумвания. А има и опозиция от тези, които не желаят да се случи дадена концепция.

- Доста години бяхте деен в спортните среди. Спортът май е на последния ред. Защо стигнахме до такава степен?

- Независимо от това, учудващо е, че България продължава да има спортисти, да ражда гении. По всевъзможен метод спортът бе загърбен, и то през целия преход. Караме по инерция, гений, генни заложби. Но бюджетът е извънредно непълен (97,6 милиона лева). С тези пари се приготвят олимпийците, високо спортно майсторство, всеобщ спорт, училищен, студентски... Как да стане? Държавата има бюджет колкото има баскетболният ЦСКА Москва.

В Унгария Виктор Орбан даде 500 милиона евро за спорт. И когато го попитаха за какво не ги е дал за лечебни заведения, той отговори, че в действителност ги е дал за здраве. Давайки ги за спорт, ще понижи натовареността върху лечебните заведения. И тук би трябвало да стане по този начин. Според статистиките нашите деца са едни от най-заболелите. А това е от неналичието на спорт. Най-простото нещо е да се покриват нормативите в учебно заведение. В момента се основават клубове, които обикалят учебните заведения и събират такси от децата. Тези хора го вършат, с цел да могат да живеят, само че концепцията е специалността треньор да бъде подсигурена. Спортът е извънредно отговорно нещо. Ако треньор натоварва вашето дете и го прави по погрешен метод, то може да пострада. Поради тази причина треньорите би трябвало да са подсигурени.

- В момента спортното министерство приготвя план, с който по един треньор на клуб ще получава по една минимална работа заплата. Това ли е пътят?

- За да работи, треньорът не би трябвало да мисли за насъщния. Призовавам хората, когато слушат другите стратегии, да отсяват работещото, а то проличава кое е.

- Има ли потребност от смяна на системата в спорта?

- Да, едно време спортът беше държавна политика. И не ставаше дума единствено за парите. Когато се създаде цялостна система за спорта и тя действа, резултатите незабавно са налице.

Бих върнал науката в спорта. Без просвета няма да доближаваме до достиженията, които сме правили преди. А тогава имаше просвета в спорта. Можем да употребяваме прелестните фрагменти на НСА, с които да създадем теоретичен състезателен център. Трябва да се употребява повече експертизата, да бъдат ангажирани експертите. И триумфите ще дойдат.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР