Иван Брегов Държавата е натоварена да следи за реда и

...
Иван Брегов Държавата е натоварена да следи за реда и
Коментари Харесай

Няколко думи за правата


Иван Брегов

Държавата е натоварена да следи за реда и сигурността. Съвременното схващане за страната допуска минимална интервенция на властта в живота на жителите и оптималната независимост за практикуване на правата и обвързваните с тях убеждения.

А стигне ли се до интервенция или насила, то репресията следва да бъде минимална и подчинена на критерии за опазване личността и достолепието. Ето за какво, индивидът, въздигнат като висша полезност, има право да съди страната си, когато тя се отнася зле с него. Съдът се явява поръчител и страж на правата ни. В интернационален проект това е Европейският съд по правата на индивида, а стандартите, за които той следи са написани в Европейската спогодба за правата на индивида, призната от Българи през 1992 година Конвенцията урежда стандарта най-малко за правата и свободите на жителите.

Разбира се, в България дали заради институционалния крах на последните десетилетия, дали заради други незнайни фактори се следи фетиш към мега познавач акции на полиция, прокуратура и служби и службогонци всевъзможни. В тези ефирни зрелища хипотетичният причинител на закононарушение получава незабавно и изрично отмъщение от структурите – те са всемогъщи и изключват въпроси за проучване на виновността и разните му там права. Обявеният мигновено за нарушител хем е малко понабит, хем е мощно потиснат и тълпата е удовлетворена. През миналата седмица с високо внимание бе удостоена кметицата на столичния регион „ Младост”.

Исторически обзор какъв брой костват мегапродукциите

Криворазбраната идея за страната над всичко, страната като висша полезност и слабостта и към репресивния ѝ уред, обаче, коства пари, освен това феновете данъкоплатци годишно заплащат за това. Защото от престарание за пред камерите и централните излъчвания същите структури минават границата на допустимото – помним в първото държавно управление на ГЕРБ репликите на един прокурор кой е безспорен нарушител, помним голи хора по белезници и така нататък Тази седмицата си припомнихме всичко това с държаната кметица пред спортното министерство, запушването на устата ѝ с ръка от чиновник с маска, отхвърли навреме да получи право да употребява юрист и така нататък Да се запита човек кому е нужно това? Но 10 минути зрелищен ефир на акция, след осъждането на България за унизително отношение и наранено право на персонален живот, костват долу горе толкоз, по информация от мега интервенциите на Цв. Цветанов:



Източник: ИПИ

Тоест 435 000 лв. за 7 епизода, към 63 000 лева за 5-10 минути екшън . Не е доста за българския поданик, видно може и още. Но тези данни срутват мита за изказванието, че свръхдобрите министри и други си правят безупречно работата, а след това съдът им е крив. От „ Аз ги пипвам, те ги пускат” най-после се получава „ Аз ги пипвам, вий им плащайте”.

Като се вгледаме деликатно в сумите към тях би трябвало да прибавим и разноските по техническото обслужване на акциите – скупчването на 10-15 автомобила на епизод, хонорари за въоръжените мъже, предварителни тренировки, среднощни оперативки и не на последно място – похабеният престиж на оперативните лица – служители на реда и прокурори.

Разбира се, като всяка мега продукция и тук има подиуми и дейности, невлезли в централните излъчвания вести, които издават неприятната подготовка на главните настоящи лица. Но пък са документирани в неоправдателните решения на Европейски съд по правата на човека:
при полицейската акция против дома на Гуцанови полицията десетина минути не е съумяла да отвори входната врата макар използването на „ щанга, лост и кози крак”. в Делото Славов против България съдът смята за „ изключително изумителен обстоятелството, че силите на реда са подхванали, на два пъти, възпроизвеждане на ареста на този жалбоподател пред неговите близки и за да получат видео репортаж, който е бил възложен по-късно на медиите. Този втори дубъл е единствено 44 197 евро (86 574 лева). Къде не сме ги дали?
К `во пък толкоз са създали?

Като главно право на жителите е това никой да не може да бъде подложен на нечовешко или унизително отношение според член 3 от Конвенцията. Право на всеки жител е да упражни и правото си на отбрана – да се пази персонално или да употребява юрист по собствен избор. В случая със зполучната кметица като да не са спазени тия стандарти.

За унизително съгласно практиката на Европейски съд по правата на човека се приема всяко задържане, което предизвиква мъчителна паника и беззащитност у жалбоподателя, способни да го унижат и да го принизят в личните му очи и в тези на околните му.

Съдът приема, че неприятното отнасяне се преценя от продължителността на неприятното отнасяне, от физическите или психически последствия, както и (понякога) от пола, възрастта и здравословното положение на жертвата. Съдът е отсъждал, че обещано отношение е „ нечовешко “, когато е било преднамерено налагано в продължение на часове и е довело до телесни пострадвания или мощни физически и психически премеждия. Съдът е приемал, че обещано отношение е „ унизително “, когато основава у жертвите усеща на боязън, мъчителна паника и непълноценност, способни да ги унижат или принизят[1]. Това изложение идеално пасва в сцените с кметицата на софийската Младост. И може и скъпо да ни излезе.

Но неоправдателните решения против страната, за разлика от познавач акциите, се почитат с безапелационно политическо безмълвие.

От 2012 година насам министърът на правораздаването показва за утвърждение годишен отчет по отношение на осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека против България. Последният подобен отчет е признат от настоящото 44-то Народно заседание през февруари 2018 година и регистрира положението на делата за 2016 година:
960 100 евро или 1 877 800 лв. са заплащанията по въпросите, за които страната се е споразумяла; 854 800 евро или 1 671 800 лв. са заплащанията, на база на неоправдателни решения; 3 549 600 лева общо .
Това май не го споделиха в централната емисия вести през студените дни на февруари.

За 2017 година отчет още няма, само че и там, на уеб страницата на Европейски съд по правата на човека нещата наподобяват да са аналогични.

Корупцията излиза скъпо, зрелищната псевдоборба с нея единствено оскъпява самата корупция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР